Berga (ACN).- La Bergabolet arriba aquest cap de setmana amb dues novetats que, segons l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, tenen l’objectiu de convertir la fira en un referent a nivell català. D’una banda, per primera vegada es farà el ‘Tast de Cuina del bolet’, on s’oferirà la degustació de diferents plats acompanyada per la projecció d’un vídeo en el qual cada cuiner presentarà i explicarà l’elaboració de cadascun dels plats. A més, aquest any també hi haurà la ‘Carpa del món rural’, un espai on es faran demostracions sobre antics oficis com el de cisteller o terrisser, entre d’altres. Gendrau ha reivindicat el paper de Berga i el Berguedà dins del món boletaire i ha assegurat que són dos punts de referència.
L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha presentat aquest dilluns la sisena edició de la Bergabolet assegurant que la fira, com a “punt de trobada”, està “totalment consolidada”. La mostra pretén aglutinar totes aquelles empreses i comerços que tenen a veure amb el món del bolet.
Enguany, la fira incorpora dues novetats. D’una banda, es farà per primera vegada el ‘Tast de cuina del bolet’, una iniciativa a càrrec del Club de Sabors, que integra restaurants del Gremi d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i productors de l’Associació de Productors Agroalimentaris del Berguedà.
Un total de vuit restaurants oferiran la degustació de diferents plats acompanyada de la projecció d’un vídeo en el qual cada cuiner presentarà i explicarà l’elaboració de cadascun dels plats. Al tast hi podrà participar tothom qui vulgui comprant un tiquet de sis euros que permetrà fer la degustació de sis plats. Tots els plats de degustació tindran com a estrella alguna de les espècies de bolets que es poden trobar a la comarca, a més d’un o altre producte autòcton del Berguedà.
El restaurador i membre del Club de Sabors, Jordi Badia, ha explicat que, entre els plats que es podran degustar, hi haurà una amanida de bolets escabetxats o un cremós de mandarina i xocolata amb trompetes de la mort.
Una altra de les novetats, serà la ‘Carpa del món rural’, en la qual s’hi faran demostracions sobre antics oficis com cisteller, terrisser, fuster i elaboració de sabons, entre d’altres. A la mateixa zona, hi haurà un gran mural gràfic de dotze metres de llargada que il·lustra la qualitat de vida que ofereix el món rural.
La Bergabolet, un referent
L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha destacat que la Bergabolet ha demostrat ser un pol d’atracció pels visitants que any rere any s’acosten el primer cap de setmana d’octubre a “la capital del bolet”. A la mostra, es pot aprendre sobre el món dels bolets, amb una de les mostres micològiques més importants i antigues del país a càrrec de l’Agrupació Micològica del Berguedà.
Per la seva banda, el gerent del Consorci de Formació i Iniciatives Cercs-Berguedà, Eduard Barcons, ha assegurat que l’objectiu és incrementar els 520 tastos que es van fer l’any passat. Segons Barcons, “el món del bolet encara pot evolucionar molt més i el Berguedà ha de continuar liderant la capitalitat del món boletaire”.
L’escassetat de bolets
Tot i l’escassetat de bolets, l’organització assegura que hi haurà producte “variat i de qualitat”.”Centrem la temporada de bolets a la tardor, però al Berguedà tenim bolets tot l’any. Plogui o no plogui”, ha assegurat Gendrau. Per la seva banda, el restaurador Jordi Badia, ha explicat que “els restauradors tenim imaginació i podem utilitzar molts tipus de bolets com els secs o els confitats”.