La candidata de CiU a Tarragona, Victòria Forns, aposta per reduir la concentració d’alumnes immigrants als centres públics i augmentar-ne la presència als concertats. En una entrevista a l’ACN, Forns explica que l’acumulació d’alumnes nouvinguts en “dificulta la integració” i “retarda” l’aprenentatge de la resta d’estudiants. La candidata de la federació nacionalista considera que s’haurien de posar en marxa polítiques per millorar la distribució de l’alumnat immigrant. “Calen actuacions per esponjar i repartir més la població”, manifesta Forns. “No pot ser que hi hagi aules amb un percentatge superior de nens nouvinguts”, afegeix.
Forns també considera que s’hauria de treballar per posar fi a la concentració de la població immigrant en determinades zones de les ciutats. En el cas de Tarragona, la candidata de CiU assenyala que la gran majoria de persones nouvingudes es concentren a Ponent, a la Part Baixa i a altres barris com ara Sant Salvador. Forns, però, també admet que “és difícil” lluitar contra aquests possibles “guetos”, ja que l’economia de la majoria de la famílies immigrants “és escassa” i busquen habitatge en les zones “més accessibles”.
La candidata de CiU assenyala que tot i que des dels ens locals s’impulsen polítiques d’immigració, el model “el marca el govern espanyol”. En aquest sentit, Forns considera que fins ara aquest model “no ha estat l’adequat”. “Cap de les modificacions que s’han fet de la llei d’estrangeria ha estat favorable”, afegeix Forns, que, en canvi, si es mostra satisfeta del Pacte Nacional per a la Immigració signat el 2008. “És un model on parlem d’integració però també de drets i deures”, apunta l’alcaldable de CiU.
Els regidors, un únic sou
Forns aposta perquè els regidors de l’Ajuntament de Tarragona cobrin un únic sou i no percebin un salari extra per ser membres dels consells d’administració de les empreses municipals. “Ja tenen el seu salari com a regidors”, apunta Forns, que assenyala que sí han de ser retribuïdes la resta de persones que formen part dels consells d’administració en representació dels grups municipals i que no encapçalen cap àrea de l’Ajuntament.
La candidata de CiU també considera que s’haurien de reduir els càrrecs de confiança. “És evident que n’hi ha d’haver, però amb criteris de racionalitat absoluta”, manifesta Forns. “No podem tenir comissaris polítics a totes les regidories”, afegeix l’alcaldable de la federació nacionalista, que destaca que els càrrecs de confiança comporten “un cost addicional prescindible” i dificulten la possibilitat de “fidelitzar” el funcionariat.
Una altra de les propostes de Forns per reduir la despesa de l’Ajuntament tarragoní és la d’annexionar regidories i empreses municipals. Fins i tot, apunta que si arriba a l’equip de govern es podria plantejar fer desaparèixer alguna àrea. La candidata de CiU assenyala que aquesta actuació, a banda de contribuir a la reducció de costos, també permetrà “agilitar” el funcionament de l’administració local.
Incentius per atreure empreses
La candidata de CiU considera “imprescindibles” les polítiques proactives per superar la crisi econòmica a Tarragona i aposta per anar a buscar empreses i aconseguir que aquestes s’instal·lin a la ciutat. “No podem esperar a que vinguin”, manifesta Forns, que proposa la creació d’un paquet de condicions que resulti “atractiu” als empresaris.
En aquest sentit, l’alcaldable de la federació nacionalista aposta per una reducció del tipus de gravamen i per “facilitar i agilitzar” els tràmits a l’hora de cedir solars i atorgar llicències. “No pot ser que hi hagi empreses que fa dos anys que esperen una llicència d’activitat”, lamenta Forns, que apunta que aquest fet provoca que les companyies “marxin a una altre ciutat on ho tinguin més fàcil”.
D’altra banda, la candidata de CiU també proposa la creació d’una línia d’ajuts directes destinada als emprenedors. Els recursos s’adreçarien a les petites i mitjanes empreses. “Són les que equiparen el 80% de l’ocupació”, destaca Forns, que assenyala que aquests ajuts permetrien desenvolupar els projectes empresarials que actualment no poden tirar endavant per falta de capital.
“Els donaríem diners a retornar sense interessos”, proposa l’alcaldable de CiU, que explica que les ajudes econòmiques serien d’entre 3.000 i 12.000 euros i que se seleccionarien les empreses amb criteris objectius. A banda, Forns també proposa que les empreses que siguin premiades amb aquest ajut només hagin de tornar el 50% dels diners rebuts si contracten durant més d’un any a tarragonins en situació d’atur.
Acabar amb la “discriminació” que pateix Catalunya
Segons Forns, el govern espanyol “està maltractant” a Catalunya pel que fa a la qüestió del finançament. “Ni la Generalitat ni els ajuntaments estem rebent el què necessitem”, afirma la candidata de CiU. Forns diu que entén que “hi ha d’haver una solidaritat” amb la resta del territori de l’Estat espanyol, però denuncia que hi ha altres comunitats autònomes “que estan millor tractades”. La candidata de la federació nacionalista destaca la necessitat d’acabar amb aquesta “discriminació”. “Ho hem d’exigir des dels ajuntaments i des de la Generalitat”, afirma.
D’altra banda, Forns afirma que la qüestió del finançament local “és un problema endèmic” i considera que l’ajuntament “és actualment l’administració més mal finançada”. “Som els que parem el cop de la majoria de necessitats dels ciutadans”, assegura la candidata de CiU, que afegeix que els ajuntaments també assumeixen competències “per les quals no tenim suficients recursos”.
Recuperar l’alcaldia
La candidata de CiU reconeix que “és difícil” que els resultats de les eleccions municipals del pròxim 22 de maig els permetin arribar a una majoria absoluta, però és mostra convençuda que obtindrà la confiança “suficient” per recuperar l’alcaldia tarragonina perduda el 2007. Forns admet que l’equip de govern de CiU -que portava 18 anys al capdavant de l’Ajuntament- “patia un “desgast” i que en els anteriors comicis municipals la ciutadania va apostar per un “canvi”. La candidata de la federació nacionalista, però, considera que el canvi que esperaven els tarragonins i tarragonines amb l’equip de govern format per PSC i ERC “no ha estat gens positiu”.
Abans que el PSC i ERC arribessin a l’equip de govern de Tarragona, CiU va governar conjuntament amb el PP. Ara, tot i que assenyala que l’objectiu de la federació nacionalista és obtenir “el màxim suport” i no haver de pactar amb cap altra força, Forns no descarta cap aliança. “Pactarem amb aquells partits que ens permetin desenvolupar al màxim el nostre projecte de ciutat”, apunta la candidata de CiU, que assegura que la seva formació “no trairà el seu projecte per arribar a l’alcaldia”.
Victòria Forns, la candidata de CiU
Victòria Forns va néixer l’agost del 1967 a Reus però des dels tres anys viu a Tarragona. És diplomada en Treball Social i llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Ha centrat la seva carrera professional a formar professionals de Treball Social i durant gairebé deu anys, del 2000 al 2010, ha estat responsable del Departament d’Acció Social de Càritas Diocesana de Tarragona.
Va ser al 2007 quan es va incorporar a les llistes de CiU i des de llavors és regidora de l’Ajuntament de Tarragona. El juliol del 2010 es va convertir en la candidata de CiU a l’alcaldia de Tarragona i des del 28 de novembre de l’any passat és diputada al Parlament de Catalunya.