La línia blava que indica el traçat de la fibra òptica de la Generalitat a la C-12 a les Avellanes. Foto: GERARD HOYAS

La carretera N-260, una muralla que impedeix portar la fibra òptica a desenes de pobles

0
9

L’Estat no autoritza que la xarxa pública que despleguen la Generalitat i la Diputació creui la calçada. Algunes localitats fan servir com a alternativa la de la línia de tren de la Pobla o la de Red Eléctrica

Desenes de pobles per on transcorre l’Eix Pirinenc (N-260) a la província de Lleida, des de l’Alta Ribagorça a la Cerdanya, no tenen accés a la xarxa de fibra òptica. Les operadores privades no la porten, i la xarxa pública que estan desplegant la Generalitat i Diputació no pot creuar la calçada. L’Estat, titular d’aquesta via, no autoritza a fer-ho, la qual cosa ha portat diverses localitats a buscar alternatives.

Alguns municipis han aconseguit accés a internet de banda ampla a través de convenis amb Red Eléctrica, titular de línies d’alta tensió al Pirineu amb cables de fibra òptica per donar connexió a les hidroelèctriques. Pobles de la Vall Fosca els utilitzen per disposar d’una connexió ràpida a internet. Altres, com la Pobla de Segur, fan servir la instal·lació de fibra òptica de la línia ferroviària

Alcaldes demanen un acord amb l’Estat que permeti soterrar la banda ampla per l’Eix Pirinenc

L’alcalde de la Pobla, Marc Baró, va apuntar que “la fibra arriba amb el tren, no tenim línia soterrada per la carretera”. A Soriguera, l’alcalde, Josep Ramon Fondevila, va recordar que la falta d’acord entre Estat i Generalitat impedeix als pobles “disposar d’aquest servei de qualitat” en els catorze nuclis d’aquest municipi. “Tenim opcions amb menys prestacions, com l’internet via satèl·lit”, va dir, i va afegir que la situació es repeteix en més de cinquanta pobles. Va insistir que, al disposar només d’internet via satèl·lit i amb poques prestacions, en períodes d’alta afluència turística “hi ha problemes perquè l’estructura no està preparada”.

La connexió via satèl·lit és també l’única opció a Sarroca de Bellera, amb disset nuclis de població. En canvi, a Conca de Dalt, amb dotze nuclis, tenen fibra òptica estesa en pals de telefonia. Senterada combina cables de fibra òptica en pals i internet via satèl·lit, tot i que tres dels seus nou pobles no tenen fibra òptica. “La banda ampla ens arriba de la Pobla de Segur per la línia de Telefónica fins a la Pobleta de Bellveí”, va assegurar l’alcalde, Antoni Toló. A Sort arriba la xarxa pública de la Generalitat des de Llavorsí per la C-13 després de passar per Aran. A la Seu, arriba des de la carretera C-14. El president del consell del Sobirà, Carles Isús, va apuntar que l’N-260 “és un cúmul de despropòsits” i va criticar que la fibra òptica no pugui creuar-la “per donar un servei essencial”. Per la seua part, el diputat d’ERC Josep Vidal ha formulat preguntes parlamentàries perquè la Generalitat insti el Govern central a facilitar el soterrament de la fibra òptica a través de l’N-260.

Continuar llegint

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.