Poesia, assaig, narrativa per a infants i joves escriptors en català, premiats durant el tradicional sopar
"És molt important que els nens de primària comencin a escriure en la nostra llengua"
Perpinyà (ACN).- Roses i llibres per reivindicar la "catalanitat" de la Catalunya del Nord. Perpinyà ha viscut aquest dilluns la 23a edició de la Nit de Sant Jordi, una festa que organitza Òmnium Cultural i que premia literatura escrita en català. L’entrega de premis s’ha fet durant un sopar regat amb vi i cava etiquetat en català. "És importantíssim per nosaltres fer aquesta festa perquè dóna vida a la llengua", ha afirmat la presidenta, Montserrat Biosca. Un dels convidats d’honor, el conseller de Cultura Ferran Mascarell, ha celebrat que la demanda d’escola en català a la zona hagi incrementat i considera que és un símptoma que cada vegada es va "prenent més consciència" del patrimoni català en territori francès.
"Per nosaltres representa moltíssim, és gran nit literatura catalana a Perpinyà", ha afirmat la presidenta d’Òmnium Cultural a la Catalunya del Nord, Montserrat Biosca. És la "gran gala" del català que serveix per premiar treballs d’assaig, poesia, narrativa per a infants, reportatge i escrits de joves estudiants fets en català en territori francès. Segons Biosca, el fet que hi hagi diversos premis que vagin a parar a mans de joves escriptors o estudiants és "importantíssim" perquè demostra que el català continua arrelant en les noves generacions.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la força de voluntat que han tingut durant anys els catalans de la Catalunya el Nord per reivindicar la seva llengua i la seva cultura i no permetre que quedés oblidada. "El català és la novena llengua d’Europa, i és gràcies a la suma de tots, no només dels catalans de Catalunya", ha afirmat el conseller.
Sobre el futur del català a la Catalunya el Nord, Mascarell ha assegurat que hi ha "bones notícies" com ara que la demanda per escolaritzar en català hagi incrementat. "Són símptomes que la gent va prenent consciència de la llengua i dels orígens, i és bo que es recuperin", ha afirmat. Mascarell creu que cal mostrar "agraïment" a les persones que fins ara han anat fent passes "molt importants" per mantenir l’ús de la llengua catalana i les tradicions fora de les fronteres del país.
El vicepresident del Consell General dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu, ha assegurat que "encara hi ha molta feina per fer" per assegurar el futur del català a la Catalunya del Nord però ha posat com a exemple més clar de "la feina que s’està fent" que hi hagi nombrosos textos que alumnes de primària han escrit en català. "És molt important que els nens de primària comencin a escriure en la nostra llengua", ha conclòs.
Durant la nit, Òmnium Cultural ha donat a conèixer els guanyadors dels premis. El Premi Catalunya Nord d’assaig pedagògic atorgat per l’Institut d’Estudis Catalans i amb 3.000 euros de dotació ha estat per a ‘Plurilingüisme a l’escola de Catalunya Nord’ de Rita Peix; el Premi Francesc Català de Poesia dotat per Òmnium Cultural amb 900 euros ha estat per a ‘Autoretrat dins d’una cambra amb miralls bruts’ de Joan Carles Pujalte; el Premi Narrativa per a Infants de la Vila de Perpinyà amb 800 euros ha estat per a Lolita Bosch amb ‘Atxum! El planeta dels nens refredats’.
El Premi Presència de periodisme dotat per la Casa de la Generalitat de Perpinyà amb 300 euros ha estat per a Miriam Almarcha amb ‘Mil dimonis: deu anys de revista infantil en català’. Finalment, els Premis Joves Escriptors que atorga el Consell General amb 500 euros per cada una de les tres categories han estat per a l’Escola Arrels i l’escola la Miranda per ‘El llop i la gallina’; per a Meritxell Micó de l’IES Vilarroja per ‘Doble personalitat (les aparences enganyen)’ i, finalment, ha guanyat ‘Me dic Martí’ de la 1a bilingüe Liceu Deodat de Severac Ceret.