29.05.13 – BRUSEL·LES

La CE confirma la pròrroga de dos anys a l’Estat per flexibilitzar un objectiu de dèficit que aquest 2013 serà del 6,5%

0
353

Els nous límits se situen al 5,8% del PIB pel 2014 i al 4,2% pel 2015


La moneda Euro.
La Comissió Europea ha confirmat aquest dimecres que ofereix dos anys més a l’Estat per complir amb els objectius de dèficit, i no li demana que arribi al 3% del PIB fins l’any 2016. Finalment, Brussel·les permet al govern de Mariano Rajoy un dèficit del 6,5% per aquest 2013, del 5,8% pel 2014 i del 4,2% pel 2015, segons els documents que ha publicat la Comissió. La CE finalment ha evitat obrir un expedient a l’Estat pels seus desequilibris macroeconòmics, i ha recomanat a Madrid que continuï amb les reformes, incloent una revisió dels impostos amb més límits pel tipus d’IVA reduït. A més, demana una reforma de l’administració pública i més accions en matèria de treball.
"Tenint en compte la situació econòmica recomanem dos anys més, fins el 2016, per posar les finances públiques sota control", ha assegurat el comissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn, en una roda de premsa des de Brussel·les. Rehn ha destacat que, en la seva opinió, Espanya ha presentat un "programa convincent de reformes" i que les seves recomanacions se centren en donar suport a que les mesures s’apliquen "a temps i de forma rigorosa". 
En aquest sentit, en les seves recomanacions la CE demana a Espanya que "implementi les mesures adoptades en els plans de pressupostos pel 2013 a tots els nivells de govern" i reforci l’estratègia a mig termini amb "suficients mesures estructurals". Segons Brussel·les, la reducció del dèficit pactada només s’assolirà amb una "implementació creïble de les ambicioses reformes estructurals que augmentaran la capacitat d’ajust i impulsaran el creixement i els llocs de feina". 
Entre d’altres mesures, la CE demana una "aplicació estricta i transparent" de la llei d’Estabilitat Pressupostària. Les recomanacions inclouen millorar "l’eficiència i la qualitat de la despesa pública a tots els nivells de govern" i fer una revisió de les "grans despeses". En aquest sentit, parla de reduir els costos dels serveis públics de salut a través d’una "reducció de la despesa farmacèutica". Així mateix, exigeix que a finals d’aquest any 2013 s’acabi la regulació que ha de "garantir la sostenibilitat a llarg termini del sistema de pensions", amb una edat de jubilació "en línia amb els augments en l’esperança de vida". 
A nivell d’impostos, la CE demana una "revisió sistemàtica del sistema" pel març del 2014. En concret, es proposa que es consideri limitar encara més l’aplicació de l’IVA reduït i que es considerin més impostos a nivell mediambiental. A més, es reclama una lluita més forta contra el frau i l’economia negra. 
Esmenes a la reforma laboral
Brussel·les també reclama a l’Estat que revisi l’eficàcia de la reforma laboral del 2012 abans del juliol d’aquest any i "presenti esmenes, si cal, el setembre". La CE vol que es modernitzin els serveis d’ocupació per aconseguir una major eficiència i atenció individualitzada a les persones que busquen feina, així com que es prenguin mesures per fomentar les pràctiques i la formació. En concret, també es demana que es faci més per lluitar contra l’atur juvenil i es combati l’abandonament escolar, amb més oferta de formació vocacional i un major control als resultats dels alumnes. 
La CE reclama a l’Estat que no impulsi inversions en infraestructures "sense profit" i exigeix la creació d’un organisme independent que analitzi "els projectes d’infraestructures del futur". A més, aposta per garantir la competència en els serveis de trens, amb possibles privatitzacions. En la mateixa línia, Brussel·les demana també que es faci una reforma global al sector elèctric a finals d’aquest 2013 i s’intensifiquin els esforços per "completar les interconnexions d’electricitat i gas amb els països veïns".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.