13.5.19 – LLEIDA • Segrià

La cinquena edició del curs sobre la pedra seca torna a unir els municipis de la Granadella i Torrebesses

0
358

Tindrà lloc els dies 8, 9, 15 i 16 de juny al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya


Imatge de la presentació. Foto: Dip.Lleida.
El diputat Francesc Sabanés ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació del 5è curs de “L’art i la tècnica de la pedra seca, teoria i pràctica”, integrat en el programa de cursos de la Universitat d’Estiu de la UdL que organitzen de forma conjunta els ajuntaments de Torrebesses i la Granadella els dies 8, 9, 15 i 16 de juny.
La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Torrebesses i representant del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, Mario Urrea; l’alcalde de la Granadella i representat del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, Carlos Gibert; i de la tècnica coordinadora del curs, Carla Roca.
Els cursos se celebraran els dissabtes, al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, a Torrebesses; i els diumenges, al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya , a la Granadella.
Tal i com han explicat els organitzadors, la finalitat del curs és l’estudi i el coneixement de les construccions de pedra seca i la seva tècnica constructiva. Un dels objectius principals és identificar els diversos elements naturals que formen el paisatge de pedra seca, així com aprendre la relació amb el patrimoni agrari i els paisatges de l’oli de les Garrigues.
Durant el curs, s’aprendran diferents mètodes constructius i la talla de la pedra, podent aplicar-los tant en la recuperació com en noves construccions de pedra seca.
Sabanés s’ha felicitat per la celebració de la cinquena edició del curs per l’aposta de promoció del territori i per donar a conèixer una part molt important del patrimoni de la zona.
Gibert ha posat en valor el fet que les construccions de pedra seca tenen més de 100 anys de vida i que, conjuntament amb les oliveres, conformen un paisatge únic i intrínsec del territori. L’alcalde de la Granadella ha afegit que, a poc a poc, s’està fent la feina de recuperació de l’ofici de picapedrer, que s’estava perdent,  a l’Escola de Picapedrers de Mollerussa.
Urrea, per la seva part, ha destacat que la col·laboració entre municipis que són de diferents comarques és un fet molt destacable perquè permet fer xarxa pel territori i que el curs ajudarà a mantenir i millorar la conservació del patrimoni. També ha emfatitzat que la promoció turística d’aquests tipus de construccions es potencia amb altres productes estrella com l’oli.
Una altra de les qüestions sobre la qual han incidit els organitzadors ha estat el fet de redescobrir aquest antic ofici als joves, així com l’augment de l’autoestima dels propis veïns respecte del patrimoni de què disposen.
El curs està obert a tothom i s’espera que s’esgotin les places ofertes, tal i com ja ha passat en les quatre anteriors edicions.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.