L’Ajuntament de Mollerussa és el primer de col·laborar amb la confederació empresarial per aturar aquesta mala praxis que a la demarcació de Lleida se situa en un 30%
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona (esquerra), i el president de la COELL, Joan Simó, durant la presentació de la campanya contra l’intrusisme professional.
Mollerussa (ACN).- La Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) ha començat a traslladar a les capitals de comarca de la demarcació la campanya que va iniciar fa uns mesos per detectar l’intrusisme professional. L’Ajuntament de Mollerussa ha estat el primer de col·laborar amb la COELL per frenar aquesta mala praxis, que segons dades de la confederació se situa en un 30% en determinats gremis. El president de la COELL, Joan Simó, ha assenyalat que són conscients que la situació ”està molt malament” en relació al mercat laboral, però ha remarcat que l’intrusisme fa que hi hagi gent que no pagui impostos i fan competència als ”nostres gremiats que fan les coses bé”.
La COELL ja va presentar aquesta campanya el passat mes de març després de detectar entre els diferents associats que hi havia un alt índex d’intrusisme professional a la demarcació de Lleida. En concret, segons Simó, aquest intrusisme pot arribar al 30% en determinats gremis, especialment el dels pintors, instal·ladors, jardineria, construcció, forners o fotògrafs. Ara, la COELL ha començat a portar aquesta campanya per les capitals de comarca de Lleida per tal de col·laborar conjuntament amb l’administració local i mirar de frenar la mala praxis.
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha destacat que el més important de la campanya és la ”visualització” que les administracions i la COELL ”llencen un imput” relacionat amb la premissa que ”la crisi no ho permet tot”. D’aquesta manera, ha denunciat que no es pot tendir cap a una falta de control vers l’intrusisme i ha remarcat que des de l’Ajuntament vetllaran perquè això no passi.
La campanya es traduirà amb què l’Ajuntament actuarà d’intermediari de manera que totes les denuncies d’intrusisme que es rebin seran canalitzades cap a la COELL i aquesta farà els tràmits convenients per alertar el Departament de Treball. Així mateix, també es farà difusió d’aquesta pràctica.
Per la COELL és important que particulars i administracions siguin conscients dels riscos que comporta triar una persona no assegurada a l’hora de fer una feina determinada ja que qualsevol incidència que es pugui registrar pot tenir greus conseqüències. D’aquesta manera, preval la dita que el fet de comprar barat pot sortir molt car.
Als Ajuntaments es pot donar sovint aquesta situació ja que periòdicament han de contractar operaris per desenvolupar alguna tasca municipal i per això des de la COELL s’insta a què tot aquell a qui es contracta disposi dels permisos necessaris. Segons dades d’Hisenda, al 2010 l’intrusisme professional va generar més de 3.000 MEUR en diner negre.