25.04.13 – BARCELONA • Barcelonès

La Comissió de Protecció Civil de Catalunya homologa 18 nous plans d’emergència municipals

0
354

També s’ha homologat el procediment d’identificació de víctimes mortals emmarcat dins el protocol d’emergències amb múltiples víctimes

Pel que fa a demarcacions, Barcelona ha estat el territori on més plans d’emergència s’han homologat (6 homologacions)


Imatge de la Comissió de Protecció Civil
El director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, ha presidit aquest matí, a la seu del Departament d’Interior, la Comissió de Protecció Civil de Catalunya en què s’han homologat 18 nous plans locals de Protecció Civil, s’han actualitzat 8 plans municipals i 13 més han estat revisats. A banda, s’ha aprovat un procediment d’identificació de víctimes mortals, que s’emmarca dins el protocol d’emergències amb múltiples víctimes del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), i que complementa qualsevol pla activat per Protecció Civil.
La Comissió d’avui ha aprovat l’homologació de 18 plans locals que, per tipologia, es distribueixen així:
  • INUNCAT (inundacions): 5 (Collbató, Alfara de Carles, Benifallet, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla)
  • NEUCAT (nevades): 3 (Collbató, Cadaqués i Llagostera)
  • PBEM (Pla Bàsic d’Emergències Municipals): 2 (Collbató i Sant Iscle de Vallalta)
  • TRANSCAT (transport de mercaderies perilloses): 2 (Collbató i La Canonja)
  • CAMCAT (contaminació marina): 1 (Cadaqués)
  • INFOCAT (incendis):  1 (Torrelles de Foix)
  • PEM (Pla d’Emergències Municipal): 3 (Vallfogona de Balaguer, Cambrils i Vandellòs)
  • PAS (Pla d’Assistència i Suport): 1 (Pla de l’Estany) 
Per demarcacions, els 18 plans homologats avui es distribueixen així:
Barcelona: 6 homologacions
Girona: 4 homologacions
Terres de l’Ebre: 4 homologacions
Tarragona: 3 homologacions
Lleida:1 homologació
A banda dels 18 plans homologats a la reunió de la Comissió d’aquest matí, entre els quals destaca el Pla d’Assistència i Suport (PAS) del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, també s’ha fet la revisió de 13 plans municipals i se n’han actualitzat amb noves dades o informacions un total de 8.
 A més, s’han homologat 32 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, hospitals, residències, universitats, esdeveniments i empreses privades.
 L’objectiu dels PAU és assegurar l’aplicació de mesures d’autoprotecció en les empreses i, en general, les entitats i els organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també els centres i les instal·lacions i les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d’aquest caràcter.
Procediment d’identificació de víctimes mortals
La Comissió de Protecció Civil també ha aprovat avui el procediment d’identificació de víctimes mortals, que s’emmarca dins el protocol d’actuació per emergències amb múltiples víctimes del PROCICAT, amb l’objectiu de millorar la coordinació dels diferents grups actuants en la gestió de l’emergència.
En aquest procediment es concreten les actuacions que s’han de dur a terme en les situacions d’emergència amb múltiples víctimes i especifica que aquestes es faran sota la direcció de l’Autoritat Judicial.
El procediment d’identificació de víctimes mortals detalla les accions des de la fase preliminar (rescat dels supervivents) fins a l’obtenció i integració de dades (post mortem i ante mortem) que serveixin per a la identificació dels cadàvers. També recull quins són els operatius que intervenen en la identificació de les víctimes mortals i que, bàsicament, són metges forenses i policia científica. Així com quines tasques han de dur a terme cada equip i incorpora un annex amb formularis de treball de cada fase.
La fase d’obtenció de dades post mortem engloba totes les tasques d’identificació de les víctimes mortals i especifica des dels equips actuants al lloc de la catàstrofe i al dipòsit de cadàvers, quines actuacions concretes ha de fer cada cos, com s’han de recopilar les dades, etc. El protocol també indica que l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya a la Ciutat de la Justícia serà la ubicació preferent de l’Àrea de dipòsit de cadàvers. Dins les actuacions al dipòsit de cadàvers es detalla des del procediment de necroidentificació i autòpsies fins al protocol de custòdia dels cadàvers i els seus béns.
La fase antemortem és la d’obtenció de dades individuals que ajuden a identificar les víctimes a partir d’entrevistes a testimonis, familiars, amics o institucions, obtenció de mostres per a l’anàlisi de l’ADN, etc. En aquesta fase treballen Mossos d’Esquadra, psicòlegs, personal mèdic forense i de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses i s’especifica quines funcions té cadascun d’ells.
El protocol d’actuació per emergències amb múltiples víctimes l’ha elaborat la Direcció General de Protecció Civil en col·laboració amb els diferents operatius implicats, i complementa les previsions generals que hi ha als plans de protecció civil afegint procediments específics de cada grup actuant.
Amb el procediment d’identificació de víctimes mortals aprovat avui, ja són tres els aspectes homologats del protocol d’actuació per emergències amb múltiples víctimes. La Comissió va aprovar amb anterioritat el procediment per establir l’Àrea General d’Operacions i el procediment de triatge i evacuació de ferits.
Es considera una situació amb múltiples víctimes aquella on, independentment del seu origen, el nombre de víctimes reals o potencials supera les 6 víctimes greus o 10 de qualsevol categoria.
A la reunió de la Comissió de Protecció Civil també hi han estat presents el director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112, David Ciudad; el director general del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Francesc Bonet; i el director general d’Energia, Mines i Seguretat, Pere Palacin, entre altres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.