Les plataformes digitals, signatàries totes elles del codi de bones pràctiques en matèria de desinformació, han comunicat a la vicepresidenta que les mesures que havien pres aquestes últimes setmanes havien contribuït a millorar l’accés a informació fiable, com ara la provinent de l’OMS o de les administracions sanitàries nacionals, i a reduir o fins i tot eliminar del tot els continguts falsos o nocius. Les plataformes digitals han confirmat efectivament que han detectat un flux constant d’informacions falses i nocives, relacionades principalment amb la salut, i que les estan eliminant a cabassos. A més, les plataformes digitals també estan eliminant de la xarxa els anuncis relacionats amb material de protecció com ara mascaretes. Tot i així, encara hi ha llacunes en l’aplicació d’aquestes mesures. La vicepresidenta Věra Jourová ha demanat a les empreses que comparteixin les dades pertinents amb els professionals que es dediquen a la recerca i verificació de dades, que col·laborin amb les administracions públiques de tots els estats membres i que hi comparteixin mostres dels continguts eliminats, i també amb la Comissió.
La Comissió aborda la desinformació amb les plataformes digitals i obre un web específic per detectar notícies falses i promocionar dades factuals sobre la pandèmia
Arran de la seva primera reunió amb les plataformes digitals a començaments de març, la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Valors i Transparència, Věra Jourová, s’ha tornat a reunir amb Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla i l’associació professional EDiMA per rebre’n informació actualitzada sobre la propagació de notícies falses relacionades amb la pandèmia del coronavirus.
«M’omplen de satisfacció les dràstiques mesures adoptades per les plataformes digitals i donem tot el nostre suport a la política de facilitar l’accés a fonts autoritzades i eliminar els continguts nocius o la publicitat enganyosa. Però encara queda molt a fer tant per part de les plataformes digitals mateixes, com de les administracions públiques. Les plataformes digitals han d’intensificar els seus esforços per aplicar les seves mesures fins a les últimes conseqüències i demostrar que realment estan funcionant. D’altra banda, també cal que millorem la nostra capacitat d’anàlisi i que coordinem més bé la nostra resposta a les informacions nocives», ha declarat arran de la reunió amb les plataformes digitals la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová.
Les plataformes digitals han observat recentment un increment del tràfic cap a fonts fiables, sobretot en qüestions de salut, i ressalten la necessitat de mantenir en totes les llengües un alt nivell de qualitat de la informació. D’ençà que va esclatar la crisi, la Comissió ha creat un nou web dedicat a la resposta contra el coronavirus. A més, hi ha afegit una secció específica sobre la lluita contra la desinformació en relació amb la pandèmia del coronavirus oferint-hi eines per detectar notícies falses i per difondre dades factuals. Val a dir que el servei europeu d’acció exterior també ha estat analitzant i estudiant com difonen fonts o agents externs les notícies falses sobre la pandèmia.