La comissió s’ha reunit per analitzar els resultats de la temporada d’hivern 2017-2018, que es va allargar gràcies a les intenses nevades. L’increment de visitants l’any 2017 ha estat d’un 17% respecte a l’any 2016
Imatge d ela reunió. Foto: Premsagencat.
Durant la reunió s’han presentat els objectius per a l’estiu 2018 i també el Pla estratègic de les estacions de muntanya, elaborat per la Universitat Pompeu Fabra per encàrrec d’FGC
La Comissió Assessora del Ripollès es va reunir ahir, dilluns 14 de maig, per fer un balanç dels bons resultats de la temporada d’hivern 2017-18 a les estacions de Vall de Núria i Vallter 2000. Alhora, s’ha aprofitat l’avinentesa per presentar als seus membres els objectius a seguir de cara a la propera temporada d’estiu 2018, que començarà el proper mes de juliol.
La Comissió Assessora del Ripollès configura un eix vertebrador indispensable en el territori i la xarxa empresarial de muntanya. Aglutina 37 persones, en representació als agents econòmics i institucionals de la seva àrea d’influència i se centra a analitzar la situació de Vall de Núria i Vallter 2000, ambdues estacions d’esquí i muntanya gestionades pel Grup FGC.
El president d’FGC, Enric Ticó, ha comentat després de la trobada que “les estacions de muntanya del Ripollès han continuat al servei de l’economia productiva del Ripollès i de les comarques gironines. Hem batut el rècord històric de visitants, i amb l’ajuda d’aquesta Comissió Assessora i dels respectius Plans Estratègics, aconseguirem la consolidació definitiva de Vall de Núria i de Vallter”.
Allargament de la temporada d’hivern
Com ja va passar la temporada anterior, aquest hivern 2107-18 s’ha caracteritzat per una adaptació dels preus a les necessitats socials del públic i una política d’increment i d’adaptació de serveis per part del Grup FGC. L’estació de Vallter 2000 ha estat oberta del 5 de desembre 2017 al 8 d’abril 2018, una setmana més del que estava previst en un inici.
L’estació de Vall de Núria va obrir les seves portes el 2 de desembre de 2017, tal com estava previst, i va iniciar la temporada amb una molt bona afluència de visitants durant els dies del pont de la Puríssima. Finalment, gràcies a la gran acumulació de neu, la data de tancament es va allargar fins al 8 d’abril. Tot i les grans nevades i el fort temporal de vent del mes de febrer, el mes de gener va ser molt bo i es va assolir el record de visitants del Cremallera.
La gran majoria dels visitants repeteix experiència
Aquesta temporada, Vallter 2000 ha rebut 42.161 visitants, xifra que es valora positivament i continua doblant els resultats obtinguts la temporada 2015-2016, en què va registrar la visita de 28.526 esquiadors. Pel que fa a l’any 2017, destacar que ha rebut la visita de 54.880 visitants, un 16,98% més que l’any anterior. Els usuaris són molt fidels, ja que el 87% repeteix visita d’altres anys (només el 13% és primera visita). A més, el 52% visita l’estació entre 1 i 3 dies i el 25% ho fa més de 5 dies. El 75% es desplaça amb la família i el 13%, amb la parella.
Vall de Núria ha tancat la temporada d’hivern amb un total de 122.177 visitants. D’aquests, 38.389 corresponen a forfets venuts. Pel que fa al Parc Lúdic i la resta d’activitats Vall de Núria ha rebut la visita de 67.926 persones, resultats també molt positius. Pel que fa al Cremallera, aquesta temporada d’hivern 2017/2018 ha rebut 136.564 viatgers. Finalment, és important remarcar que el Forfet escolar (6.612 visitants) ha representat un increment del 29,01% respecte a la temporada 2016-17. Respecte als visitants, la gran majoria repeteix experiència: el 93% dels usuaris realitzen més d’una visita. A més, la majoria es desplacen fins a l’estació amb la família (68%) i el 27% ho fa amb la parella. Cal destacar que el 2017, el Cremallera de Vall de Núria ha rebut 312.468 visitants, el seu rècord històric.
Promoció dels esports d’hivern entre els infants
Un any més, Vall de Núria ha impulsat el programa Esport blanc escolar, temporada en què s’han incrementat el nombre d’escoles. Els cursos han estat adreçats a escolars de 3r i 4t de primària (8-10 anys). Els objectius principals del programa són impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, entre els infants, així com educar, mitjançant l’esport, a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.
Al llarg de l’hivern, la mainada ha participat en diferents sessions d’esquí alpí, surf de neu i esquí nòrdic. A més, aquesta temporada ha comptat amb la participació de 7 escoles (312 nens).
Per segona temporada consecutiva, a Vallter 2000 ha tingut molt bona acollida el programa Esport Blanc Escolar, destinat a la promoció dels esports d’hivern i els seus valors. En aquesta edició hi han participat 6 escoles: 2 més en el programa ciutat de Barcelona i 1 més en el programa Comarca, el que ha representat un increment de 209 alumnes.
Aquesta iniciativa es realitza dins el marc del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, el Consell Comarcal del Ripollès i Vallter 2000 i Vall de Núria.
Curses per a tots els públics
Les dues estacions d’FGC ubicades al Ripollès han acollit tota mena d’esdeveniments de caire esportiu i lúdic. Entre les diverses propostes, Vallter 2000 ha organitzat el ja tradicional Trofeu Marmota, que aquesta temporada ha assolit l’edició número 17; la prova solidària Oncoesquiada, amb 7 anys d’història; així com la Cursa Social Ski Club Camprodon o la celebració del World Snow Day de la Federación Internacional d’Esquí (FIS).
Vall de Núria, per la seva banda, ha estat testimoni de la CronoNúria Copa FGC; la divertida Nit del Papu, la Cursa Esquell de la Lluna, la mítica Cursa Pocatraça, que enguany ha arribat a 18a edició, així com la clàssica al Puigmal. Ha organitzat activitats de bateig amb raquetes de neu i excursions nocturnes amb raquetes les nits de lluna plena.
Estiu carregat de propostes a l’aire lliure
Vallter 2000 obrirà cada dia del 21 de juliol a l’11 de setembre, de 10.00 h a 15.00 h. Entre les diverses activitats outdoor que es duran a terme destaquen els viatges amb Telecadira, les sortides de senderisme familiar pels voltants d’Ull de Ter, ciclisme de carretera, així com la ruta del Ter a peu o amb bici.
Vall de Núria no tanca mai en l’impàs de temporades i seguirà oferint totes les seves activitats ja amb la mirada posada en els mesos de primavera i estiu. L’estació també serà l’escenari d’un ampli ventall de propostes al bell mig de la natura, pensades per a tots els públics: cavall i ponis, barques i canoes, tir amb arc, senderisme, circuit d’orientació, excursions, travesses, sortides nocturnes, Parc Lúdic, Cau de la Marmota, entre moltes d’altres.
Objectius del Pla estratègic
Durant la Comissió Assessora s’han presentat els passos a seguir en ambdues estacions. En el cas de Vall de Núria es busca desenvolupar tot el potencial d’entorn únic i de parc natural que té la Vall de Núria i convertir-la en un Resort/Estació de muntanya de referència, mantenint l’harmonia amb l’entorn natural. A més, pretén implementar millores d’eficiència energètica i mesures ambientals.
Els principals objectius de Vallter 2000 se centren a mantenir oberta l’estació, operant amb normalitat, seguir aplicant mesures de prevenció de les allaus i garantir la innivació del domini esquiable en un 95%
Vall de Núria i Vallter 2000, creadors de llocs de treball en el territori
La Universitat Pompeu Fabra, per encàrrec d’FGC, ha realitzat un estudi que permet quantificar els efectes en l’economia local i regional de les activitats de les estacions de muntanya del Grup FGC en el territori.
L’estació de Vall de Núria genera uns impactes totals (directes, indirectes i induïts) de 68,71 milions d’euros sobre la producció, 36,99 milions d’euros de valor afegit, 689 llocs de treball i 10,06 milions d’euros d’impacte fiscal. Per cada euro addicional de despesa es genera una producció de 2,08 euros. A més, per cada milió d’euros addicional que Vall de Núria inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball.
Vallter 2000, per la seva banda, genera uns impactes totals (directes, indirectes i induïts) de 9,76 milions d’euros sobre la producció, 5,40 milions d’euros de valor afegit, 90 llocs de treball i 1,46 milions d’euros d’impacte fiscal. Per cada euro addicional de despesa es genera una producció de 2,05 euros. A més, per cada milió d’euros addicional que Vallter 2000 inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball.
Inversions 2018
Tan bon punt es tanquin els acords amb els respectius ajuntaments, en tant en quant quedaran clars els terminis d’amortització de les mateixes, s’activaran les inversions previstes per enguany.
A Vall de Núria destaca la renovació dels trams de via d’adherència que van des de Ribes-enllaç i Ribes-vila i des de Pas de Vilamanya a l’entrada del Cremallera (TR5 i TR6). Aquests treballs, amb una inversió de 900.000?€, suposaran la finalització de la renovació de via, en tot el tram d’adherència, que es va iniciar l’any 2015. A més, s’adquirirà nou material mòbil que permetrà augmentar la capacitat de transport a les explotacions de Montserrat i Vall de Núria amb una inversió total de 9M €.