Lleida • Segrià

La Comissió de Seguiment de la Xarxa de Governs Oberts es reuneix a la Diputació de Lleida

0
3323

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident Agustí Jiménez, ha donat la benvinguda als assistents d’una reunió on han assistit la secretària d’Administració i Funció Pública de la Generalitat, Alícia Corral, i el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López

La Comissió de Seguiment de la Xarxa de Governs Oberts de Catalunya s’ha reunit aquest divendres a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida. Per tercera vegada, aquesta reunió, organitzada per la Generalitat de Catalunya, té lloc fora de les comarques de Barcelona, després d’haver-se celebrat a la seu de la Diputació de Girona, al febrer d’aquest any, i a la seu de la Diputació de Tarragona, a l’octubre del 2022.

Hi han assistit la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral, i el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López. 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha donat la benvinguda als representants de les diverses administracions, organismes i entitats membres de la Xarxa que han participat en la reunió de manera presencial i a través de videoconferència.

En la seva intervenció ha recordat que “ens pesen dècades en les quals la participació ciutadana s’entenia que restava limitada a la jornada electoral, i la transparència a fer unes quantes rodes de premsa…”, i per això són tan importants eines com el pla pilot del Projecte DecidimCAT, la plataforma tecnològica de participació ciutadana.

Joan Talarn ha destacat que no es pot dotar de la mateixa burocràcia poblacions com l’Hospitalet o Bausén, perquè les administracions locals petites no estan dotades dels mitjans necessaris, fent referència a la gran quantitat de municipis amb menys de 500 habitants que hi ha a Catalunya i, en especial, a la demarcació de Lleida.

Finalment, ha demanat que les administracions públiques treballin amb total transparència, com si ho fessin amb parets de vidre perquè “des de fora ens vegin amb total transparència, però també perquè des de dins mirem a través dels mateixos vidres transparents amb empatia la ciutadania a la qual servim amb esforços com el que avui feu aquí”.

La secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral, ha refermat el compromís de la Generalitat amb la Xarxa de Governs Oberts. “Es tracta”, ha dit, “de garantir que les competències de bon govern, transparència i participació permetin incidir molt més en totes les polítiques públiques des d’un enfocament transversal, per assegurar així la millora de la qualitat democràtica de les nostres institucions.”

El director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López, ha afirmat que “tenir l’oportunitat de celebrar aquesta comissió de seguiment a la seu de la Diputació de Lleida reforça la missió de la Xarxa de Governs Oberts que no és altra que enfilar l’àmbit local, el supralocal i el nacional en l’enfortiment democràtic a través de l’impuls de la transparència, la participació, el bon govern i la integritat pública”.

Durant la sessió, s’ha presentat l’Informe de situació de les diverses iniciatives normatives engegades en matèria de transparència, participació i bon govern, com són els avantprojectes de llei de protecció de les persones alertadores, de participació ciutadana, i d’activitat d’influència. També s’han abordat, entre altres qüestions, el Pla Estratègic de Govern Obert i Bon Govern, l’avaluació de les obligacions de publicitat activa, i l’Assemblea pel Clima, que tindrà lloc properament. I s’ha proposat l’elaboració i aprovació del reglament de funcionament intern de la Comissió de Seguiment.

La Xarxa de Governs Oberts de Catalunya és un òrgan de coordinació, on estan representats la Generalitat i les administracions locals de Catalunya. Constitueix un marc permanent i estable per impulsar la col·laboració amb els ens locals i fomentar la transparència i el govern obert en les polítiques públiques. Es va crear l’any 2015 amb l’objectiu de facilitar el compliment de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, als més de 2.200 ens que componen l’Administració local de Catalunya.

Actualment, la Xarxa funciona a través de sis grups de treball: transparència, participació ciutadana, bon govern, formació, dades obertes i serveis comuns.

El passat mes juny, els representants de les entitats i institucions de la Xarxa de Governs Oberts de Catalunya van signat una modificació del Protocol marc de col·laboració en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que va comportar el canvi de denominació de Xarxa de Governs Transparents de Catalunya a Xarxa de Governs Oberts de Catalunya.

Així mateix, es va aprovar la incorporació de l’Ajuntament de Barcelona a la Xarxa, de la qual també formen part la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de la Presidència i de Cultura, i de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; l’Associació Catalana de Municipis; la Federació de Municipis de Catalunya; l’Àrea Metropolitana de Barcelona; el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya; el Consorci Localret, i el Col·legi d’Interventors, Secretaris i Tresorers de l’Administració Local.

Enllaços relacionats: https://governobert.gencat.cat/ca/que-es/Organs-de-coordinacio-impuls-i-control/xarxa-governs-oberts-catalunya/

Font: Diputació de Lleida

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.