La Comissió demana que la sostenibilitat mediambiental ocupi un lloc essencial als sistemes d’educació i formació de la UE

0
1133

La Comissió ha publicat una proposta de Recomanació del Consell relativa a l’aprenentatge per a la sostenibilitat mediambiental. Amb aquesta proposta, es pretén ajudar els Estats membres, els col·legis i instituts, les institucions d’educació superior, les organitzacions no governamentals i tots aquells que ofereixen formació a dotar els alumnes de coneixements i capacitats sobre sostenibilitat, canvi climàtic i medi ambient. També s’ha donat a conèixer avui un nou marc europeu de competències en matèria de sostenibilitat que ha publicat el Centre Comú de Recerca, on es descriuen les competències necessàries per a la transició ecològica, com són el pensament crític, la presa d’iniciatives, el respecte de la naturalesa i la comprensió de l’impacte que tenen les accions i les decisions quotidianes en el medi ambient i en el clima del món sencer.

En paraules del vicepresident per a la Promoció del nostre Mode de Vida Europeu, Margaritis Schinas: «La participació dels joves en qüestions ambientals ha revolucionat la manera com veiem el clima i el medi ambient. A través dels nostres programes dirigits a la joventut, com el Cos Europeu de Solidaritat i DiscoverEU, promovem els esforços dels nostres joves a favor de la sostenibilitat. És un pas més en les tasques que hem emprès per aconseguir que la sostenibilitat s’integri millor a l’educació».

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha afegit el següent: «S’està fent una tasca impressionant a tot Europa per ajudar els nens, els joves i els adults a aprendre coses sobre el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la sostenibilitat, ia comprometre’s amb aquests temes. El nostre objectiu és aprofitar aquests esforços i col·laborar estretament amb els estats membres per convertir la sostenibilitat en un tema central dels sistemes d’educació i formació. Tots els alumnes, des d’una edat primerenca, han de tenir la possibilitat de comprendre les implicacions de la sostenibilitat mediambiental i actuar en conseqüència per protegir el nostre planeta i el nostre futur».

La proposta de la Comissió insta els Estats membres a:

  • possibilitar que els alumnes de totes les edats gaudeixin d’una educació i una formació inclusives i d’alta qualitat sobre el canvi climàtic, la biodiversitat i la sostenibilitat;
  • prioritzar l’adquisició de coneixements sobre la sostenibilitat mediambiental en les polítiques i els programes d’educació i formació per ajudar aquest sector i permetre que contribueixi a la transició ecològica;
  • adoptar i donar suport a enfocaments de sostenibilitat en tots els àmbits de les institucions educatives que cobreixin l’ensenyament i l’aprenentatge i que contribueixin a desenvolupar visions, planificació i governança amb tints de sostenibilitat; integrin la participació activa dels estudiants i del personal en aquest àmbit; que facin de la sostenibilitat parteix de la gestió dels edificis i els recursos, i que activin associacions amb comunitats locals i més àmplies sobre això;
  • mobilitzar fons nacionals i de la UE per a la inversió en infraestructures, formació, eines i recursos sostenibles i ecològics, amb vista a que l’educació i la formació siguin més resilients i estiguin a punt per a la transició ecològica.

En ocasió d’una enquesta de l’Eurobaròmetre, quan es va preguntar als enquestats quines haurien de ser les prioritats principals de la UE els propers anys, els joves van posar en primer lloc la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic (67 %) , seguida de la millora de l’educació i la formació (56%). Per tant, és hora dactuar.

El programa Erasmus+ 2021-2027 també posa un èmfasi especial en la transició ecològica en l’educació i la formació. Per al programa de treball anual del 2022, es donarà prioritat als projectes dels centres educatius que desenvolupin competències i capacitats ecològiques, i que ofereixin plans destudis orientats al futur i enfocaments planificats de sostenibilitat. Una convocatòria específica de projectes a gran escala proporcionarà un finançament que permeti identificar, desenvolupar i provar enfocaments innovadors en matèria deducació per a la sostenibilitat mediambiental. La Comissió també oferirà oportunitats de formació i comunitats de pràctiques als educadors a través del portal School Education Gateway i de la comunitat eTwinning. Al nou portal de l’Espai Europeu d’Educació de la Comissió, és fàcil trobar informació sobre educació i formació a la UE, inclosa informació específica sobre l’educació ecològica.

Propers passos

Els Estats membres debatran la proposta de la Comissió, que posteriorment hauran d’adoptar els ministres d’Educació de la UE. La Comissió contribuirà que aquesta Recomanació es posi en pràctica a través de l’aprenentatge i els intercanvis entre els Estats membres, les parts interessades i els països socis.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.