La Comissió Europea premia sis projectes de seguretat viària a Eslovènia, França, el Regne Unit, Espanya i Hongria

0
333

La companyia anoienca Aigua De Rigat obté un dels guardons per la seva estratègia de prevenció d’accidents.
 
La comissària de Transports, Violeta Bulc, ha anunciat aquesta tarda els sis guanyadors dels Premis d’excel·lència en la seguretat viària 2018. Aquest guardó, que s’organitza en el marc de la Carta europea de seguretat viària, reconeix iniciatives innovadores i inspiradores que contribueixen a millorar la seguretat viària i a salvar vides a les nostres carreteres. La companyia anoienca Aigua De Rigat ha guanyat un dels premis per un pla de prevenció d’accidents en els desplaçaments dels treballadors al seu lloc de feina. A Espanya, l’Ajuntament de Narón també ha estat guardonat.
 
Els premis s’han concedit a:
 
·   VOZIM, una associació que lluita contra la conducció temerària (Eslovènia),
 
·   Associació de prevenció viària (França),
 
·   CSW Online – Comunitat de vigilància de la velocitat en línia (Regne Unit),
 
·   Aigua De Rigat SA, que ofereix serveis vinculats al cicle de l’aigua (Espanya)
 
·   Ajuntament de Narón (Espanya) i
 
·   Institut de recerca KTI (Hongria).
 
 
La comissària Violeta Bulc ha declarat: "A més d’un objectiu comú, la seguretat viària és també una responsabilitat compartida per tots. Necessita de les entitats nacionals i locals, com també de la societat civil i de la indústria, que han de treballar en estreta cooperació per la seguretat de les nostres carreteres, vehicles i usuaris. En el marc de la Carta europea de seguretat viària hem aplegat accions concretes i exemples de bones pràctiques que ens poden inspirar."
 
Tot i que la mortalitat a les carreteres s’ha reduït a més de la meitat des de 2001, encara moren 70 persones cada dia a les carreteres europees– una xifra que anualment equival a la població d’un municipi europeu (25.300 morts registrades el 2017) –, mentre que la quota de ferits greus és encara més alta, amb 135.000 que pateixen ferides que els canvien la vida cada any. La Comissió va adoptar noves mesures el maig d’aquest any per tal de contribuir a l’objectiu a llarg termini de la UE d’arribar a una xifra propera als 0 morts i ferits greus en accidents el 2050.
 
La Carta europea de seguretat viària, que es va iniciar el 2004 sota el lideratge de la Comissió, és la plataforma de la societat civil més important en seguretat viària. Més de 3.500 entitats públiques i privades (companyies de tota mena i abast, clubs d’automòbils, associacions, escoles i autoritats locals) ja s’han compromès fins ara amb la Carta. La Carta convida els seus membres a implicar-se, amb el compromís d’emprendre accions mesurables en el marc de la seva àrea de responsabilitat.  Des del 2006, els Premis d’excel·lència en la seguretat viària, com a part de la Carta, han donat a conèixer a una o vàries organitzacions que hagin realitzat una iniciativa interessant i remarcable en seguretat viària.
 
Guardonats amb els Premis d’Excel·lència en seguretat viària 2018
 
VOZIM (Eslovènia): La campanya ‘Els herois condueixen en pijama’ posa el focus en els joves, sovint exposats al risc de conduir sota la influència de l’alcohol o d’altres substàncies psicoactives. Aquesta campanya nacional té l’objectiu de conscienciar els pares sobre els riscos a la carretera i mobilitzar-los per tal de millorar la seguretat dels seus fills, especialment els caps de setmana. Alhora, la campanya fa un enfoc preventiu integral sobre la conducció i la beguda amb l’ajuda de la policia de trànsit, el sector privat i els ajuntaments.  
 
El projecte ha estat guardonat com una iniciativa d’èxit a l’hora d’abordar un problema social important: la conducció sota els efectes de l’alcohol entre la gent jove. Convertint en herois els pares que condueixen per portar/recollir els seus fills quan surten, la campanya fa un bon ús del fenomen de pressió social, que és una eina poderosa d’influència en el comportament dels joves. 
 
 
Associació de prevenció viària (França): ‘Ciutat prudent’  és un concurs organitzat amb l’objectiu de premiar ajuntaments francesos que hagin impulsat mesures concretes per millorar la seguretat viària. Incloent tota mena d’accions per a la seguretat viària, des de la planificació urbanística a l’educació, el projecte també posa de relleu la necessitat de millorar la protecció dels més vulnerables a les àrees urbanes: els vianants, els ciclistes, els motociclistes, i també les persones amb mobilitat reduïda i els nens.  
 
Aquest projecte ha estat guardonat pel seu contingut innovador a l’hora d’ajudar els ajuntaments a implementar accions de seguretat viària pròpies i adaptades a la seva realitat. Estableix clarament que les accions en seguretat viària que tenen èxit sorgeixen dels esforços conjunts dels responsables polítics, els agents de seguretat i els usuaris. El projecte ofereix un molt bon exemple de com combinar la implicació local amb l’impuls que pot oferir el reconeixement a nivell nacional.  
 
 
 
CSW Online (Regne Unit): L’aplicació CSW Online ha estat desenvolupada per professionals del software amb anys d’experiència en la gestió del grup ‘Comunitat de vigilància de la velocitat (Community Speedwatch- CSW) i s’ha fet en cooperació amb la policia. CSW és una iniciativa nacional en la qual membres de les comunitats locals treballen conjuntament i amb el suport de la policia per monitoritzar la velocitat dels vehicles amb aparells de detecció de velocitat.  CSW Online s’ha creat com una solució tecnològica per modernitzar CSW i coordinar millor la tasca d’aquests grups amb la policia.
 
La iniciativa ha estat premiada per haver aconseguit millorar el perfil i l’efectivitat de la Comunitat de vigilància de la velocitat per tal que sigui una eina útil perquè els ciutadans ajudin els agents policials a l’hora d’abordar determinats afers locals. El nou sistema ha permès que els grups de voluntaris treballin fent servir estàndards i procediments similars, la qual cosa li ha fet guanyar credibilitat i reputació. Alhora, la tecnologia, l’organització i la metodologia són transferibles i adaptables fàcilment a qualsevol país amb problemes i condicions similars.
 
 
 
Aigua De Rigat SA (Espanya): La companyia ha ampliat un pla ja existent per a la prevenció dels riscos laborals, incloent-hi aquells que es troben els seus treballadors quan viatgen per carretera. Després d’una anàlisi detallada de la mobilitat de la plantilla, s’ha posat en pràctica un pla amb accions concretes per millorar la seguretat dels desplaçaments per carretera que fan els treballadors quan van a cada dia a la feina. Aquest  pla inclou un ampli ventall d’activitats que van des de la sensibilització sobre els riscos en seguretat viària fins a la recerca sobre les causes dels accidents.
 
Aigua De Rigat ha estat guardonada per implementar una estratègia de seguretat viària completa i preventiva, que cobreix de manera efectiva les àrees clau de la seguretat viària a la feina. Com a part del grup Suez Water Spain, Aigua de Rigat S.A. ha dissenyat un sistema que pot ser aplicat fàcilment a qualsevol de les companyies del grup, així com a d’altres empreses de mida i perfil semblant.
 
 
 
Concello de Narón (Espanya): El despertament d’educació del municipi de Narón ha desenvolupat un seguit de mesures experimentals a les escoles locals, com ara camins escolars secors, Kiss&Go, pàrquings dissuasius, amb l’objectiu de dissenyar conjuntament itineraris segurs i sostenibles per als nens. El projecte implica alumnes, professors, petites empreses i institucions locals, així com la resta de la comunitat local. Gràcies a aquesta iniciativa, els estudiants poden anar a l’escola caminant, amb bicicleta o amb patinet de forma segura, alhora que milloren la seva salut, redueixen l’estrès i se senten part d’una comunitat activa.
 
El projecte ha estat guardonat pel seu caràcter innovador a l’hora de fer servir mètodes participatius per millorar la seguretat viària de tota una comunitat. El punt fort del projecte i la garantia per la seva sostenibilitat és la creació d’un treball basat en la comunitat, on les diverses generacions (nens, pares i avis) treballen junts per fer més segures les carreteres. També és destacable l’impacte ambiental positiu del projecte, que ha premés reduir les emissions de CO2 emissions i el soroll.
 
 
 
 
KTI (Hongria): Els vehicles de dues rodes (bicicletes, ciclomotors i motocicletes) són molt habituals a Hongria. I també estan cada vegada més implicats en els accidents. El programa escolar ‘dues rodes’ de l’Institut hongarès de ciències del transport té l’objectiu d’aturar i canviar aquesta tendència. Basat en el concepte d’aprenentatge al llarg de la vida, ofereix formació interactiva amb instructors de llarga experiència. Els participants aprenen com utilitzar equipament protector i com evitar accidents. Un ‘entrenador de conducció’ que simula situacions perilloses permet que els alumnes posin en pràctica el que han après a l’hora d’evitar accidents. 
 
El premi reconeix aquest projecte pel seu enfocament professional de cara a l’educació viària: es basa en l’anàlisi científica d’accidents i s’ha desenvolupat amb l’ajut d’entrenadors amb experiència. La interactivitat, combinant presentacions teòriques amb sessions pràctiques, assegura l’efectivitat d’aquesta formació. Un altre aspecte positiu és que tot i que el programa s’aplica a tot el país, sempre s’adapta a les circumstàncies locals, de marea que els estudiants poden obtenir assessorament i consells útils relacionats amb el seu entorn i el seu dia a dia per prevenir accidents.
 
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.