2 de febrer de 2023
La Comissió va presentar ahir un Pla Industrial del Pacte Verd per a millorar la competitivitat de la indústria europea amb zero emissions netes i donar suport a la ràpida transició cap a la neutralitat climàtica
El Pla té per objecte proporcionar un entorn més propici per a l’ampliació de la capacitat de fabricació de la UE per a les tecnologies i els productes de zero emissions netes necessaris per complir els objectius climàtics ambiciosos d’Europa. Es basa en quatre pilars:
A través del primer pilar la Comissió proposarà una Llei de la Indústria Net-Zero per identificar objectius per a la capacitat industrial neta zero i proporcionar un marc regulador adequat per al seu desplegament ràpid; i el marc es complementarà amb la Llei de Matèries Primes Crítiques, per garantir un accés suficient a aquells materials, com les terres rares, que són vitals per a la fabricació de tecnologies clau, i la reforma del disseny del mercat elèctric, perquè els consumidors es beneficiïn dels menors costos de les energies renovables.
El segon pilar del pla accelerarà la inversió i el finançament per a la producció de tecnologies netes a Europa. El finançament públic, juntament amb nous avenços a la Unió Europea dels Mercats de Capitals, pot desbloquejar les enormes quantitats de finançament privat necessàries per a la transició ecològica. La Comissió ha de consultar els estats membres sobre un marc temporal de crisi i transició en matèria d’ajuts estatals modificat i revisar el Reglament general d’exempció per categories a la llum del Pacte Verd.
El tercer pilar se centrarà en el desenvolupament de les capacitats necessàries per a una ocupació de qualitat ben remunerada. Per això, la Comissió proposarà la creació d’acadèmies industrials netes zero per posar en marxa programes de millora i reciclatge professional en indústries estratègiques, així com mesures per fomentar i alinear el finançament públic i privat per al desenvolupament de capacitats.
Finalment, el quart pilar versarà sobre la cooperació mundial i la realització del comerç per a la transició ecològica, segons els principis de competència lleial i comerç obert, basant-se en els compromisos amb els socis de la UE i en el treball de l’Organització Mundial del comerç.