La Comissió Europea recull històries Erasmus inspiradores per celebrar els 30 anys del programa

0
371

13.04.17

Ariadna Oltra, Rafael Santandreu, Joan Enric Barceló, Anna Roig i Elena Martín són alguns dels protagonistes de la campanya
Dues universitats catalanes se situen al ‘top 10’ dels centres europeus que més estudiants reben i envien
Les projeccions de Júlia Ist i l’Auberge Espagnole a la Filmoteca de Catalunya formen part del programa d’actes del 30è aniversari
Logotip de la campanya ·d’Erasmus a Erasmus”. Font: Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Per Joan Enric Barceló, d’Els Amics de les Arts, “és una lliçó de vida”. La periodista Ariadna Oltra el descriu com “una etapa de descoberta, també d’un mateix” i el psicòleg Rafael Santandreu destaca que l’experiència el va convertir “en un ciutadà del món capaç de col·laborar amb els millors professionals, siguin on siguin”. L’Erasmus, el programa de mobilitat que la UE va posar en marxa el 1987, ha obert fronteres i horitzons a milions d’europeus. Per commemorar el 30è aniversari del programa, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha posat en marxa una campanya que recull testimonis i experiències Erasmus destacades que s’aniran publicant fins a final d’any a la pàgina web i a les xarxes socials. Així descobrim, per exemple, que la cançó d’Els Amics de les Arts ‘Tots els homes d’Escòcia’ està basada en una història “cent per cent real” viscuda per Joan Enric Barceló durant el seu Erasmus a Edimburg; o que Santandreu es va enfrontar, a la tornada d’una estada Erasmus a la Universitat de Reading, al Regne Unit, al que anomena ‘depressió post-Erasmus’, però que l’experiència el va fer “madurar, guanyar independència i apreciar nous mons”.

Entre els protagonistes, a més de Barceló, Oltra i Santandreu també hi ha la cantant Anna Roig d”Anna Roig i L’ombre de ton chien’, que precisament es va decidir a fer de la cançó francesa la seva professió arran d’un Erasmus a Lió; el poeta mallorquí Jaume Cristòfol Pons; l’actriu i directora de cinema Elena Martín i la guionista i productora Marta Cruañas. Les dues darreres han plasmat la seva experiència Erasmus en una pel·lícula, ‘Júlia Ist’, que ha estat recentment premiada al festival de Màlaga.
Projeccions ‘Erasmus’ a la Filmoteca de Catalunya
Precisament la projecció de ‘Júlia Ist’ en una sessió oberta a la Filmoteca de Catalunya, el 14 de maig, és una de les activitats previstes per la celebració del 30è aniversari Erasmus. La presentació d’aquesta pel·lícula anirà acompanyada d’un col·loqui sobre l’experiència Erasmus amb la participació de l’equip de la pel·lícula. Alhora, la Comissió  Europea prepara projeccions públiques de ‘Júlia Ist’ a la resta de capitals de demarcació catalanes en col·laboració amb els centres d’informació Europe Direct al territori.
‘Júlia Ist’ és el debut com a directora de la jove barcelonina Elena Martín, que el 2013 va estudiar un semestre a la Freie Universität de Berlin, gràcies una beca Eramus. La seva estada a Berlín ha estat el motor de la història de ‘Júlia Ist’, guardonada amb els premis a millor pel·lícula i millor direcció en la secció Zonazine de la passada edició del Festival de Màlaga. 
La celebració del 30è aniversari inclou encara una altra projecció Erasmus a la Filmoteca, el dia 10 de maig. Es tracta de la pel·lícula l’Auberge Espagnole’ del director Cédric Klapisch, que explica la història d’un estudiant francès que arriba d’Erasmus a Barcelona.
A més de les projeccions cinematogràfiques, el programa del 30è aniversari Erasmus preveu també d’altres activitats, com l’homenatge als coordinadors de mobilitat i projectes que tindrà lloc el dia 20 d’abril al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra amb la participació de l’eurodiputada i presidenta de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, Petra Kammerevert.
Concurs #Friends4Europe a les xarxes socials
Una altra de les activitats organitzades en el marc del 30è aniversari Erasmus és un concurs a les xarxes socials Instagram i Facebook. El concurs ‘Amics per Europa’, adreçat sobretot als joves, convida els usuaris a compartir les fotos d’amics que hagin fet arreu d’Europa, ja sigui durant l’Erasmus o en una altra ocasió, fent servir l’etiqueta #Friends4Europe. L’autor o autora de la fotografia guanyadora s’endurà un bitllet Internail per a 2 persones que permet viatjar durant 10 dies per més de 30 països europeus. Aquesta acció a les xarxes socials compta amb la col·laboració del Youtuber, Instagramer i exerasmus Julen Hernandez.
Les universitats amb més activitat Erasmus
Erasmus, que des del 2014 s’anomena Erasmus+, és un dels programes més exitosos de la Unió Europea. Durant tres dècades ha ofert als joves l’oportunitat d’adquirir noves experiències i d’ampliar els seus horitzons. Té l’objectiu de reforçar els sistemes d’educació i joventut i millorar l’ocupabilitat a través del finançament per a l’educació, la formació i l’esport.
Entre 2014 i 2020, Erasmus + donarà a 4 milions d’estudiants l’oportunitat d’estudiar, fer pràctiques, fer un voluntariat o adquirir experiència professional a l’estranger.
Durant el curs 2014/15 (el darrer curs del qual hi ha dades disponibles) 678.000 europeus van decidir marxar a l’estranger amb una beca Erasmus, la xifra més alta registrada fins ara.
D’aquests joves, 4.642 es van decantar per Catalunya. Al top-ranking d’universitats en rebre estudiants estrangers hi ha la Universitat de Barcelona, que va ser el destí de 1.165 Erasmus el 2014-15 i ocupa el 7è lloc entre les universitats europees. Al 10è lloc hi ha la Universitat Politècnica de Catalunya, que va acollir 947 Erasmus durant el mateix curs, i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb 893 estudiants. (Trobareu totes les dades a la taula de l’annex I).
D’altra banda, 4.528 estudiants d’universitats catalanes van decidir cursar part de la seva carrera universitària a un altre país europeu durant el curs 2014/15. La Universitat Politècnica de Catalunya va la ser, amb 1.111 estudiants, la universitat catalana que més joves va enviar fora i la 8a a nivell europeu (vegeu totes les dades a l’annex II).
Amb motiu del 30è aniversari del programa Erasmus s’han organitzat actes i campanyes d’informació arreu de la UE per explicar l’impacte positiu que el programa ha tingut tant a nivell individual com per a la societat i per donar l’oportunitat a tots aquells que ho vulguin de debatre i aportar les seves idees per millorar-lo de cara al futur.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.