La Comissió finançarà el projecte Ecoplanta al Morell (Tarragonès) per reduir les emissions i fomentar la transició climàtica a la UE

0
1385

Es destinaran 1.100 milions d’euros a set projectes innovadors a gran escala

La Comissió ha signat convenis de subvenció per valor de 1 100 milions d’euros a través del Fons d’Innovació de la UE amb set projectes a gran escala finançats amb els ingressos provinents del règim de comerç de drets d’emissió (RCDE) de la UE. Aquests projectes pretenen reduir les emissions en més de 76 milions de tones equivalents de CO2 al llarg dels primers deu anys de funcionament. Tots set projectes fan servir tecnologies innovadores baixes en carboni, a escala industrial, en sectors clau com ara els de l’hidrogen, l’acer, els productes químics, el ciment, l’energia solar, els biocombustibles i la captura i emmagatzematge de diòxid de carboni.

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «Amb el Fons d’Innovació, la Comissió Europea concedeix 1 100 milions d’euros per empoderar empreses innovadores i amb visió de futur que desenvolupin tecnologies d’avantguarda i impulsin la transició climàtica en els seus camps d’activitat respectius. És una inversió intel·ligent en la descarbonització de la nostra economia; potencia la posició de la indústria europea com a líders globals en tecnologies netes, crea llocs de treball a nivell local i contribueix a accelerar la nostra transició verda.» 

El Director de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA), Dirk Beckers, ha declarat: «La CINEA s’enorgulleix de signar els primers projectes a gran escala del Fons d’Innovació. Amb aquests projectes demostrem que la transició cap a l’energia neta ja ha començat, alhora que la reducció substancial de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle brinda oportunitats econòmiques als nostres promotors de projectes. Aquests projectes representen solucions molt innovadores en els seus sectors que haurien d’obrir camí perquè d’altres els segueixin.»

Breu resum dels projectes

Kairos@C: ubicat al port d’Anvers (Bèlgica), el projecte Kairos@C pretén crear la primera i més gran cadena de valor transfronterera de captura i emmagatzematge de diòxid de carboni per capturar, liquar, transportar i emmagatzemar permanentment diòxid de carboni. Kairos@C permetrà el desplegament de diverses tecnologies pioneres que, juntes, tenen el potencial d’evitar l’emissió a l’atmosfera de 14 Mt de CO2-eq al llarg dels seus primers deu anys de funcionament.

BECCS a Estocolm: aquest projecte ubicat a Estocolm (Suècia) té per objectiu crear una infraestructura a gran escala de bioenergia amb captura i emmagatzematge de diòxid de carboni (BECCS) dins de l’actual central de cogeneració de biomassa d’Estocolm. En combinar la captura de diòxid de carboni amb la recuperació de calor, el projecte evitarà 7,83 Mt de CO2 equivalent d’emissions en els seus primers deu anys de funcionament. Això és més que el total d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle provinents de la producció d’electricitat i calor del sector públic a Suècia el 2018.

Hybrit Demonstration: ubicat a Oxelösund i Gällivare (Suècia), el projecte de demostració tecnològica de producció siderúrgica d’avantguarda amb hidrogen («Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology Demonstration», Hybrit Demonstration) vol revolucionar la indústria siderúrgica europea. Substituirà les tecnologies basades en combustibles fòssils per alternatives climàticament neutres com ara la producció i l’ús d’hidrogen verd. Aquest projecte té el potencial d’evitar l’emissió de 14,3 Mt de CO2-eq en els seus primers deu anys de funcionament. A més, emprarà tecnologia associada a beneficis climàtics significatius per al sector de la producció d’acer.

Ecoplanta: aquest projecte ubicat al Morell (Tarragonès) crearà una planta comercial pionera per al mercat europeu que farà servir residus que, altrament, acabarien en un abocador. La planta produirà 237 kt/any de metanol i d’aquesta manera recuperarà el 70 % del carboni present en materials no reciclables. El projecte evitarà l’emissió de 3,4 Mt de CO2-eq en els seus primers deu anys de funcionament.

Programa K6: ubicat a Lumbres (França), el Programa K6 té per objectiu produir el primer ciment neutre en carboni d’Europa i, d’aquesta manera, esdevenir un projecte representatiu per a la indústria cimentera arreu del món i contribuir a la transició cap a l’energia neta d’un sector en què la reducció d’emissions és difícil. El projecte desenvoluparà, al Mar del Nord, una combinació inèdita a escala industrial d’un forn hermètic i tecnologia criogènica de captura de diòxid de carboni amb emmagatzematge de CO2 que, altrament, s’emetria a l’atmosfera. Això permetrà evitar l’emissió de 8,1 Mt de CO2-eq en els seus primers deu anys de funcionament.

TANGO: ubicat a Catània (Itàlia), el projecte TANGO desenvoluparà una línia pilot a escala industrial per la fabricació de mòduls fotovoltaics innovadors d’alt rendiment. Multiplicarà la capacitat de producció per quinze: passarà de 200 MW a 3 GW per any. Un cop estigui en funcionament, els mòduls produïts tindran potencial d’evitar 25 Mt de CO2-eq d’emissions en els deu primers anys. D’altra banda, el projecte TANGO reforçarà la cadena de valor en el segment upstream de la indústria fotovoltaica europea.

SHARC: ubicat a la refineria de Porvoo (Finlàndia), el projecte d’hidrogen sostenible i recuperació del carboni («Sustainable Hydrogen and Recovery of Carbon», SHARC) reduirà les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle ja que abandonarà la producció d’hidrogen a partir de combustibles fòssils i implantarà tant la producció d’hidrogen renovable (mitjançant la introducció d’electròlisi) com la producció d’hidrogen amb l’aplicació de tecnologia de captura de diòxid de carboni. En els primers deu anys de funcionament, el projecte SHARC evitarà l’emissió de més de 4 Mt de CO2-eq.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.