La Comissió invertirà 30.000 milions d’euros per combatre els dèficits de la societat i fomentar les innovacions revolucionàries

0
337

La Comissió Europea presenta avui el pressupost de 30.000 milions d’euros previst per al període 2018-2020 en el programa europeu de finançament de la recerca i la innovació, «Horitzó 2020», 2.700 d’euros dels quals es destinaran a crear el consell europeu de la innovació.
 
L’objectiu del programa europeu de finançament de la recerca i la innovació, «Horitzó 2020», que disposa d’un pressupost de 77.000 milions d’euros, és finançar l’excel·lència científica a Europa i, de fet, ja ha permès progressos científics tan importants com ara la descoberta d’exoplanetes o de les ones gravitatòries.

Els propers tres anys la Comissió farà un esforç per millorar l’impacte del seu finançament concentrant-se en temes menys nombrosos, però fonamentals com ara la migració, la seguretat, la lluita contra el canvi climàtic, les energies netes o l’economia digital. El programa «Horitzó 2020» també vol impulsar la innovació revolucionària i crear nous mercats.
 

«Intel·ligència artificial, genètica o tecnologia de la cadena de blocs: la ciència i la innovació són actualment dos sectors fonamentals i imprescindibles per a l’economia. La tecnologia i la ciència europees són líders a nivell mundial i la innovació també va camí de ser-ho. Amb la col·laboració del consell europeu de la innovació que avui fa els seus primers passos, la Comissió està impulsant una política comuna per oferir als nombrosos innovadors europeus un trampolí perquè puguin liderar el mercat mundial», ha declarat avui el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.
 
Ajuts a la innovació revolucionària i creadora de mercats 
D’ençà que va començar el seu mandat la Comissió Juncker fa tots els possibles per oferir oportunitats de prosperar als nombrososempresaris innovadors europeus. La Comissió engega avui la primera fase de la creació del Consell europeu de la innovació. Entre el 2018 i el 2020 té previst mobilitzar 2.700 d’euros del pressupost del programa «Horitzó 2020» per fomentar la innovació d’alt risc i d’alt benefici i crear d’aquesta manera mercats de futur. A més, el programa «Horitzó 2020» farà el millor ús possible dels seus premis anomenats «Accepteu el repte?» per oferir solucions tecnològiques innovadores als problemes apressants amb què es troben actualment els nostres ciutadans.
Prioritats polítiques 
El programa de treball del període 2018-2020 posarà tot l’èmfasi en temes menys nombrosos, però als quals destinarà més diners per donar resposta a les prioritats polítics de la Comissió:
  • un futur hipocarbònic i resilient davant del canvi climàtic: 3 300 milions d’euros
  • economia circular: 1.000 milions d’euros
  • transició digital i transformació de la indústria i dels serveis europeus: 1 700 milions d’euros
  • unió de la seguretat: 1.000 milions d’euros
  • immigració: 200 milions d’euros.
Es destinarà un import de 2.200 milions d’euros a projectes relacionats amb l’energia neta en quatre àmbits relacionats: les energies renovables, les edificis amb un baix consum d’energia, l’electromobilitat i les solucions d’emmagatzematge, 200 milions dels quals seran per al  desenvolupament i producció a Europe de la propera generació de piles elèctriques.
Foment de la recerca fonamental
 
Alhora, el programa «Horitzó 2020» continuarà finançant la ciència impulsada per la curiositat (sovint anomenada «ciència fonamental» ou «recerca revolucionària»). El programa de treball anual del Consell europeu de la recerca per al 2018, aprovat el mes d’agost, permetrà ajudar els investigadors excel·lents gràcies a una dotació de gairebé de 1 860 milions d’euros. Les accions Marie Skłodowska-Curie, que serveixen per finançar ajuts per als investigadors a tots els estadis de la seva carrera, rebran un total 2.900 milions d’euros en tres anys.
Millora de la cooperació internacional
 
El nou programa de treball millora la cooperació internacional en matèria de recerca i d’innovació. S’invertiran més de 1 000 milions d’euros en 30 iniciatives emblemàtiques en àmbits que aportin un benefici mutu. Esmentem, per exemple, la col·laboració amb el Canadà sobre la medecina individualitzada, amb els Estats Units, el Japó, Corea del Sud, Singapur i Austràlia sobre la automatització del transport per carretera, amb l’Índia sobre els reptes relacionats amb l’aigual i amb països africans sobre la seguretat alimentària i les energies renovables.
Difusió de l’excel·lència
 
Entre el 2018 i el 2020 460 milions d’euros provinents del programa «Horitzó 2020» seran especialment consagrats a l’ajuda destinada als estats membres i als països associats que encara no participen plenament en el programa. L’objectiu és aprofitar el planter encara per explotar de l’excel·lència a Europa i fora d’Europa. A més, el programa també continua fomentant sinèrgies més estretes amb els Fons estructurals i d’inversió europeus.
 
Simplificació de les normes de participació
Una altra novetat és la introducció del projecte pilot d’un sol finançament, una manera innovadora i més senzilla de donar suport financer als participants. Ja no es farà cap comprovació financera, però sí que es controlarà el contingut científic i tècnic dels projectes.
Ciència oberta 
El programa implica un canvi radical en matèria de promoció de la ciència oberta, la publicació dels resultats de la recerca a revistes científiques que difonguin els coneixements en una fase molt prèvia de la recerca. Es destinarà una dotació de 2.000 milions d’euros a la ciència oberta i 600 milions al núvol europeu de la ciència oberta, infraestructura europea de dades i càlcul d’alt rendiment.
Rerefons 
El programa «Horitzó 2020» és el programa marc de de recerca i innovació més ambiciós de tota la història de la Unió Europea. Disposa d’un pressupost de 77.000 milions d’euros per a set anys (2014-2020). Encara que la majoria de les activitats de recerca i innovació encara s’estan duent a terme o s’estan engegant, el programa ja està produint resultats.
 
Els investigadors del programa «Horitzó 2020» han permès fer descobertes molt importants com ara els exoplanetes, el bosó de Higgs o les ones gravitacionals i no menys de dinou premis Nobel han rebut finançament europeu abans o després d’haver estat guardonats.
 
El mes d’octubre del 2017 el programa «Horitzó 2020» va concedir més de 15 000 ajuts per un import total de 26.650 milions d’euros, 3.790 milions dels quals van anar a parar a les pimes. El programa també ha permès que principalment les pimes es beneficiessin d’un finançament del risc de més de 17 milions d’euros en el marc del mecanisme «InnovFin – Finançament europeu de la innovació». A més, hi ha 3.143 investigadors principals del CER desplaçats a d’altres centres de recerca i 10.176 becaris de les accions Marie Skłodowska-Curie que han rebut ajuts per valor de gairebé 4.870 milions d’euros i 2.890 milions d’euros, respectivament.
 
A l’hora que s’aprovava el programa de treball d’«Horitzó 2020» per al període 2018-2020, també s’aprovava el programa de treball d’Euratom 2018 amb una inversió de 32 milions d’euros en recerca en matèria de gestió i eliminació des residus radioactius. A més, es farà un full de ruta sobre el tancament de centrals nuclears per reduir el seu impacte en el medi ambient i els costos que això genera.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.