L’objectiu del Govern és dissenyar conjuntament amb el sector i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives les línies estratègiques que han de servir per enfortir la competitivitat de la indústria de l’automoció i la mobilitat
Imatge de la reunió. Foto: govern.cat.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada del secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, i de la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha presidit aquest matí una reunió de la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa. L’objectiu d’aquesta primera trobada és impulsar un conjunt de línies estratègiques que han de definir un pla de suport a la indústria de l’automoció i de la mobilitat.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha valorat positivament aquesta primera trobada on s’han abordat “les línies estratègiques d’un sector de futur i clau com és el de l’automoció”. La consellera ha assegurat que aquesta feina es farà de forma “consensuada amb tots els agents del sector” i ha avançat que “el primer punt que es treballarà de forma immediata serà la reorientació dels llocs de treball que puguin perillar i la reorientació de l’activitat i del model de negoci d’algunes empreses”.
“El Govern s’està avançant i vol pivotar aquestes mesures perquè ens preocupa el sector, les empreses i els llocs de treball i per aquest motiu actuarem de forma immediata” , ha indicat Chacón.
La titular del Departament també ha assenyalat que “caldrà dialogar i col·laborar amb el Ministeri d’Indústria i altres administracions així com amb el sector privat per tal de sumar esforços i treballar conjuntament en favor de les empreses”.
El Consell Català de l’Empresa es configura com l’òrgan de participació institucional i de diàleg social en l’àmbit de la indústria. A la reunió amb la consellera han participat representants de Foment del treball, PIMEC, CCOO i UGT. Segons ha explicat la consellera els agents “han agraït la iniciativa i han complementat la primera proposta que s’ha fet des del Govern”.
El sector de l’automoció té un pes molt important en l’economia catalana. En concret, aquest sector genera a Catalunya 143.000 llocs de treball directes i indirectes i factura 23.800 milions d’euros, xifra que representa més del 10% del PIB del país. Amb més de 10.800 empreses que s’hi dediquen, les exportacions catalanes d’aquest sector representen el 23,2% del total de l’Estat espanyol. (FONT: CIAC + DGI – ACCIÓ en base a INE i ICEX).
Actualment, el sector de l’automoció es troba en una situació de canvi i ha de fer front a grans desafiaments com per exemple el vehicle connectat amb el seu entorn; el vehicle autònom; l’electromobilitat i la reducció d’emissions; els canvis en les pautes de consum de la mobilitat; l’entrada de nous actors (Intel·ligència artificial, big data, electrònica i sensòrica, gegants tecnològics…); la transformació digital; i la competència pel talent i la potència industrial i consumidora de la Xina, entre d’altres.
A aquesta radiografia cal sumar que el Parlament de Catalunya va demanar a través de la Moció 66/XII de data 21 de març del 2019, sobre política industrial, la preparació d’un Pla Estratègic de suport al sector.
En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Coneixement ha posat en marxa un procés per a dissenyar les línies estratègiques i les posteriors actuacions que contribueixin a enfortir la competitivitat d’aquest sector.
Aquest procés s’articula al voltant de:
- El diàleg amb les empreses i els agents del sector per escoltar la seva problemàtica i adequar l’actuació pública a les seves necessitats.
- El diàleg amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives amb la voluntat de seguir impulsant polítiques industrials compartides amb els agents econòmics i socials, com ja s’està fent amb el Pacte Nacional per a la Indústria.
- La col·laboració amb el Ministeri d’Indústria i altres administracions per tal de sumar esforços i treballar conjuntament en favor de les empreses.
Principals propostes del Departament d’Empresa i Coneixement
En aquesta primera reunió, el Departament d’Empresa i Coneixement ha posat sobre la taula dues grans propostes d’actuació que tenen com a objectiu la transició cap a un ecosistema industrial de futur:
1. L’anticipació estratègica
El Departament d’Empresa i Coneixement considera imprescindible el reforçament dels mecanismes d’intel·ligència de mercat (estudi d’impacte de l’electro mobilitat, el benchmarking d’altres regions i estats, i els estudis de mercat entre d’altres); el coneixement adquirit mitjançant la participació en espais de debat de rellevància (KIC, Battery Aliance, 4 motors,..); l’estratègia dels constructors i fabricants, dels nous players en les solucions de mobilitat; i l’anàlisi detallat del marc regulatori, que des de les normatives actuals, i les propostes de modificació o nova normativa es puguin fer, actuen com element dinamitzador en el sector.
2. L’elaboració d’un programa de suport a la indústria de l’automoció i de la mobilitat
En paral·lel a l’anticipació estratègica, el Departament considera necessària l’impuls d’una Oficina de Transformació de la Industria de la Mobilitat, com a element vertebrador de les actuacions que s’incloguin en el programa per acompanyar a les empreses en el procés de transició del sector cap a la Mobilitat del Futur.
Els eixos d’actuació del programa de suport es focalitzarien en:
- Innovació i nous models de negoci
- Internacionalització i Inversió
- Talent i ocupació
- Infraestructures de suport
Pel que fa a l’eix d’innovació i nous models de negoci, el Govern proposa definir un nou programa de noves oportunitats de negoci en el sector, que incorpori tant la reflexió estratègica com la implementació, alhora que proposa també el foment d’una incubadora de nous negocis per a la nova mobilitat.
En l’eix d’internacionalització i inversió, el Departament proposa aprofitar el lideratge d’ACCIÓ en la internacionalització i en la captació d’inversió i focalitzar les propostes d’actuació en la captació per a les plantes de constructors que hi ha a Catalunya, de noves plataformes d’assemblatge de vehicles en l’àmbit de l’electromobilitat, i en la captació d’inversions vinculades a l’electrònica de potència i elaboració de battery packs. En aquest sentit, el Departament proposarà la creació d’una línia de finançament específica per aquesta tipologia d’inversors.
En l’eix de talent i ocupació, destaca la proposta d’orientació de l’oferta formativa i un pla de reconversió de les habilitats i capacitats dels treballadors i treballadores del sector.
Finalment en relació a les infraestructures de suport, el Departament, d’acord amb el marc regulatori vigent i el que es pugui proposar per a la transformació del sector, considera que les propostes d’accions han d’anar orientades al reforçament de les infraestructures de recàrrega elèctrica, a promoure la multimodalitat logística, i a l’impuls de la conducció autònoma i del vehicle connectat.
Aquesta definició de línies estratègiques per a la transició cap a un ecosistema industrial de futur es porta a terme amb al col·laboració de les empreses, i dels agents econòmics i socials, donat que aquest es un procés d participació, reflexió i concertació conjunta.
En el marc d’aquesta reunió extraordinària també s’ha proposat la creació de 4 grups de treball, un per a cada eix, en els quals s’acabaran definint les actuacions de suport al sector.