El PUOSC és el principal instrument de cooperació econòmica de la Generalitat per portar a terme noves infraestructures, equipaments o serveis de competència municipal
Imatge de la presentació. Foto: DIBA.
Budó ha destacat la partida extraordinària per als municipis petits “perquè són els que tenen més dificultats per fer inversions al seu municipi”
Pel que fa a la demarcació de Tarragona, el nombre de municipis que hi poden optar són 118, el de Consells Comarcals 5 i 1 Entitat Municipal Descentralitza 6 (Picamoixons)
El termini de presentació de sol·licituds s’ha ampliat fins al 15 de novembre de 2019
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha presentat aquesta tarda a Tarragona el PUOSC 2020-2024. Aquesta és una nova convocatòria pluriennal dotada amb 250 milions d’euros. La consellera ha assegurat que “amb la recuperació d’aquesta eina de cooperació econòmica amb els ens locals” el Govern ha demostrat una de les seves prioritats “és estar al costat del seus pobles i de la seva gent” i “el treball conjunt amb les quatre diputacions de Catalunya”.
Meritxell Budó ha recordat que des del 2011 els municipis i els ajuntament no han pogut accedir PUOSC “per la crisi econòmica que va colpejar la Generalitat de Catalunya”. Però també, per altres factors “com l’incompliment reiteratiu de l’Estat espanyol en matèria d’inversió i finançament econòmic envers Catalunya”. La consellera ha destacat la feina de la Generalitat, per revertir els efectes de la crisi i de la manca d’inversió estatal, per recuperar el PUOSC, “ara posem a disposició 250 milions d’euros per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i de les ciutadanes, i la competitivitat dels municipis”.
En aquesta nova convocatòria del PUOSC, el Govern ha dotat una partida extraordinària pels municipis petits. La consellera ha assegurat que amb aquesta especificitat es vol garantir “l’equilibri territorial, desenvolupament local i la igualtat d’oportunitats. Volem garantir que no hi hagi ciutadans de primera o de segona, en funció del lloc on visquin o de la mida de la seva població”. Des del Govern s’ha considerat important “dotar extraordinàriament aquests municipis més petits” perquè “moltes vegades són els que tenen més dificultats per poder fer inversions i poder tenir una capacitat inversora similar a la dels municipis grans”, ha explicat la consellera.
El PUOSC garanteix un mínim per a cada ens sol·licitant. Hi ha dues línies de subvencions: la primera, amb 160 milions d’euros, i a la qual poden optar la totalitat dels ens locals, que són 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. La segona, amb una dotació de 90 milions d’euros, és específica per a municipis petits i nuclis de població de menys de 5.000 habitants, poden optar-hi 737 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.
Pel que fa a la demarcació de les comarques tarragonines, el nombre de municipis que hi poden optar són 118, el de Consells Comarcals 5 i 1 Entitat Municipal Descentralitza 6 (Picamoixons).
El Govern ha previst un calendari extens per poder sol·licitar el PUOSC. Es donarà de termini fins al 15 de novembre per presentar sol·licituds; fins el 5 d’abril del 2020 es dona de termini per presentar esmenes, valoració, comissió tècniques o informes d’altres departaments; abans del mes de maig es portarà a la comissió local de cooperació; i la resolució i la seva publicació al DOGC serà al voltant del 25 de maig de 2020.
La consellera de la Presidència ha presentat el PUOSC 2020-2024 davant d’un auditori ple d’alcaldes, regidors i tècnics dels ajuntaments del Camp de Tarragona. I, també, acompanyada de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i del delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris. En l’exposició més tècnica del pla han participat la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit; el director dels Serveis Territorials de Presidència a Tarragona, Baptista Capell, i el sotsdirector general de Cooperació Local, Jordi Castells.