El festival aixeca el teló amb una proposta transgressora interpretada per actors de vuit països
Actuaran 35 companyies de tot el món amb 39 espectacles programats
El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), que comptarà enguany amb 35 companyies de tot el món, ha arrancat aquest dimarts la dinovena edició amb un espectacle inaugural que transgredeix els gèneres i formats habituals de l’esdeveniment. Ha estat al Teatre Municipal de Girona, amb totes les entrades exhaurides i amb una coproducció internacional de caràcter experimental basada en l’expressió corporal. Tretze actors de l’Argentina, el Brasil, Catalunya, Colòmbia, Israel, el Marroc, Portugal i el Senegal han participat en el treball, Experiment autoficció, que ha dirigit la directora i actriu brasilera Carolina Correa, juntament amb les també brasileres Ana Regis i Poliana Tuchia.
Han precedit l’obra els parlaments institucionals de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el tercer tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas; el diputat de la Diputació de Girona, Jordi Camps, i el director del FITAG, Martí Peraferrer.
En el parlament inaugural, la consellera de Cultura ha descrit el FITAG com “una inundació de vitalitat escènica” i “una proposta artística que parteix del teixit social i hi desemboca de nou”. També ha fet referència a FITAG Municipis, xarxa per mitjà de la qual “el festival estén la seva onada” a arreu de les comarques gironines.
Per la seva banda, el diputat de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha afirmat que, amb el FITAG, “els ajuntaments de les comarques gironines que hi participen aprofiten aquest esdeveniment internacional per potenciar el teatre amateur de casa nostra i, alhora, acollir grups d’arreu del món als seus municipis”.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha donat la benvinguda als visitants d’arreu del món que aquestes dies són a Girona per participar en el FITAG i ha afirmat que l’esdeveniment “ha d’ajudar la ciutat a disposar d’un bon planter de teatre”.
Finalment, en la seva intervenció, el director del FITAG s’ha centrat en el vessant més humà i ha descrit el festival com “un espai de convivència”, en què durant cinc dies persones amb orígens, llengües i religions diferents comparteixen moltes experiències.
Espectacle inaugural
Des de fa quinze dies, l’equip interpretatiu ha assajat diàriament al centre de formació teatral El Galliner, a la Casa de Cultura de Girona, expressament per a aquesta funció. Prèviament, la mateixa directora havia seleccionat els candidats a distància, atenent la diversitat d’orígens geogràfics de tots ells.
Experiment autoficció és una obra contemporània i introspectiva, amb un protagonisme absolut del cos i amb un reforç de la paraula en diferents idiomes. Es tracta d’un treball terapèutic, segons diuen els actors i actrius que l’han interpretat perquè els ha permès escoltar-se a si mateixos i transformar en ficció les seves vides. També hi ha tingut molt pes la música. I la diversitat de procedències de l’equip s’ha reflectit en els mateixos diàlegs, que cadascú ha interpretat en la llengua pròpia. Al final, l’espectacle ha arrancat els aplaudiments unànimes del públic, que ha omplert la platea i bona part de les llotges del Teatre Municipal. Experiment autoficció també es podrà veure dissabte vinent, a les 19.00 hores, a la Casa de Cultura de Llançà, en el marc de la xarxa FITAG Municipis.
El FITAG, en dades
Des d’aquest dimarts i fins dissabte vinent, 35 companyies actuaran en el FITAG. Una dotzena són de les comarques gironines. A més de Catalunya, hi ha grups de: l’Argentina, el Brasil, Cantàbria, Castella-la Manxa, Colòmbia, Itàlia, Madrid, Navarra, el País Basc, el País Valencià, Romania, Rússia, Ucraïna i Xile. De fet, aquest últim país és el convidat d’aquesta edició. En total, hi ha 39 espectacles programats: 21 de pagament i 18 de gratuïts. L’edició passada, el festival va tenir més de 13.000 espectadors.
En aquest enllaç, hi podeu consultar el dossier del FITAG 2019 amb la programació actualitzada.