18.10.12 – REUS • Tarragonès

La crisi, la petició de rescat i la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent centren l’inici de la Jornada Gresol

0
438

Institucions i empresaris tarragonins llencen un missatge d’optimisme en la trobada que se celebra al Tecnoparc de Fira Reus

 


Amat, Ureta, Cebrián, Rovira i Pérez, en la taula rodona sobre ‘Economia i empresa: full de ruta’, a la Jornada Gresol.
Els agents socioeconòmics tarragonins es donen cita aquest dijous a Reus en la Jornada Gresol, que en l’onzena edició proposa un debat sobre com ‘Decidir en temps difícils’. Receptes per sortir de la crisi, la necessitat de la petició de rescat a Europa per part del govern espanyol o la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent han centrat els primers compassos de la trobada. Les jornades han arrencat amb un missatge d’optimisme per part d’institucions i empresaris locals. En aquest marc, el catedràtic d’economia de la UPF Oriol Amat ha assegurat que una Catalunya independent seria viable però ha apel·lat al “diàleg” per evitar la secessió d’Espanya i un possible boicot als productes catalans.
La primera de les taules rodones ha portat per títol ‘Economia i empresa: full de ruta’. En aquest escenari, el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Oriol Amat ha assegurat que l’actual model de relació amb Espanya és insostenible.
Amat ha constat que Catalunya representa el 6% del territori de l’Estat espanyol i el 16% de la seva població, hi aporta el 20% del PIB, el 21% dels impostos i el 26% de les exportacions. Per contra, a l’altre costat de balança, ha lamentat que Catalunya només rebi el 14% de la despesa pública per part del govern espanyol, el 8% de la despesa executada en infraestructures al conjunt de l’Estat, o que només disposi del 4% de quilòmetres d’autovies gratuïtes en front del 23% de les autopistes de peatge. 
“Aquest model de relació no és viable perquè perjudica, no només a la població, sinó també a les nostres empreses, que acabaran pagant més peatges i seran menys competitives”. A més, també ha carregat contra la política d’infraestructures del govern espanyol. “Es fan infraestructures en funció de la seva rendibilitat electoral, encara que s’utilitzin poc. Això fa empobrir Espanya”, segons ha dit. 
 
Amat ha assegurat també que una eventual secessió d’Espanya podria comportar un “boicot” als productes catalans d’efectes imprevisibles. Malgrat tot, el catedràtic ha constatat que Catalunya ven a la resta d’Espanya el 47% de la seva producció, respecte al 75% que representava el mercat intern l’any 1995. En cas d’una eventual independència de Catalunya, Amat ha apuntat que esdevindria un dels països amb més PIB de la zona euro. Tot i això, ha apel·lat al diàleg per no haver d’arribar a la separació. 
Ureta creu que la gestió que es faci del rescat serà clau per al futur d’Espanya
Per la seva banda, el president de Renta 4 Banc, Juan Carlos Ureta, ha destacat la necessitat d’afrontar la crisi amb celeritat, perquè “deixar passar el temps no ho arreglarà”. Ureta creu que cal apostar per revisar el sector públic i el model de benestar, així com el sanejament del deute i la capitalització per tal de fer competitiva l’economia. “Fins ara, això s’ha abordat a la japonesa, a càmera lenta, i s’ha optat per una digestió llarga de la bombolla, amb una economia finançada pels bancs centrals, la qual cosa esdevé una mena d’antídot que evita fer ajustos més dolorosos”. 
En el cas concret de l’Estat espanyol, Ureta s’ha referit a una probable petició de rescat per part del govern espanyol. “El més important no és el rescat en si, sinó com s’empra. És un instrument per fer un programa de canvi, d’ajustos, de reestructuració de l’economia espanyola. Ens els pròxims mesos ens ho juguem tot amb la gestió que fem del rescat. Si és bona, la música que sonarà serà bona”, ha conclòs. 
Cebrián demana “solucions polítiques” per tal de sortir de la crisi
Per la seva banda, el president del grup PRISA, Juan Luis Cebrián, ha afirmat que, per tal de superar l’actual crisi, calen “solucions polítiques”. Cebrián ha reclamat potenciar la vida política i revisar el paper dels Estats-nació. “El món no està en crisi, sinó en un canvi de paradigma on el món occidental perd pes -en favor dels països asiàtics- i no existeixen solucions nacionals”, ha afirmat, alhora que ha assegurat que “no hi ha solució per a Catalunya des de Catalunya, ni per a Espanya des d’Espanya, sinó en un context europeu”. 
El president de PRISA ha criticat que els dirigents polítics no prenguin decisions en moments que calen “solucions fiscals”. Sobre el cas espanyol, ha afirmat que el problema de la seva economia és de liquiditat i de deute financer, el qual es podria traduir en un problema de “solvència” en un futur. Cebrián ha apostat per buscar nous mercats i ha assegurat que el més important del rescat de l’economia espanyola no és el propi rescat en si, sinó les seves condicions. 
Finalment, Josep Maria Rovira, director general d’Endesa a Catalunya, ha demanat una revisió de les propostes plantejades pel Ministeri d’Indústria per tal de resoldre el dèficit tarifari del sector elèctric espanyol, que s’estima en uns 30.000 milions d’euros. 
Inauguració de la XI Jornada Gresol
La inauguració de la Jornada Gresol ha anat a càrrec del president de la Fundació, Antoni Pont; del president de PIMEC a Tarragona, Josep Joaquim Sendra; el vicepresident de CEPTA, Andreu Basseda; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. Els representants locals han llençat missatges d’optimisme per tal de superar l’actual situació de crisi econòmica.
El representant de la Confederació d’Empresaris de la Província de Tarragona (CEPTA), Andreu Basseda, és el que s’ha mostrat més crític. Basseda ha carregat contra la pujada d’impostos, les dificultats per accedir al crèdit, l’excés de burocràcia o la morositat d’algunes administracions. “Estem en estat depressiu, sense confiança ni perspectives, i cal un escenari d’estabilitat i de finançament just, mesures de creixement econòmic, amb retallades on cal, que no condueixin el sector al fons del pou i apostar per l’exportació”, ha afirmat.
Les jornades continuen amb una taula amb representants del món acadèmic. Al migdia hi assistirà la ministra de Treball i Seguretat Social, Fátima Báñez, mentre que a la tarda clourà les jornades el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.