«L’objectiu de la Diputació de Barcelona és que els municipis desenvolupin accions pels drets de les persones LGTBI i que tinguin plans locals», ha ressaltat el diputat d’Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, durant la presentació de les jornades.
Sabadell acull avui, al Casal Pere Quart, les primeres jornades de la Xarxa de Municipis LGTBIQ de Catalunya, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona. Sota el títol “Les polítiques LGTBI al món local, articulacions i aliances”, la trobada ha de servir per fer un pas endavant en l’impuls de polítiques municipals d’identitat i diversitat sexual, un objectiu que la Diputació es planteja decididament: «L’objectiu de la Diputació de Barcelona és que els municipis desenvolupin accions pels drets de les persones LGTBI i que tinguin plans locals», ha ressaltat el diputat d’Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, durant la presentació de les jornades.
La Diputació dóna suport als municipis de la demarcació, oferint-los col·laboració per elaborar els seus plans locals LGTBI, a través del Catàleg de Serveis 2017 que la corporació posa a la seva disposició. En aquest sentit, Antoni Garcia ha recordat que s’està acabant d’editar la Guia per a l’elaboració de plans locals LGTBI, que «permetrà a les institucions municipals traçar els seus plans locals i desplegar polítiques públiques per la diversitat afectivosexual».
La Xarxa de Municipis LGTBIQ és un projecte innovador a tot l’Estat Espanyol, que es va constituir al juny de 2016 per tot un seguit d’Ajuntaments i institucions amb la finalitat de coordinar les seves polítiques en aquesta matèria..
La Xarxa està constituïda actualment per 17 municipis de diferent grandària i de totes les demarcacions de Catalunya, i compta amb la participació de la Diputació i la Generalitat. Té l’objectiu de sumar actuacions per eradicar les desigualtats i lluitar contra lgtbifòbia des del món local, tot facilitant incidir en la visibilitat de la pluralitat en l’orientació sexual i la identitat de gènere. La Xarxa vol afavorir l’intercanvi i la col·laboració entre els diferents municipis donada la rellevància del món local com a espai privilegiat de proximitat i protagonisme de tota ciutadania.
A dia d’avui formen part de la Xarxa els Ajuntaments de Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, Cerdanyola del Vallès, Gavà, Girona, Granollers, Mataró, Montcada i Reixac, Ripollet, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sitges, Terrassa i Vacarisses.
La Jornada, que reuneix personal tècnic i polític de diversos municipis, així com entitats que treballen per la defensa dels drets de les persones i la lliure expressió de la seva diversitat afectiva, sexual i identitària, aborda temàtiques com el paper de les associacions i comunitat LGTBI en la definició de les polítiques locals, quin model de servei d’atenció es vol tenir o el món laboral i els drets de les persones LGTBI.