Garantir les dotacions destinades al suport de les activitats i serveis que presten els municipis en matèria social és la nota més destacada d’un pressupost marcat per la contingència i la racionalització.
La Diputació de Barcelona ha aprovat en el ple extraordinari d’aquest matí un pressupost de 690 MEUR amb els vots favorables de tots els grups polítics menys ICV, que se n’ha abstingut.
Garantir les dotacions destinades al suport de les activitats i serveis que presten els municipis en matèria social és la nota més destacada d’un pressupost marcat per la contingència i la racionalització.
L’import total del pressupost de la Diputació de Barcelona per al 2014, sense consolidar, és de 690 milions d’euros, tant pel que fa a l’estat d’ingressos com de despeses. Es tracta, doncs, d’un pressupost equilibrat i sense dèficit inicial.
El volum total del pressupost es manté a nivells similars als de l’any anterior, que va ser de 690,10 milions d’euros, i s’han prioritzat les despeses destinades a la reactivació de l’economia local i de suport a la prestació de serveis socials.
L’objectiu del pressupost 2014 és continuar oferint les dotacions destinades al suport de les activitats i serveis que presten els ens locals i, especialment, aquelles destinades a garantir la qualitat de vida de les persones. D’aquesta manera, la Diputació ha fet un esforç de planificació, reestructuració i estalvi per obtenir els fons necessaris que cobreixin les despeses assumides pel món local en un escenari de crisi econòmica.
Aquest pressupost contempla un pla complementari de suport a l’economia productiva local dotat amb 30 MEUR i que té tres línies d’actuació: en primer lloc, finançar les despeses derivades de l’aplicació dels Plans locals d’ocupació; en segon lloc mantenir el patrimoni singular local; i finalment, mantenir els camins locals.
El Pla de Xarxa de Governs Locals (XGL) 2012-2015 continua sent l’instrument de concertació i cooperació amb els ens locals, tant pel seu pes en el conjunt de pressupost com pel seu abast territorial. Aquests ajuts econòmics del Pla de XGL es manifesten en dues vessants: com a suport als serveis i activitats locals, i com a un potent instrument de suport als equipaments i infraestructures locals i a la solvència de les finances locals.
El pressupost en xifres
Ingressos
El pressupost d’ingressos de la Diputació de Barcelona per al 2014 ascendeix a 690 milions d’euros, la major part dels quals (el 93,12%, 642,51 milions d’euros) corresponen a operacions no financeres i la resta (47,49 milions d’euros, el 6,88%), a operacions financeres.
Els ingressos de la Diputació provenen majoritàriament de l’Estat. Malgrat que els ingressos que percep la Diputació per les bestretes en la participació en els diferents ingressos de l’Estat baixaran un 5,18%, aquesta baixada es veurà compensada per un resultat positiu en la liquidació definitiva dels ingressos de l’Estat de l’any 2012.
Despeses
El pressupost de despeses de la Diputació de Barcelona per al 2014 ascendeix a 690 milions d’euros, la major part dels quals (el 91,33%, 630,19 milions d’euros) corresponen a operacions no financeres i la resta (59,81 milions d’euros, el 8,67%), a operacions financeres.
Les despeses corrents representen el 68,29% de les despeses totals amb una dotació de 471,23 milions d’euros i baixen un 4,41% (21,73 milions d’euros).
Les despeses de capital ascendeixen a 158,96 milions d’euros, representen el 23,04% de les despeses totals i pugen 27,77 milions d’euros, un 21,17%
El pressupost consolidat de la Diputació de Barcelona per al 2014 és de 740.894.900 euros. El pressupost consolidat de la corporació, per al 2014, està format per l’agregació dels pressupostos de la Diputació de Barcelona i els de les entitats que integren la seva administració instrumental. Per tant, recull els drets i les obligacions de la mateixa entitat local, els dels seus organismes autònoms (l’Organisme Autònom de l’Institut del Teatre, l’Organisme de Gestió Tributària, el Patronat d’Apostes i la Fundació Pública Casa Caritat) i les previsions d’ingressos i despeses de la Xarxa Audiovisual Local, SL, un cop eliminades les transferències internes.