03.12.20 – BARCELONA  • Barcelonès

La Diputació de Barcelona promou la igualtat d’oportunitats i el benestar de les persones amb discapacitat

0
405

La Diputació de Barcelona impulsa la millora dels recursos i material de suport adreçat  a les persones amb discapacitat per vetllar per la igualtat d’oportunitats, el benestar i la millora de les seves condicions de vida.

Recinte arqueològic de Vilassar de Dalt. Foto: DIBA.

Aquesta tasca es duu a terme conjuntament amb les entitats del sector i els ens locals en àmbits com la cultura, els serveis socials, l’habitatge o la xarxa de parcs naturals.
En l’àmbit de la cultura, i coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la Xarxa de Museu Locals de la Diputació de Barcelona, integrada per 68 museus de 57 municipis, ha incorporat nous continguts al programa La Mirada Tàctil, fent accessible a tothom les exposicions permanents i les itinerants produïdes conjuntament mitjançant recursos físics i digitals. S’han incorporat nous continguts en línia i noves guies del visitant per garantir l’accessibilitat a tothom. L’objectiu de La Mirada Tàctil és fer dels museus un espai per a tothom, sensibles a les desigualtats i compensar les dificultats comunicatives d’aquells col·lectius sovint poc representats. 
El canal YouTube de La Mirada Tàctil inclou visites virtuals a les exposicions permanents de 29 museus de la XML i a les exposicions itinerants, com ara El modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura (Museu Abelló de Mollet del Vallès) De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut (Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet), L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat (Museu de l’Hospitalet) o Caput aut Navis. A cara o creu ( Museu Molí Paperer de Capellades).  Els vídeos estan produïts amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i inclouen un intèrpret en llengua de signes en català per a la comunitat sorda signant, subtitulat per a la comunitat sorda oralista, audiodescripció per la comunitat amb ceguesa i locució per oferir un plus d’usabilitat per a tots els usuaris.
Com a novetat d’aquest any s’incorporen els vídeos amb itineraris a l’aire lliure com el recorregut botànic al jaciment arqueològic de l’Esquerda a Roda de Ter o la visita inclusiva a les coves del Toll del museu Arqueològic i Paleontològic de Moià. També estrenen vídeos les exposicions permanents del Museu de L’Esquerda a Roda de Ter, de Can Tinturé al Museu d’Esplugues de Llobregat amb la col·lecció de rajola de mostra Salvador Miquel; l’exposició «Cruïlla de Camins» del Museu Municipal de Molins de Rei; i la col·lecció artística del Mas Manolo del Museu Thermalia de Caldes de Montbui, centrada en l’obra de l’artista Manolo Hugué, amb escultura, pintura, ceràmica, dibuix i joieria.
D’altra banda, 29 exposicions permanents disposen de Guies del visitant amb dificultat visual i ceguesa amb macro caràcter, impressió en Braille i làmines i objectes en relleu. D’entre els darrers museus que incorporen aquests materials hi ha el museus de Cardedeu, Canet de Mar, Capellades i Vilassar de Dalt. La Diputació també fomenta l’accés a la cultura entre els centres, serveis socials i entitats que treballen amb persones i col·lectius en situació de discapacitat i vulnerabilitat través del programa Apropa Cultura, del Consorci de l’Auditori i l’Orquestra.
Servei a les persones
En l’àmbit del servei a les persones, diverses entitats socials desenvolupen projectes i serveis adreçats a les persones amb discapacitat, així com també a professionals dels serveis socials municipals. És el cas del Servei d’assessorament especialitzat als professionals dels serveis socials municipals per donar resposta als dubtes vinculats amb qualsevol àmbit de la discapacitat, fruit de la col·laboració amb la Federació ECOM. La Diputació també promou l’acompanyament a persones sordes en tràmits o gestions i en actes públics de participació ciutadana a través del Servei d’Intèrprets de Llengua de Signes Catalana (LSC) ,que s’ofereix de la mà de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (Federació ACAPPS).  Degut al context generat per la COVID-19, en alguns casos aquest servei s’ha començat a prestar de forma telemàtica mitjançant videoconferència.
D’altra banda, el Programa d’arranjament d’habitatges promou que les persones grans i amb discapacitat puguin viure amb més autonomia i seguretat a la llar, afavorint l’atenció social i de cures en el domicili i la comunitat. Finalment, el Servei Local de Teleassistència es va ampliar a tenor de la COVID-19 per arribar a totes les persones grans i amb discapacitat que fins ara no n’eren usuàries en situació de vulnerabilitat identificades pels serveis socials dels ens locals, i es va adaptar el servei a les persones sordes.
Foment de l’accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals
La Xarxa de Parcs Naturals disposa d’itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual que faciliten la visita autònoma per part de l’usuari. En total hi ha nou itineraris senyalitzats i accessibles aptes per a persones amb discapacitats de mobilitat o sensorials i també s’ofereix gratuïtament material de préstec adaptat (com ara bicicletes de mà, bicicleta tàndem, terceres rodes o barres direccionals o de muntanya) i cinc parcs disposen de la cadira tot terreny Joëlette que permet la pràctica del senderisme amb l’ajuda d’acompanyants experts. La corporació, a través de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, ha editat recentment la guia d’ús “Joëlette, la natura a l’abast de tothom” per fomentar-ne l’ús, i ofereix rutes de flora i fauna, amb textos en braille i macrocaràcters i dibuixos en relleu.
També es disposa de programes escolars adaptats per a infants amb necessitats especials. El consorci ofereix tres rutes teatralitzades, pensades en la diversitat funcional de la població amb el suport d’un intèrpret de llenguatge de signes i el préstec de material adaptat per a la millora de la mobilitat,  així com passejades guiades.
Jornada sobre el dret a l’autonomia personal en temps de COVID-19
En el marc de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, Lluïsa Moret, diputada de Cohesió Social, Benestar i Ciutadania, participa dijous 3 de desembre, de 10.30 h. a 13.15 h. en la jornada “El dret a l’autonomia personal en temps de coronavirus” organitzada per l’IMPD amb la col·laboració del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), la Confederación Española de Personas con Discapacidad Física y Orgánica (COCEMFE) i  la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat és una data declarada l’any 1992 per l’Assemblea General de Nacions Unides per promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat i sensibilitzar sobre la situació d’aquestes persones en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.