El Ple de la corporació ha aprovat per unanimitat dels tres grups representats —CiU, PSC i ERC— un pressupost de 108,5 milions d’euros per l’any 2014, xifra que representa una baixada del 4,5 % en relació amb l’exercici de 2013.
Es tracta d’un pressupost que no podia restar insensible davant la realitat d’una crisi econòmica que afecta, cada cop més, amplis segments poblacionals de les nostres comarques. Per això, el pressupost preveu mantenir, i fins i tot millorar, segments de la despesa de significativa importància social, especialment en les àrees de Cooperació i Acció Social, sense oblidar la salut, l’atenció al medi ambient i la conservació de monuments.
El Ple de la Diputació ha aprovat avui, per unanimitat de l’equip de govern de CiU i els grups a l’oposició d’ERC i el PSC, el projecte dels pressupostos pel 2014. El pressupost de la Diputació de Girona per l’any 2014 serà de 108,5 milions d’euros, xifra que representa una baixada del 4,5 % en relació amb l’exercici de 2013.
Un dels aspectes més destacables de l’estat de despeses del pressupost corporatiu pel proper exercici de 2014 és l’increment de la col·laboració administrativa en tots els àmbits, especialment pel que fa a la vinculació amb la Generalitat de Catalunya. Així ho avalen els crèdits referits a convenis i pactes diversos que, signats al llarg de l’exercici que finalitza, es veuran consolidats oportunament, o fins i tot millorats, durant l’exercici d’aprovació immediata. Un bon exemple d’aquesta col·laboració és la despesa prevista per a les llars d’infants, una partida fins ara pràcticament inèdita i que pel 2014 està valorada en 5.792.500 euros.
El president de la Diputació, Joan Giraut, ha explicat que “és un pressupost que no podia restar insensible davant la realitat d’una crisi econòmica que afecta, cada cop més, amplis segments poblacionals de les nostres comarques. Per això,” —ha afegit el president— “el pressupost preveu mantenir, i fins i tot millorar, segments de la despesa de significativa importància social, especialment en les àrees de Cooperació i Acció Social, sense oblidar la salut, l’atenció al medi ambient i la conservació de monuments”.
Així, per mitjà de Dipsalut, organisme autònom de la Diputació, i amb independència del fet de repetir una dotació pressupostària pel 2014 amb 1.100.000 euros destinats al programa “Salut i crisi”, es preveu la possibilitat d’un suplement de 500.000 euros més si, al llarg dels propers mesos, persisteixen, o fins i tot es veuen agreujats, els paràmetres socials que van inspirar en el seu dia la creació del programa esmentat.
Pressupost general de la Diputació (112,2 milions d’euros)
El pressupost general de la Diputació es compon del de la mateixa corporació (108,5 milions d’euros) i del dels organismes autònoms que en depenen: Dipsalut (11,1); XALOC, Xarxa Local de Municipis (7,8); el Conservatori de Música Isaac Albéniz (2,4); el Patronat Francesc Eiximenis (0,1), i SEMEGA, l’entitat pública empresarial local de Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (1,6).
Per tal de determinar el total del pressupost general, la suma global dels pressupostos s’ha d’ajustar a l’import de les transferències internes entre la Diputació i els ens que en depenen (ajustaments de consolidació, que representen 19,3 milions d’euros).
El vicepresident i diputat de l’àrea econòmica, Miquel Noguer, ha explicat que als organismes autònoms “se’ls ha rebaixat l’aportació en 1,3 milions, ja que el seu finançament propi funciona cada cop més bé i ja no necessiten tants recursos de la Diputació, i això és una bona notícia”.
Pressupost unànime
El pressupost de la Diputació de Girona per l’any 2014 s’ha aprovat amb el suport de l’equip de govern de CiU, i del PSC i ERC a l’oposició. La portaveu socialista, Teresa Ferrés, ha justificat el vot positiu, després que l’any passat hi votessin en contra, “perquè és un pressupost fruit del consens que incorpora valors d’austeritat i l’accent en temes socials, tal com el PSC reclamava”.
Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Lluís Sais, ha justificat el seu vot per la “coherència amb els darrers anys” i perquè “continua amb les línies marcades ja l’any passat, tot i que no és el pressupost que hauríem fet nosaltres”.
Pressupost d’ingressos
Pel que fa als ingressos, continuen prevalent les transferències de l’Estat en concepte de cessió d’impostos i fons complementaris de finançament, valorats en conjunt en 100 milions d’euros. La resta d’ingressos se situen en un nivell pràcticament similar al de l’exercici de 2013, vigent actualment.
Per portar a terme totes les accions previstes l’any que ve, el pressupost compta amb la cessió d’impostos i transferències de l’Estat: 100 milions (101,9 el 2013), que representen el 92,2 % del total de finançament, i, a més, 8,5 milions en concepte de taxes, preus públics, recàrrecs sobre l’impost sobre activitats econòmiques (IAE), interessos financers, reintegraments de préstecs, subvencions i d’altres (7,8 %). El pressupost de la Diputació de Girona s’ha confeccionat sobre la base d’aquestes previsions econòmiques, que indiquen que l’Estat transferirà un 1,9 % (1.989 milions d’euros) menys que l’any passat.
Distribució per àrees
La Diputació ha vertebrat uns pressupostos de redefinició de les prioritats polítiques de manera que es pugui disposar de tots els recursos possibles per destinar-los a reforçar la prestació de serveis directes als municipis en àmbits com ara la cooperació local, cultural i l’acció social i, de manera molt especial, als municipis més petits i que tenen més dificultats.
Aquest mateix desglossament, tenint en compte la despesa realment executable per àrees de la Diputació, és el següent:
Des del punt de vista econòmic, les despeses del pressupost es destinaran a:
Pel que fa als 61,7 milions d’euros destinats a subvencions a municipis i entitats, es distribueixen de la manera següent: