El Ple de la Diputació ha aprovat la conversió del programa “Millora de la competitivitat territorial” en un servei d’assessorament tècnic de la Diputació de Girona. L’objectiu d’aquest servei és acompanyar els ajuntaments en el foment de l’ocupació, la promoció econòmica i el desenvolupament local.
Imatge del Ple. Foto: Dip.Girona.
El programa “Millora de la competitivitat territorial”, desenvolupat pel Servei de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, va ser aprovat pel Ple de la corporació el març de 2012. Inicialment, el projecte estava cofinançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Fons Social Europeu.
En el primer any de funcionament, el projecte donava servei als ajuntaments de menys de 2.000 habitants que no disposaven de personal tècnic de promoció econòmica i que no estaven adherits a la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) de la Diputació de Girona.
L’any 2017 va finalitzar el cofinançament del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Fons Social Europeu i es va fer un replantejament de tot el projecte. Els anys d’execució han permès valorar la necessitat de separar el projecte en dos àmbits diferenciats: d’una banda, una línia de subvencions per donar suport econòmic a accions en el marc de la promoció econòmica que desenvolupin els municipis i, d’una altra, la creació d’un servei d’assessorament tècnic en matèria de promoció econòmica i/o desenvolupament local per dinamitzar els municipis que ho sol·licitin.
Tal com ha explicat el diputat de promoció econòmica, Josep Antoni Frias, “la Diputació de Girona, a través del Servei de Promoció Econòmica – DIPLAB, té com a línia d’actuació prioritària la col·laboració en projectes relacionats amb el foment de l’ocupació i el desenvolupament econòmic integral i equilibrat dels municipis del seu àmbit territorial”. Així, la política de desenvolupament local consisteix en un conjunt d’iniciatives que sorgeixen de l’anàlisi estratègica dels agents locals, públics i privats, l’objectiu de la qual és fer competitius els territoris, mitjançant la millora dels seus recursos i els seus factors de desenvolupament potencials, i combinant inversions i iniciatives dels agents locals o territorials i dels agents externs al territori. L’aprovació d’aquest punt de l’ordre del dia ha comptat amb els vots a favor del PDeCAT, ERC, PSC i IdS, i amb l’abstenció de la CUP.
Aprovació de les bases reguladores de sis convocatòries de promoció econòmica
El Ple de la Diputació també ha aprovat en la sessió d’aquest matí sis bases reguladores de subvencions destinades a ajuntaments. En concret, les de subvencions per fomentar projectes i accions de promoció econòmica adreçats als membres de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE); les de subvencions per fomentar projectes i actuacions de promoció i dinamització del comerç de proximitat; les de subvencions per elaborar documents de planificació sectorial i plans d’actuació de desenvolupament local; les de subvencions per fomentar projectes i accions de promoció econòmica dels ens locals no adherits a la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE), i les de subvencions del programa de suport a projectes singulars de desenvolupament econòmic. D’aquesta manera els ajuntaments tenen més temps per poder preparar els projectes, les memòries i els diferents documents que se sol·liciten. L’aprovació de les bases ha comptat amb els vots a favor del PDeCAT, ERC, PSC i IdS, i amb l’abstenció de la CUP.
Mocions aprovades al Ple
Moció institucional pel desplegament de banda ampla a tots els municipis de la demarcació de Girona
El Ple ha aprovat per unanimitat una moció perquè la Diputació encarregui al consorci Localret la redacció d’un estudi de provisió de banda ampla en el territori gironí que permeti oferir als municipis amb carències d’aquest servei tenir un estudi de com fer-los arribar una bona xarxa. A més, s’ha acordat que quan es planifiqui la millora de les carreteres locals que gestiona la Diputació, s’aprofiti per establir la infraestructura necessària per instal·lar la fibra òptica, i es doni prioritat a aquells municipis sense banda ampla o on sigui deficitària, en funció dels estudis realitzats.
Moció del grup d’IdS per sol·licitar el suport de la Diputació de Girona en l’eradicació als espais verds públics del glifosat i per implementar sistemes no lesius d’herbicides
El Ple ha aprovat per unanimitat una moció per a l’eliminació progressiva del glifosat, que hauria de ser substituït pel procés o la tecnologia que els tècnics de la Diputació de Girona o de Dipsalut recomanin, fins que desaparegui completament com a herbicida allà on sigui possible. L’ens supramunicipal ha adoptat també el compromís d’informar, sensibilitzar i educar la població sobre els avantatges de la lluita biològica respectuosa amb la salut de les persones i l’entorn natural. Per aquesta raó, la Diputació facilitarà la informació detallada dels productes fitosanitaris utilitzats als veïns i usuaris de les zones on s’apliquin, com a exercici de transparència i per vetllar per la salut del medi i de les persones.
Moció del grup de la CUP per al dret a vot de totes les persones residents
El Ple ha adoptat per unanimitat l’acord d’instar l’Estat espanyol a una reforma de l’ordenament jurídic a fi de permetre el dret al sufragi actiu i passiu als comicis electorals de totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de 6 mesos de residència legal continuada com a requisit. I, en el mateix sentit, d’incorporar el seu dret de participació a referèndums, iniciatives legislatives populars o qualsevol altra forma de participació política.