28.01.14 – GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona aprova per unanimitat una moció que insta a celebrar la consulta sobiranista acordada amb l’Estat

0
387

El PSC s’absté en una altra moció que reclama suspendre la tramitació del ramal de la MAT a Santa Coloma


El ple de la Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat una moció on s’insta a celebrar la consulta sobiranista legal i acordada amb l’Estat.

La Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat una moció a favor de la consulta sobiranista, que insta a celebrar el referèndum "en el marc de la legalitat" i acordat amb l’Estat. Aquesta és la fórmula que han trobat els grups polítics a la corporació per permetre que el PSC també se sumés a CiU i ERC a l’hora de votar-hi a favor. El portaveu de CiU, Albert Piñeira, ha destacat "la lliçó" que ha donat la Diputació de Girona a la resta de corporacions a l’hora de "fer un esforç" entre els grups per permetre que el text tirés endavant. D’altra banda, el ple ha aprovat una altra moció que reclama suspendre la tramitació del ramal de la MAT a Santa Coloma de Farners. Aquí, però el PSC s’ha abstingut.

A favor de la consulta sobiranista, però instant la Generalitat a dialogar amb l’Estat perquè sigui possible fer-la "acordada i en el marc de la legalitat". Aquest és l’eix central del redactat que han acordat a tres bandes CiU, el PSC i ERC per poder tirar endavant la moció que aquesta tarda s’ha aprovat per unanimitat al ple de la Diputació de Girona. 
El text s’ha batejat amb un títol que deixa clar l’objectiu de l’escrit. "A favor del dret a decidir del poble de Catalunya", recull l’encapçalament. La moció valora l’acord al qual han arribat la majoria de les forces del Parlament per tirar endavant la consulta sobiranista, "on el poble de Catalunya pugui decidir, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu". 
L’escrit fa palès el compromís de la Diputació amb la Generalitat i el Parlament perquè el referèndum sigui una realitat, però també reclama que el govern català i l’espanyol "busquin el diàleg i el pacte" per arribar a una entesa. Per últim, els tres grups fan una crida a la ciutadania perquè el proper 9 de novembre participi "de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí".
El suport unànime dels tres grups de la Diputació de Girona ha estat possible després de consensuar el redactat. El mes de desembre, ERC volia portar al ple la moció impulsada per l’ANC, però a darrera hora la va retirar amb l’objectiu d’acordar-ne el text amb la resta de grups.
Voluntat del poble
El portaveu dels republicans, Lluís Sais, ha ressaltat que l’objectiu de la moció és posar de manifest "la voluntat del poble català de poder votar, perquè en definitiva això és la democràcia". 
Per la seva banda, la portaveu socialista, Pia Bosch, ha subratllat que el seu grup està a favor de la consulta, sempre i quan el referèndum tiri endavant "en el marc de la legalitat i amb acord i diàleg" amb l’Estat. I com a exemple que això és possible, ha posat els models canadenc i britànic. 
Per últim, el portaveu de CiU, Albert Piñeira, ha agraït "l’esforç" fet per tots els grups, que ha permès consensuar la moció. Piñeira també ha destacat que, amb "aquesta unitat de partits", la Diputació de Girona dóna "una lliçó" perquè es converteix "en l’administració pública de més mida de Catalunya" que aconsegueix tirar endavant una moció a favor de la consulta amb el suport de tots els grups.
Aturar la MAT
El ple d’aquest dimecres també ha aprovat una altra moció, tot i que en aquest cas l’escrit només ha rebut el suport de CiU i ERC. El PSC s’ha abstingut. La moció demana suspendre la tramitació del ramal de la MAT a Santa Coloma i estudiar alternatives als 400 kV (com ara elevar la tensió de 132 a 220 kV de la línia actual línies ja existents). En cas que es demostri que la MAT és necessària, l’escrit reclama que se soterri, com ja s’està fent en el tram de la interconnexió.
El text subratlla que el ramal inclourà torres "d’entre 50 i 80 metres d’alçada" i també recorda el resultat de la consulta popular que s’ha fet aquest cap de setmana, on el 98,5% dels 6.000 votants van posicionar-se en contra de la infraestructura. A més, la moció critica que la línia tindrà "un gran impacte paisatgístic" i posa en entredit que els 400 kV serveixin per alimentar el TAV, quan ja fa un any que el tren d’alta velocitat ha entrat en servei. 
Tot i que la moció ha tirat endavant amb el suport dels vint diputats que sumen CiU i ERC, els socialistes s’han abstingut. No pel fons sinó per la forma. L’alcalde de Riudarenes (Selva), Jordi Gironès, afectat directament pel ramal, s’ha encarregat d’explicar-ne els motius. Gironès s’ha posicionat obertament en contra dels 400 kV, però ha criticat que la Diputació "instrumentalitzés" l’afer amb la moció i també ha lamentat que el text s’hagi redactat a corre-cuita.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.