L’ajut arribarà als municipis en tres apartats diferents: amb referència a calderes, amb import màxim de 50.000 euros; en relació amb les xarxes de calor, amb import màxim de 100.000 euros, i relatiu a assistència tècnica, per un valor màxim de 8.000 euros.
La Diputació de Girona aposta fortament per les calderes de biomassa i les xarxes de calor. Per això obrirà una nova línia de subvencions als ajuntaments per a la instal·lació, en equipaments de titularitat o gestió municipal, de calderes o xarxes de calor que facin servir com a combustible biomassa llenyosa forestal en forma d’estella. La utilització d’aquest combustible, que provindrà preferentment de les comarques gironines, incidirà directament en la millora de la prevenció d’incendis.
Les bases reguladores d’aquesta nova línia de subvencions, que s’aprovaran demà en sessió plenària, estableixen que l’ajut arribarà als municipis en tres apartats diferents: l’un, amb referència a calderes, en què l’import màxim serà de 50.000 euros; un altre, en relació amb les xarxes de calor, amb un import màxim de 100.000 euros, i un tercer, relatiu a assistència tècnica, prestada per la Diputació, per un valor màxim de 8.000 euros.
Substituir calderes antigues
La Diputació ha detectat, després d’analitzar més de cent PAES (plans d’acció d’energia sostenible), que els ajuntaments tenen un problema important en relació amb la climatització d’equipaments i escoles, ja que molt sovint la climatització es fa amb sistemes contaminants, poc eficients i cars, que utilitzen fonts d’energia fòssil com ara el gasoil. És per això que la institució s’ha proposat com a prioritat donar suport als ajuntaments perquè puguin executar les accions de substitució de calderes antigues per calderes de biomassa.
Actualment hi ha al mercat instal·lacions per a l’aprofitament tèrmic de biomassa que garanteixen una eficiència energètica superior al 75 % i amb unes prestacions tècniques que donen alta fiabilitat en el subministrament de calor a edificis. Per altra banda, la utilització d’aquest tipus d’instal·lacions contribuirà a donar viabilitat econòmica a la correcta gestió dels boscos gironins i, així, millorar la prevenció d’incendis, ja que la font energètica serà necessàriament l’estella forestal.
La Diputació de Girona, que actualment és la coordinadora territorial del Pacte d’Alcaldes, ha promogut l’adhesió dels municipis gironins a aquesta iniciativa de la Comissió Europea per lluitar contra el canvi climàtic, i també ha coordinat la redacció dels PAES.