El cost del projecte és de 1,5 milions d’euros i permetrà millorar l’estalvi energètic en els municipis gironins.
La Diputació de Girona, amb el suport tècnic del CILMA, ha presentat el projecte BEenerG! (Bundling sustainable energy investments for Girona municipalities) a la convocatòria d’energia eficient del programa europeu Horitzó 2020. El cost del projecte és de 1,5 milions d’euros i permetrà millorar l’estalvi energètic en els municipis gironins.
L’objectiu del projecte és mobilitzar els municipis gironins per valor de 16 milions d’euros, cosa que permetrà estalviar 28,38 Gwh/any, aconseguir una major producció d’energia renovable (11,60 Gwh/any) i, d’aquesta manera, superar el mínim d’estalvi de CO2, del 20 %, que regeix la Unió Europea. Alhora, es crearan 132 llocs de treball indirectes i es formaran més de 180 treballadors de PIME i entitats locals. El procediment per assolir aquest objectiu exigeix trobar nous esquemes de finançament que ajudin a signar nous contractes amb empreses de serveis energètics (ESE i microESE), capacitar les PIME gironines del sector energètic i assessorar i formar el personal de l’Administració local.
La Diputació de Girona ha presentat el projecte BEenerG! per poder oferir assistència tècnica als municipis gironins adherits al Pacte d’alcaldes, per tal que puguin dur a terme les accions identificades als Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) a través de mecanismes financers innovadors. Els PAES descriuen un seguit d’inversions per reduir el consum energètic dels municipis i disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El projecte ha rebut el suport de l’IDAE i de l’European Associacion of Energy Service Companies, després de superar un exigent procés de selecció. També ha gaudit del suport de 20 autoritats públiques, 12 associacions, 2 universitats o centres de recerca, 2 institucions financeres i 11 PIME o ESE.
El nou programa Horitzó 2020 de recerca i innovació de la Unió Europea recull un conjunt de convocatòries que s’han de desenvolupar en el període 2014-2020 amb l’objectiu, entre d’altres, de fomentar la competitivitat en el sector energètic europeu.