17.02.14 – LLEIDA • Segrià

La Diputació de Lleida crearà una comissió de treball per defensar l’autonomia local

0
564

Davant la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), la Diputació de Lleida ha decidit crear una comissió de treball per defensar l’autonomia local i la continuïtat dels serveis que els consistoris ofereixen als ciutadans des de la proximitat.

Així ho ha anunciat aquest divendres el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en la reunió que ha mantingut amb els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de capital de comarca de la demarcació de Lleida i on han valorat la repercussió de la reforma local i han programat mesures per minimitzar els efectes de la llei al món local.
Aquesta comissió de treball comptarà amb els professors de la Universitat de Lleida (UdL), Ramon Morell i Ignasi Aldomà, secretaria, intervenció, serveis jurídics i grups polítics de la corporació lleidatana.
 
L’objectiu d’aquesta comissió serà avaluar i obtenir la màxima informació possible sobre la situació en la que es troben els municipis lleidatans amb la reforma local espanyola.
 
“Aprofundirem sobre el primer estudi que van fer els professors Aldomà i Morell per analitzar la situació dels consistoris i corregir tot allò que convingui perquè no perdin la capacitat de donar serveis als ciutadans”, ha explicat Reñé en la roda de premsa posterior a la reunió.
 
La corporació lleidatana ja va encarregar un primer estudi als professors Ignasi Aldomà i Ramon Morell sobre la viabilitat econòmica dels petits municipis, arran de les propostes de supressió o fusió de municipis, i eliminació de competències. Aquest primer estudi va concloure que els ajuntaments petits són els que presenten un estalvi net per habitant més important i, a la vegada, tenen nivells més baixos de deute.
 
El president de la Diputació de Lleida també ha demanat als ajuntaments lleidatans que se sumin a la proposta del Consell de Governs Locals de Catalunya i formalitzin en els seus respectius plens el recurs davant el Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local.
 
Totes les entitats locals hauran de determinar i avaluar els costos efectius dels seus serveis abans de l’1 de novembre de 2014, just després que el Ministeri fixi els criteris per a la determinació dels costos dels serveis.
 
Un cop feta la determinació de costos, les diputacions seran les encarregades d’assumir de forma obligatòria la gestió d’alguns dels serveis obligatoris dels municipis de menys de 20.00 habitants que tinguin uns costos superiors al cost estàndard que determini el Ministeri.
 
En aquest sentit, Reñé ha indicat que la Diputació de Lleida difícilment oferirà un servei amb millor condicions que el mateix municipi des de la proximitat” i ha reiterat “l’atac a l’autonomia municipal que suposa aquesta llei”.
 
En la reunió amb els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de capital de comarca també s’han tracta altres temes, com la participació de la Diputació de Lleida en el Pla Específic i en el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC), de les subvencions per eficiència energètica per les entitats locals, la programació de fires pel 2014, així com la concessió d’ajuts d’urgència i els ajuts a menjador i transport no obligatoris.
 
També s’ha informat d’un acord amb el Col·legi d’Odontòlegs de Lleida que proposa l’atenció pràcticament gratuïta a persones amb problemes socioeconòmics que no es puguin finançar els serveis mínims d’odontologia. L’objectiu proposat és que una quinzena d’odontòlegs puguin fer aquestes atencions solidaries a les tardes i que el projecte es posi en marxa aquesta mateixa primavera.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.