Més d’una seixantena d’ajuntaments demanen suport a la Diputació de Lleida per impulsar l’estalvi i l’eficiència energètica a través de l’elaboració de Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES).
Mitjançant una línia de 126.000 euros, la corporació assumeix la meitat del cost de l’elaboració d’aquests plans i els consistoris en paguen l’altre 50%
La Diputació de Lleida incentiva l’eficiència energètica dels ajuntaments lleidatans mitjançant una línia de subvenció de 126.000 euros que finançarà el cost de l’elaboració de Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) per reduir el en un 20% l’emissió de CO2 per a l’any 2020. Així ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica i vicepresident tercer, Pau Perdices.
Aquests plans serviran per tenir una complerta radiografia de la despesa energètica de cada ajuntament per després poder proposar les actuacions per assolir els compromisos de reducció de gasos d’efecte hivernacle.
El punt de referència per l’elaboració dels plans són els criteris derivats del protocol de Kioto sobre el canvi climàtic que va entrar en vigor l’any 2005 per reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle que causen l’escalfament global.
Per accedir a aquesta línia de subvencions cal estar adherit al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, una iniciativa europea i gestionada a Lleida a través de la Diputació per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic. Es tracta d’un compromís voluntari pel qual els municipis assumeixen l’objectiu de reduir les seves emissions més d’un 20% l’any 2020.
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica i vicepresident tercer, Pau Perdices, ha explicat que un total de 64 municipis lleidatans rebran la subvenció per elaborar aquest pla d’acció d’energia sostenible.
Actualment hi ha 88 municipis adherits al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i que engloben el 77% de la població de la demarcació lleidatana. Perdices ha indicat que aquest és un percentatge molt satisfactori que demostra l’elevada sensibilització que existeix al territori envers l’eficiència energètica i ha afegit que una vegada més es demostra que municipis petits estan fent un gran esforç per l’eficiència.
Alguns dels municipis que han sol•licitat la subvenció, ja han començat a treballar en el seu Pla d’Acció d’Energia Sostenible, com la Seu d’Urgell, Tàrrega, Albatàrrec o Juneda. En el cas de Vielha ja l’ha finalitzat.
D’altra banda, la Diputació de Lleida també treballa en el seu propi pla d’eficiència energètica.