CiU, ERC i un diputat del PSC hi voten a favor mentre el PP i el socilista Miquel Aguilà rebutgen el text
Instant de la votació de la moció de suport a la convocatòria de la consulta en el Ple extraordinari de la Diputació de Lleida celebrat aquest dilluns.
La Diputació de Lleida ha aprovat en el Ple extraordinari celebrat aquest migdia una moció de suport a la convocatòria de la consulta per decidir el futur polític de Catalunya del 9 de novembre. D’aquesta manera, la institució s’ha convertit en la primera de les quatre diputacions catalanes que fa explícit el seu suport a la convocatòria, de la mateixa manera que tenen previst fer aquest dilluns molts ajuntaments del país. El text ha rebut els vots favorables de CiU, ERC i del diputat del PSC Josep Ramon Branzuela, l’oposició del PP i del socialista Miquel Aguilà, mentre la resta del grup del PSC s’hi ha abstingut. El diputat de CDA Pau Perdices no ha pogut assistir al ple.
La Diputació de Lleida ha celebrat aquest dilluns un ple extraordinari amb un únic punt en l’ordre del dia que ha servit per fer explícit el suport de la corporació a la convocatòria de la consulta del 9-N. D’aquesta manera, la institució s’afegeix a la iniciativa convocada per aquest dilluns des de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), per fer visible el suport del món local al president de la Generalitat, Artur Mas, amb vista a la signatura del decret per convocar la consulta en base a la Llei de consultes aprovada divendres pel Parlament.
La moció ha estat aprovada amb els vots per 16 vots a favor dels diputats de CiU, ERC i del socialista i alcalde de Torres de Segre, Josep Ramon Branzuela. Els dos diputats del PP s’hi han oposat, de la mateixa manera que el diputat del PSC i exalcalde de Balaguer, Miquel Aguilà, mentre la resta del grup socialista s’ha abstingut. El diputat de CDA, Pau Perdices, no ha pogut assistir a la sessió ja que coincidia amb el Ple de l’Ajuntament de Vielha, d’on també és regidor.
Des de CiU i ERC han posat com exemple de democràcia el procés d’Escòcia, després de l’acord entre els governs britànic i escocès per poder celebrar el referèndum. La portaveu de CiU, Rosa Pujol ha acusat el govern espanyol de "manca de voluntat política" i de "voler silenciar la veu del poble de Catalunya prohibint la consulta amb l’argument que la Constitució no la permet". Per la seva part, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha justificat la convocatòria de la sessió extraordinària del Ple de la institució -de la mateixa manera que també ho faran molts ajuntaments- ja que "en els estats amb tradició democràtica no caldria haver de reunir-se per donar suport a una proposta que emana de la voluntat del poble de Catalunya que ha estat referendada per la seva màxima institució, el Parlament".
El PP ha qualificat la Llei de consultes de "manipulació" i ha remarcat que la sobirania "recau en el conjunt del poble espanyol i no només en una part". Així mateix, el portaveu del grup, Salvador Puy, ha reiterat que l’organització d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya no és una competència pròpia de la Generalitat si no que la seva convocatòria incompleix la Constitució i l’Estatut. Puy ha instat Artur Mas a "deixar-se de deliris i a dedicar-se a fer polítiques en benefici dels ciutadans de Catalunya".
El portaveu d’ERC, Jaume Gilabert, ha criticat que els populars es pronunciïn sobre quina serà la decisió que prengui el Tribunal Constitucional (TC) en relació a la Llei de consultes i a la convocatòria del 9-N abans que el tribunal s’hagi pronunciat i, en aquest sentit, ha qüestionat la separació de poders polític i judicial a l’Estat. Des d’ERC han manifestat que entre la desobediència al TC o la desobediència al mandat del poble de Catalunya, triem la primera, de forma pacífica, cívica i democràtica".
El grup del PSC ha expressat el seu suport al dret de decidir així com a la Llei de consultes aprovada pel Parlament tot i qüestionar la necessitat d’aprovar la moció abans que el president Mas hagi signat el decret per a la convocatòria de la consulta. Així mateix, ha criticat la manca de voluntat política i "l’enrocament d’un o de diversos dirigents de l’Estat" per tal d’arribar a un acord entre Estat i Generalitat perquè Catalunya pugui decidir el seu futur.
Per la seva banda, el socialista Miquel Aguilà ha votat en contra de la moció titllant d’"irresponsabilitat" els dos governs i ha volgut deixar clar que amb el seu vot "no vol ser còmplice d’una situació en què, sense acord, Catalunya hi acabarà perdent". Altrament, l’alcalde de Torres de Segre, Josep Ramon Branzuela, ha donat suport al text.
Més de 200 ajuntaments lleidatans celebraran plens extraordinaris per expressar el seu suport al 9-N
A més de la Diputació, més de 200 consistoris lleidatans entre els quals els de Balaguer, Cervera, la Seu d’Urgell, Tàrrega, Mollerussa, Alcarràs, entre altres, o el consell comarcal del Pla d’Urgell també han convocat per aquest dilluns i dies posteriors plens extraordinaris amb un únic punt de l’ordre del dia per expressar el seu suport al president Mas i a la Llei de consultes aprovada pel Parlament i que permetrà al cap de l’executiu convocar per decret la consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre.
Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha convocat per aquesta tarda una Junta de Portaveus extraordinària per debatre la proposta de celebració d’un ple extraordinari de suport a la consulta del 9-N. El grup municipal de CiU ha sol·licita aquest ple però no compta amb els regidors suficients per poder-se convocar automàticament. Per això, l’alcalde de Lleida ha convocat la trobada per tal de debatre la proposta.