11.06.13 – TARRAGONA • Tarragonès

La Diputació de Lleida treballa per incrementar el tràfic de mercaderies entre les comarques de Lleida i el Port de Tarragona

0
325

La instal·lació portuària va moure l’any passat més de 3 milions de tones de producte agroalimentari amb empreses de Ponent


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb les instal·lacions del Port de Tarragona al fons, durant la visita institucional que hi ha realitzat aquest dimarts al matí.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, s’ha reunit aquest dimarts a Tarragona amb el president del Port, Josep Andreu, per explorar noves estratègies logístiques i de negoci, i incrementar el tràfic de mercaderies amb les comarques de Lleida. L’any passat, el 60% del tràfic de productes agroalimentaris del port tarragoní, més de 3 milions de tones, tenia Ponent com a origen o destinació. Es tracta sobretot de cereals, farratge, pinso o farines i, en menor mesura, bestiar viu i fruita. Les dues institucions han reivindicat la necessitat de reclamar amb més contundència l’A-27 i el Corredor del Mediterrani, infraestructures que consideren clau per accelerar la recuperació econòmica.
El sector agroalimentari de Ponent genera un 10% del tràfic del Port de Tarragona. L’any passat va representar més de 3 milions de tones d’un total de 33 milionsamb què el port va tancar l’exercici. Amb l’objectiu d’incrementar aquest volum de negoci i de teixir estratègies conjuntes, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha realitzat aquest dimarts una visita institucional al Port tarragoní i s’ha reunit amb el seu president, Josep Andreu. El moviment de productes agroalimentaris va ascendir el passat exercici als 5,3 milions de tones, dels quals un 60% correspon a les comarques lleidatanes. 
El Port de Tarragona es consolida també com la principal via d’exportació de bestiar viu -principalment vedells i ovelles- del sector ramader de Ponent. En el que portem d’any, s’han exportat 18.500 caps de bestiar, un 80% dels quals de la cabanya lleidatana i de la Franja, i s’estima que s’arribarà als 35.000 animals a finals d’any. El seu destí és, principalment, Líbia, el Líban i Argèlia, i es treballa per exportar a Turquia i Tunísia. Fins al juny del 2012, quan es va posar en marxa el trànsit d’animals vius des de Tarragona, la principal alternativa era el port de Cartagena, a Múrcia, que ofereix uns costos més elevats a nivell de transport i de temps de trasllat.
"El Port de Tarragona és la porta d’entrada i sortida a mar de Lleida i les seves comarques", ha defensat el president de la Diputació, Joan Reñé. Amb una activitat agroindustrial de primer ordre, el principal pol agroalimentari del sud d’Europa necessita de forma "imprescindible", segons Reñé, la sortida a mar i la possibilitat de donar sortida a les mercaderies. Segons la institució supracomarcal, els projectes de creixement del Port són compartits per les comarques de Lleida, ja que esdevenen "cabdals" per fer que l’economia del territori "tiri endavant". 
Malgrat tot, continuen sobre la taula algunes velles reivindicacions de les comarques de Lleida, del Camp i també del Port de Tarragona. Reñé creu que cal ser "contundents" a l’hora de reclamar el dèficit de comunicacions existent. "En especial l’A-27, que tant triga a ser una realitat", ha lamentat Reñé, i que considera clau per agilitar la recuperació econòmica. El president de la Diputació de Lleida ha reclamat en reiterades ocasions el desdoblament de l’N-240. A hores d’ara, però, el Ministeri de Foment només preveu tenir enllestit a finals d’any el primer tram de vuit quilòmetres de l’A-27, entre Tarragona i El Morell. 
La Diputació i el Port també coincideixen en defensar la importància del Corredor del Mediterrani. L’Autoritat Portuària defensa, des de fa temps, que la línia és vital per tal de fer una realitat el trànsit de mercaderies en ample ferroviari europeu i, per a les comarques de Lleida, que volen disposar també d’un ramal del corredor, "pot donar espai a plataformes logístiques que es puguin implementar a les comarques de Lleida, i pot suposar noves oportunitats econòmiques", segons ha destacat Reñé. 
En aquest sentit, la Diputació i el Port subratllen els diversos elements de coincidència i la necessitat de fer un front comú per resoldre les mancances que afecten ambdós territoris. "Lleida es troba dins del nostre hinterland i és una àrea de gran importància per al nostre desenvolupament, ja representa un 10% de la nostra activitat, i un futur creixement és molt important per a nosaltres", ha subratllat Josep Andreu. El Port de Tarragona i la Diputació volen cercar sinergies de col·laboració tot acostant les institucions i els empresaris lleidatans i tarragonins per tal de teixir línies conjuntes d’actuació i cercar noves oportunitats econòmiques. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.