19.12.13 – MORERA DEL MONTSANT • Priorat

La Diputació de Tarragona col·labora en un projecte de localització i identificació de les fonts del Montsant

0
358

S’han localitzat i identificat prop de 400 fonts, i d’aquestes, s’han triat les 40 més rellevants per tal d’estudiar, posteriorment, la qualitat de l’aigua de les 20 situades més a l’est des del punt de vista sanitari. 


Parc Natural de Montsant.
La Diputació de Tarragona, a través de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, dóna suport al Parc Natural de Montsant en el projecte de localització i identificació de les fonts naturals existents en aquest espai, així com de la determinació de la seva qualitat per al consum. Recentment s’han presentat els resultats de la segona fase d’aquest projecte a la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera del Montsant. A la presentació hi va assistir la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona i alcaldessa de la Morera de Montsant, Núria Crivillé.
Durant la primera fase d’aquest projecte s’han localitzat i identificat prop de 400 fonts, moltes de les quals havien caigut en l’oblit. Un cop localitzades, s’han triat les 40 fonts més rellevants per tal d’estudiar, posteriorment, la qualitat de l’aigua de les 20 situades més a l’est des del punt de vista sanitari. L’estudi s’ha realitzat  seguint les indicacions legals i les pautes que estableix la Generalitat de Catalunya. Així mateix, s’han interpretat els resultats d’acord amb els aspectes geològics, hidrològics i climatològics de la zona, i el potencial de toxicologia humana. L’any 2014 es farà el mateix estudi a les 20 fonts restants, ubicades al sector oest.
El resultat: unes fonts de bona qualitat, amb alguns paràmetres a observar
El resultat de l’anàlisi ha estat molt satisfactori: s’han estudiat més de 20 paràmetres químics i biològics per cada font i, en general, gairebé tots els resultats estan dins dels llindars requerits per la normativa. L’estudi, però, també planteja alguns resultats anormals que podrien estar relacionats amb les pluges excepcionals del primer semestre de 2013, i encara que és poc probable que puguin tenir efectes perjudicials per a la salut, es recomana fer-ne seguiment.
La importància de les fonts naturals
L’aigua, font de vida i de salut, és un bé escàs a la demarcació de Tarragona. És per aquest motiu que les fonts naturals són molt importants, especialment als espais naturals protegits: ja sigui per beure, per refrescar-nos, per aprofitar l’aigua per al reg o autoabastament, o per gaudir del seu entorn frescal i de l’explosió de vida que s’hi desenvolupa. Les fonts naturals reuneixen en un mateix espai patrimoni natural i cultural, és per això que la Diputació de Tarragona ha volgut donar suport a l’estudi i coneixement de les fonts.
Presentació de l’estudi a la direcció del Parc i els alcaldes
El passat 2 de desembre els experts que van realitzar l’estudi, amb el suport del Parc Natural i de la Diputació de Tarragona, van presentar els resultats de la segona fase del projecte a la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera del Montsant, on els assistents van poder formular-los tota mena de dubtes i reflexions. 
A la presentació hi van assistir la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona i alcaldessa de la Morera de Montsant, Núria Crivillé; el cap de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep M. Prunera; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona Anton Ballvé; la coordinadora del Parc Natural, Neus Miró, i els alcaldes de la Figuera, Ulldemolins, la Vilella Alta i la Vilella Baixa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.