27.07.17 – TARRAGONA • Tarragonès

La Diputació de Tarragona injectarà 60 milions d’euros en actuacions municipals

0
699

La Diputació impulsa entre prop de 150 alcaldes, regidors i tècnics municipals del Camp de Tarragona l’administració electrònica a través de la plataforma ACTIO


Més de 150 alcaldes han participat aquest dimarts a la reunió a l’Auditori Diputació de Tarragona. Foto: Dipta.

Més de 150 alcaldes han participat a la reunió a l’Auditori Diputació

Prop de 150 alcaldes, regidors, tècnics municipals i presidents de Consells Comarcals del Camp de Tarragona han participat a la reunió convocada per la Diputació de Tarragona que ha tingut lloc a l’Auditori Diputació

El president de la institució, Josep Poblet, ha presidit l’acte, que també ha comptat amb la participació dels vicepresidents de la Diputació, Josep M. Cruset i Josep Masdeu, del director gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), Manel Sanromà, i de tècnics de la Diputació.

La trobada ha servit per impulsar entre els responsables municipals la implantació de l’administració electrònica als seus ajuntaments a través de la plataforma ACTIO, desenvolupada per la Diputació; i també per donar compte de l’estat de la tramitació de les ajudes del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2017 i 2018, i explicar el projecte de creació d’un cens de polígons industrials de Catalunya.

Les dues primeres anualitats del Pla d’Acció Municipal (PAM), incloent el PEXI, un programa específic d’inversions en xarxes d’abastament i distribució d’aigua, de sanejament i informàtica, injectaran 60 milions d’euros als municipis i a les entitats descentralitzades de la demarcació de Tarragona perquè puguin fer realitat nous projectes i per ajudar-los a sufragar les despeses corrents, segons les dades publicades avui a la seu electrònica de la Diputació de Tarragona. Aquest dotació forma part dels més de 80 milions d’euros que la Diputació de Tarragona destinarà a aquest objectiu al llarg del període 2017-2020.
La primera selecció de projectes per al PAM 2017 es va tancar el 15 de març i, fruït de les sol·licituds presentades, s’ha aprovat la distribució de 13.231.692,15 d’euros per a 211 actuacions de les quals se’n beneficiaran un total de 82 municipis de les comarques de Tarragona.

Del total de l’import concedit, el 69,20% (9.157.205,15 euros) correspon a actuacions d’inversió, en bona part per a vies públiques (que inclouen pavimentació i instal·lacions de serveis) i per accessos als nuclis de població; per inversions destinades a equipaments socials, culturals i turístics, i, també a les instal·lacions esportives. Pel que fa al 30,80% restant (4.074.487,00 euros) es destinarà a despeses corrents dels ens locals.

Pel que fa al segon bloc de concessions d’ajudes del PAM 2017, la convocatòria del qual es va tancar el passat 28 de juny i que està pendent encara de revisió per part de la Unitat Gestora i els Serveis Tècnics del Servei d’Atenció Municipal (SAM), preveu una inversió de 17.778.061,46 euros que es repartirien per a un total de 104 beneficiaris i permetrien la realització de 247 actuacions. El 75,30% de l’import concedit, 13.387.178,78 euros, anirà destinat a actuacions d’inversió. En aquest cas, també les inversions en vies públiques i d’accés als nuclis de població amb actuacions de pavimentació i instal·lacions de serveis en carrers i places són les més sol·licitades, seguides d’equipaments socials, culturals i turístics i de les inversions en instal·lacions esportives. L’altre 24,70% d’aquest segon bloc d’ajuts (4.390.882,68 euros) corresponen a despeses corrents.
La trobada també ha servit per presentar i impulsar entre els representants municipals i comarcals la implantació de la nova plataforma digital ACTIO, un sistema d’automatització de serveis administratius desenvolupat íntegrament per la Diputació de Tarragona i que està en procés d’implantació als ajuntaments de la demarcació. Amb aquesta eina, els ciutadans podran realitzar tràmits amb els seus ajuntaments tals com sol·licitar un permís d’obres, comunicar una alta d’activitat o fer un canvi de domicili al padró municipal sense moure’s de casa, a través d’internet. L’ACTIO pretén afavorir una relació més còmoda i fluïda amb les administracions, així com donar compliment a la normativa vigent.
La implantació de la plataforma va començar el mes d’abril amb una fase experimental i actualment es troba en fase pilot a 7 municipis del Camp de Tarragona (Arbolí, Maspujols, Montferri, Senan, La Torre de Fontaubella, Masroig i Bellmunt del Priorat) i 5 de les Terres de l’Ebre. La Diputació de Tarragona no només s’encarrega d’instal·lar l’eina tecnològica, sinó que també inclou els serveis de formació i acompanyament que un grup de tècnics especialitzats en els àmbits de la informàtica i l’assessorament jurídic ofereix als ajuntaments.
Aquesta iniciativa contribueix a la transformació digital de la societat, d’acord amb l’estratègia de la Diputació de Tarragona per millorar l’atenció a les persones, en aquest cas amb un sistema que permet guanyar en agilitat, eficàcia i transparència en les relacions amb les administracions.

La implantació d’ACTIO, que compta amb la col·laboració de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), és una de les aportacions de la Diputació de Tarragona al Pacte Nacional per a la Societat Digital que, a finals de l’any passat, va ser signat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Localret, en el marc d’una aliança estratègica per fomentar conjuntament el desenvolupament de la societat digital a tot el territori català.

Per últim, durant la reunió a l’Auditori Diputació, Josep Poblet també ha explicat la importància del projecte de creació d’un cens de polígons industrials de Catalunya, fruit de l’acord signat entre la Generalitat i les 4 diputacions catalanes. Segons ha destacat el president de la Diputació, les comarques de Tarragona, en un primer cens, compten amb 278 polígons d’activitat econòmica.

Amb el cens de polígons industrials de Catalunya, els ajuntaments disposaran d’una eina més, amb l’assistència de la Diputació i del Departament, que millorarà la competitivitat dels seus polígons i de les empreses instal·lades i, al mateix temps, ells mateixos i el Govern disposaran d’un instrument eficient per tal de facilitar l’atracció d’inversions.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.