Inauguració de l’obra.
Durant l’estada al municipi, han visitat la reforma de la Biblioteca Municipal Mn. Ramon Muntanyola i han assistit a la presentació del llibre Judici a un poble, de l’historiador Josep M. Vallés i Martí
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyat de l’alcalde de l’Espluga de Francolí i diputat de l’ens supramunicipal, David Rovira, ha inaugurat aquest diumenge al matí la millora de la carretera TV-7001 d’accés a la localitat des de la N-240. Posteriorment, ha inaugurat la remodelació i ampliació de la Biblioteca Municipal Mossèn Ramon Muntanyola, i ha assistit a la presentació del llibre Judici a un poble, de l’historiador local Josep M. Vallés i Martí.
Els diferents actes han aplegat a veïns i veïnes del municipi, així com a alcaldes de diverses localitats de la Conca de Barberà –l’alcalde de Sarral i president del Consell Comarcal, Josep Amill; el de Solivella, Enric Capdevila, i el de Rocafort de Queralt, Valentí Gual– i representants d’entitats ciutadanes i del Consistori esluguí.
La visita a l’Espluga de Josep Poblet s’ha iniciat amb l’acte oficial d’inauguració de les obres de la TV-7001. Aquestes han consistit en la millora del traçat i l’ampliació de la carretera, de 7 metres i vorals d’1 metre, en una longitud total de 1.370 metres. Així mateix, s’han millorat els illots existents al costat de la N-240 i s’ha reforçat el ferm en una longitud total de 197 metres a l’origen i final de la carretera. Els treballs, que han representat a la Diputació una inversió d’1.106.349 euros, han representat una important millora per a la seguretat viària, ja que s’han modificat els revolts perillosos de l’antic traçat, les irregularitats de l’anterior paviment i les seccions transversals de l’accés principal a la població de l’Espluga de Francolí.
Així mateix, s’ha condicionat la Creu de l’Horta de Baix a la cruïlla del camí, al punt quilomètric 1,800, i s’ha enjardinat i pavimentat la zona. D’altra banda, al mirador del Coll Roig, tocant a la carretera, s’ha instal·lat un cartell monumental rematat per una imatge perfilada de la vila. El Servei d’Assistència al Territori de la Diputació ha redactat el projecte de l’obra i l’ha dirigida. L’execució ha anat a càrrec de l’empresa Acsa-Aficsa. El president de la Diputació ha destacat la contribució de la remodelada carretera al progrés de l’Espluga, “un municipi que esdevé un referent en matèria d’infraestructures, de serveis, de cultura i de lleure; l’Espluga avança perquè té un projecte ben definit”, ha afegit Josep Poblet. De la seva part, l’alcalde de l’Espluga li ha agraït el suport constant de la Diputació al municipi, gràcies al qual s’ha pogut remodelar una carretera tan important com la TV-7001, un dels dos accessos principals a la vila. Per aquesta vila hi circulen diàriament uns 1.300 vehicles.
Reforma de la biblioteca municipal
Durant la seva estada a l’Espluga, el president de la Diputació de Tarragona ha presidit la inauguració de les millores a la Biblioteca Municipal Mossèn Ramon Muntanyola, reformada amb el suport econòmic de la institució supramunicipal. Juntament amb els membres del Consistori, representants d’entitats i veïns i veïnes, Josep Poblet ha visitat el nou equipament, ubicat a la primera planta de l’antic hospital medieval.
Així mateix, Josep Poblet ha assistit a la presentació del llibre Judici a un poble, escrit per Josep M. Vallés i Martí, i il·lustrat per Joan Rosselló. La publicació recull els fets coneguts com “la mort del cobrador”: l’assassinat de Josep Espina Virgili el 4 d’agost de 1899, quan es disposava a l’embargament de béns a pagesos que no havien pagat l’impost de consums d’anys endarrere. El cas, amb vuit espluguins processats que van acabar exculpats, es va convertir, segons l’historiador, en un veritable judici a un poble. En l’acte de presentació del volum, a la plaça de la Vila, Josep M. Vallès ha destacat que es va tractar d’un fet “molt execrable succeït pel desig d’embargar a una gent que estava a la misèria”. L’objectivitat i el rigor de Vallès han donat com a resultat un treball que recull “noms, arguments, actituds i contradiccions” sobre uns fets històrics que han marcat la història de l’Espluga.