LLEIDA • Segrià

La Diputació crearà l’Agència de l’Energia de Lleida, Pirineu i Aran per ser l’autoritat energètica de referència del món municipal

0
1775

El nou organisme proposarà i cogovernarà amb els municipis la transició energètica en la generació i el consum energètic, a més d’acompanyar i assessorar els ajuntaments i la ciutadania en el canvi de model energètic

Així s’ha anunciat durant la jornada de ‘Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. L’energia i el món local: construint el Pacte Territorial per l’Energia’

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, i el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha participat aquest dijous en la II Jornada de la ‘Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. L’energia i el món local: construint el Pacte Territorial per l’Energia’, que s’ha desenvolupat en format virtual amb la participació d’un gruix destacable d’alcaldies interessades.

Tal com es va anunciar dimecres, la jornada ha servit per presentar el projecte tractor ‘Energia i Món Local’, que opta al finançament europeu dels fons Next Generation, juntament amb l’informe ‘Anàlisi del potencial fotovoltaic i eòlic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran’.

Joan Talarn, que ha obert i tancat la jornada, ha reiterat la idea que aquest estudi, que també es posarà a disposició de la Generalitat, és una radiografia sobre quin és el problema i quines són les oportunitats al voltant de la problemàtica energètica, i un pas previ per assolir un consens que faciliti la definició d’un Pacte Territorial Sostenible de les Energies Renovables entre les diferents administracions i actors territorials que determini les condicions en les quals promoure l’energia neta de manera ordenada i beneficiosa per al conjunt del territori.

Per al president de la Diputació, tot plegat ha de servir per impulsar el rol del món local en el procés de definició i implementació d’un model propi de transició energètica justa, descentralitzada i contribuïdora a la millora de la competitivitat territorial, alhora que ha d’obrir el debat sobre models d’explotació energètic, sobre models de territori, i sobre totes i cadascuna de les variables que la implantació de l’energia sostenible pot provocar.

Un debat que, segons Jordi Latorre, és al damunt la taula i que, gràcies a aquest informe que ara es posa a disposició del món local, tindrà nous elements, perquè donarà a conèixer la normativa i les possibilitats que té el territori, que al cap i a la fi és el que ha de pronunciar-se al voltant d’una problemàtica i una emergència tan greu com la que es planteja.

Per a Latorre, el dubte no és si cal o no actuar, sinó “com fer-ho” per tal que Catalunya no perdi el tren de les energies renovables ni del pla d’inversions europees Next Generation. I per tal que això no passi, una de les eines indispensables és, segons el vicepresident de la Diputació, la creació de l’Agència de l’Energia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que ha de facilitar que, quan acabi tot el procés de transició, Catalunya sigui autosuficient i equilibrada en aquest àmbit.

Així ho ha defensat en la seva ponència ‘L’Agència de l’Energia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran: instrument de suport a la transició energètica’. Segons Latorre, aquesta Agència ha de ser l’autoritat energètica de referència del món municipal de les nostres comarques, amb l’objectiu de proposar i cogovernar amb els municipis la transició energètica en la generació i el consum energètic, a més d’acompanyar i assessorar els ajuntaments i la ciutadania en el canvi de model energètic, representant i defensant els interessos dels municipis en matèria de transició energètica.

L’Agència també tindrà com a reptes finançar accions per tal que els municipis puguin realitzar la transició energètica, com ara convocar subvencions per als ajuntaments per a actuacions d’eficiència energètica i d’implantació d’energies renovables en equipaments municipals; captar fons europeus i supraregionals (Next Generation); difondre convocatòries de subvencions promogudes per organismes públics supramunicipals, i donar suport en la presentació a les subvencions.

Pel que fa a l’assessorament als ajuntaments, l’Agència atendrà consultes i dubtes en matèria de transició energètica; promourà la implantació d’energies renovables (donarà suport en redacció de projectes i plecs); i promocionarà la millora de l’eficiència energètica (amb el suport i l’assessorament en projectes de canvis d’il·luminació pública, l’optimització de contractes i subministraments, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, el suport a la creació de comunitats energètiques de consum, les millores en sistemes de climatització, etc.); promourà la mobilitat sostenible (promoció del vehicle elèctric, punts de recàrrega, mobilitat en bicicleta…).

Quant a l’atenció a la ciutadania, es concretarà en l’assessorament i aconsellament en transició energètica (creació d’un web, creació de material divulgatiu per als ajuntaments…) i en la implementació de campanyes de comunicació en transició energètica.

La dotació inicial d’aquest projecte de l’Agència de l’Energia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran seria de cara a aquest any 2021 d’1,3 milions d’euros de fons propis que es destinarien a subvencionar actuacions municipals, amb un equip humà inicial format per un administratiu, un enginyer i un ambientòleg.

Per la seva part, Carles Gibert ha ofert la ponència ‘El projecte tractor Energia i Món Local: objectius i actuacions’, en què ha detallat totes les actuacions que, des de la Diputació de Lleida, s’estan impulsant per tal que el món local tingui un paper protagonista en la definició i desenvolupament d’un model de transició energètica just i descentralitzat, generador de valor per al territori.

Gibert ha remarcat la importància d’assolir consensos per arribar al Pacte Territorial per l’Energia, el desplegament del qual afavoriria la captació de recursos europeus i acceleraria les inversions públiques i privades necessàries. D’aquesta manera, es fomentaria la competitivitat territorial a través de nous instruments de col·laboració entre administracions, teixit econòmic i ciutadania, per tal d’impulsar la innovació i la generació de valor compartit al voltant del vector energètic.

En aquest sentit, Carles Gibert ha ofert algunes dades sobre l’impacte que es podria aconseguir amb la implementació del Pacte Territorial per l’Energia, que ha quantificat en 64 M€ en inversió directa, 12 M€ en estalvi anual en energia, una reducció de 37.000 tCO2 eq/any pel que fa a les emissions i la creació de 1.200 llocs de treball.

A la jornada també han intervingut Maria Assumpta Farran i Poca, directora general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, que ha parlat sobre ‘La necessària llicència social a la transició energètica’; Santi Martínez, fundador i director general de KM0 Energy, que ha presentat ‘Resultats de l’estudi del potencial de renovables dels municipis de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran’; Luisa F. Cabeza, catedràtica de la UdL (‘L’energia i l’emergència climàtica’); i Pep Salas, agrònom de la UdL i doctorat per la UPC (‘Les renovables: un mitjà i no un fi’).

Us podeu descarregar les declaracions i el brut d’imatges del següent enllaç: https://cutt.ly/pmW86R9

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.