El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el vicepresident tercer i diputat per a la Cooperació Local, Joaquim Ferrer, van presentar, ahir a Berga, el Catàleg de serveis 2015 i les inversions que, en clau de cooperació local, s’han realitzat al territori.
Diputació de Barcelona.
A l’acte també van assistir el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva; el president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca; i la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona, entre d’altres autoritats.
Durant la presentació, Esteve va assegurar que «la quantitat d’euros que hem posat en aquesta legislatura a disposició dels ajuntaments és de 1.000 milions d’euros. En aquest sentit, hem doblat la quantitat que es va aportar la legislatura passada».
Pel que fa als governs locals de les comarques del Bages i Berguedà, aquests han rebut 62,32 MEUR i 30,73 MEUR, respectivament, en inversions al territori pactades a través dels diferents instruments de concertació del Pla Xarxa de governs locals 2012-2015 i altres instruments de suport. A través de les meses de concertació, el catàleg de serveis i els programes complementaris com el d’urgència social o suport a l’economia productiva local, la Diputació procura que els municipis i els consells comarcals puguin prestar els serveis locals.
Inversions al territori
En aquest mandat, el Bages ha rebut més de 62 MEUR per a inversions al territori, 43,06 MEUR a través del Pla de Xarxa de Governs Locals, i 19,26 amb altres instruments de suport com el programa de Caixa de Crèdit local (3,84 MEUR), el Pla extraordinari d’assistència financera local (11,91 MEUR) o el suport al transport escolar no obligatori (0,83 MEUR) que financen els consells comarcals.
Pel que fa al Berguedà, aquest suport s’ha materialitzat amb una inversió per part de la Diputació de més de 30 MEUR, 22,32 a través del Pla de Xarxa de Governs Locals a través dels diferents instruments de concertació com el Catàleg de Serveis (4,51 MEUR), les Meses de Concertació (10,34 MEUR) i altres programes complementaris com el suport a les inversions sostenibles i a la prestació de serveis (1,42 MEUR) o a la solvència financera local (1,07 MEUR). A més, s’han destinat en el mandat 2012-2015, 8,41 MEUR amb altres instruments de suport.
Un catàleg de serveis centrat en les persones i el desenvolupament econòmic
La Diputació de Barcelona presenta el nou Catàleg de serveis 2015, amb un pressupost de 54,5 MEUR, un 80% del qual està destinat a programes locals d’atenció a les persones i de desenvolupament econòmic i foment de l’ocupació. Són 214 recursos que es posen a disposició dels ajuntaments i ens locals de la demarcació perquè puguin oferir uns serveis de qualitat als ciutadans.
Concretament, el Catàleg conté enguany 214 recursos distribuïts en els següents àmbits: atenció a les persones (amb una oferta de 62 recursos; 29% de l’oferta); desenvolupament econòmic local (51 recursos; 24%); hisenda, recursos interns i noves tecnologies (6 recursos; 3%); presidència (34 recursos; 16%) i territori i sostenibilitat (61 recursos; 28%). Unes xifres que demostren el compromís de la Diputació per suplir la manca de finançament dels governs locals i fer front a les necessitats de les persones més vulnerables davant de l’actual crisi econòmica.
Els recursos de tipus tècnic -111 en total- representen el percentatge més alt de l’oferta, amb un 52%. Aquesta tipologia de recursos inclou la redacció de plans, projectes i informes en diferents matèries i el desenvolupament i manteniment d’eines informàtiques de suport al treball dels ens locals. La resta són 60 recursos econòmics (el 28% del total) i 43 materials (el 20% restant del total de l’oferta).
Entre les principals novetats, cal destacar la posada en marxa de la "Línia específica de suport al petit municipi" que té per objecte oferir una assistència reforçada a aquells municipis de dimensions menors que requereixen d’un suport ajustat a les seves capacitats, característiques i necessitats. El Catàleg de serveis 2015 recull aquesta voluntat i inclou una selecció de recursos adreçats als municipis de fins a 1.000 habitants que persegueixen afavorir l’extensió de totes les polítiques i serveis supralocals al conjunt de la demarcació.
A partir de l’oferta prevista al Catàleg, els ens locals presenten les corresponents sol·licituds, que es valoren tècnicament i, amb posterioritat, es procedeix a la concessió dels ajuts, amb caràcter general, en funció de la qualitat tècnica dels projectes locals i de la disponibilitat de recursos amb què compta la Diputació.
El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 20 de gener de 2015, en el cas d’ajuts econòmics i, en un primer termini, també per als recursos tècnics i materials.