BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona aposta per crear una aliança dels governs locals intermedis estatals i europeus per reclamar més poder en el desplegament dels fons Next Generation EU

0
817

La corporació promou un manifest per reclamar un major protagonisme del món local i en especial dels governs locals intermedis en la gestió dels fons europeus del programa Next Generation EU

Amb la voluntat que els fons europeus del programa Next Generation EU arribin a tots els municipis i que cap ciutadà es quedi enrere, la Diputació de Barcelona ha iniciat la seva aposta per tal de crear una aliança dels governs locals intermedis estatals i europeus per reclamar més poder en el desplegament d’aquest fons comunitaris.

A través del manifest es reclama un major protagonisme del món local i en especial dels governs locals intermedis; el reconeixement d’una dotació adreçada als governs locals suficient que faci possible l’impuls d’una nova generació de polítiques i estratègies locals, integrades i innovadores; i l’establiment de mecanismes efectius i permanents de diàleg amb els ajuntaments i els governs locals intermedis dels respectius països europeus, per tal que puguin incidir en la planificació, l’execució i  el seguiment dels respectius plans de recuperació.

Cal destacar que, en l’àmbit europeu, aquest manifest ja ha aconseguit el suport de la Confederació Europea de Poders Locals Intermedis i de l’Associació de Províncies Valones.

Aquesta aposta s’alinea amb l’estratègia de la Diputació ‘NextDiba’, mitjançant la qual posa tota la seva infraestructura de suport als ajuntaments per facilitar que puguin presentar-se a les convocatòries que convoqui el govern estatal en relació als fons europeus. Els 87 projectes es poden consultar a la pàgina web https://www.diba.cat/web/next-diba.

Conferència sobre el Futur d’Europa

En el marc del Dia d’Europa, que es commemora aquest diumenge, dimarts 11 de maig tindran lloc les XXIII jornades de la Unió Europea que debatrà sobre el rol dels governs locals en la Conferència sobre el Futur d’Europa.

La jornada, inaugurada per la presidenta de la Diputació, Núria Marín, començarà a dos quarts de deu del matí i serà en format virtual, i per seguir-la és necessària inscripció prèvia.

D’altra banda, coincidint amb el Dia d’Europa la Diputació de Barcelona il·luminarà de blau, el mateix diumenge, l’edifici de Can Serra de Barcelona (Rambla Catalunya, 126), seu de la corporació.

Finalment, i a més de continuar donant suport tècnic i econòmic als municipis de la província, la Diputació organitzarà sessions de conta-contes ‘Kalòpsia, un planeta no tan diferent’ a diferents biblioteques del territori:

  • Dilluns 10 de maig (18h): Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet i Biblioteca Dos Rius de Torelló
  • Dimarts 11 de maig (18h): Biblioteca Central de Terrassa i Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella
  • Dimecres 12 de maig (15h):  Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat
  • Dijous 13 de maig: Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny (15h) i Biblioteca La Grua de Montmeló (18h)
  • Divendres 14 de maig: Biblioteca Can Mulà de Mollet del Vallès (17:30h) i Biblioteca Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat (18h)
  • Dissabte 15 de maig: Biblioteca Central d’Igualada (12h) i Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès (12h)

Oficina a Brussel·les

L’aposta de la Diputació de Barcelona en aquest àmbit queda palesa amb la tasca que es duu a terme des de l’Oficina que es té a Brussel·les des de l’any 1998. Des d’aquesta oficina, la Diputació ajuda els governs locals a connectar amb el dia a dia de la Unió Europea, segueix les activitats de les institucions i informa als governs locals d’oportunitats interessants de participació en projectes. A més, participa activament en el disseny de les polítiques i programes que desenvolupen les institucions amb un impacte local, per garantir que es té en compte la veu dels municipis. També treballa en la cerca de nous socis europeus i internacionals per a projectes, activitats i esdeveniments que permeten multiplicar les connexions i el posicionament de la província.

Així mateix, cal recordar que la relació entre la captació de fons i la participació en projectes europeus i els governs locals de la província de Barcelona és una història d’èxit. Mostra d’això és que entre el 2014 i el 2019, els governs locals del territori van participar en 230 projectes europeus, xifra que va representar un impacte global de 130,8 milions d’euros.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.