Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la crisi econòmica motivada per la Covid-19 i el conseqüent increment de les persones usuàries dels serveis municipals vinculats amb els serveis locals d’ocupació i centres locals de serveis a les empreses, la Diputació de Barcelona ha aprovat un fons de prestació, dotat amb 5 milions d’euros, per reforçar aquestes estructures locals vinculades amb el desenvolupament econòmic
Per a la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, «la nostra voluntat és ser útils davant la nova situació socioeconòmica i actuar com a complement del que ja estan implementant altres administracions seguint el compromís que tenim amb el món local, la ciutadania i les empreses. Amb aquests 5 milions volem que les entitats locals pugin seguir tenint prou recursos per continuar prestant un servei de qualitat, eficient, eficaç i amb impacte en tot allò que té a veure, especialment, amb la pèrdua de llocs de treball i els problemes que encara el nostre teixit empresarial»
En concret, amb aquest fons de prestació es reforçarà, de forma àgil, els dispositius locals vinculats amb: les persones en situació d’atur o d’ERTO, les persones afectades amb malaltia mental en recerca de feina, les empreses i els professionals autònoms i les noves necessitats d’informació local. Per tant, aquest fons està adreçat als Serveis Locals d’Ocupació, les Oficines Tècniques Laborals, els Centres Locals de Serveis a les Empreses i els Observatoris de Desenvolupament Econòmic Local de la província de Barcelona.
D’aquesta manera, amb el reforç a les estructures (personal) dels observatoris, serveis locals d’ocupació, oficines tècniques laborals i centres locals de serveis a les empreses es vol donar resposta a la nova demanda de tasques i persones usuàries amb què es trobaran aquests serveis durant els propers mesos, ja que es preveu un augment del 100% dels usuaris dels Serveis Locals d’Ocupació (com a la crisi de 2008), un creixement de les malalties mentals (angoixa i depressió) i una gran afectació a pimes, microempreses i autonoms.
Aquest fons de 5 milions d’euros forma part d’”El Compromís municipal (2020-2023) amb la reactivació econòmica i social” de la Diputació de Barcelona que es desenvolupa, d’una banda, a través d’un Pla de Xoc dotat amb 100 milions d’euros per fer front de forma imminent als efectes de la pandèmia de la COVID-19.
De l’altra, el govern provincial compta amb un Pla Xarxa de Governs Locals que permet destinar, durant els propers tres anys, 900 milions d’euros per a reactivar socialment i econòmica les ciutats i pobles de la província.
Cal recordar que els serveis locals d’ocupació són dispositius públics adscrits a ens locals que presten serveis als ciutadans en situació d’atur, o que volen millorar la seva ocupació, per trobar un lloc de treball o bé per empreses que cerquen cobrir els seus llocs de treball amb els millors perfils professionals. Actualment, la Xarxa dona cobertura al 95% del territori de la província de Barcelona i està formada per un equip de més d’un miler de professionals.
Les Oficines Tècniques Laborals treballen per reduir els obstacles que dificulten la inserció i permanència al mercat de treball de persones amb diagnòstic de trastorn de salut mental a la província de Barcelona. La xarxa que està formada per 18 OTL´s cobreix gairebé el 90% de la població.
Finalment, els Centres Locals de Serveis a les Empreses, que atenen l’any 72.000 persones emprenedores i 36.000 empreses, són departaments d’ajuntaments que acompanyen les persones emprenedores i empresàries en la gestació, creació, posada en marxa i consolidació d’activitats econòmiques, amb l’objectiu de desenvolupar el teixit empresarial del seu territori. Actualment, els 98 CLSE cobreixen gairebé el 100% de la província de Barcelona i compta amb més de 600 professionals.