L’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, pren possessió com a nou diputat de la corporació
A l’esquerre el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i a la dreta l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, durant l’acte del ple.
El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dijous, el Pla de Desplaçament d’Empresa (PDE), que té per objectiu millorar la salut i la seguretat dels treballadors de la Diputació; així com prevenir la contaminació atmosfèrica i la reducció de les emissions de gasos contaminants.
La Diputació de Barcelona és la primera gran administració local del país en implantar un document d’aquestes característiques, on s’inclouen tot un conjunt de mesures per fomentar els vehicles no motoritzats, l’ús del transport públic i la reducció dels vehicles privats.
El ple del mes d’abril ha començat, però, amb la presa de possessió de l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, com a nou diputat de la corporació per part del PDeCAT. Colomé (Corró d’Avall, 1965) té estudis en Relacions Laborals a la Universitat Autònoma de Barcelona i va iniciar la seva carrera política l’any 1999 quan entra a formar part del govern de l’ajuntament vallesà.
Mocions aprovades
La sessió d’aquest dijous ha servit per aprovar dues mocions presentades per la CUP-PA. La primera, que ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC-AM i Entesa -i el vot en contra de PSC-CP, Ciutadans i PP-, fa referència a l’organització territorial de Catalunya i emplaça «el Parlament de Catalunya i el govern de I’Estat espanyol a avançar en els canvis legislatius necessaris per tal d’implementar aquesta llei i que, en cas de negativa per part d’aquesta segona institució, el Parlament de Catalunya situï com a prioritat l’aprovació i el desenvolupament de la nova llei d’organització territorial». Amb el document aprovat també es mostra «el suport i compromís de la Diputació de Barcelona en el reconeixement de la Vegueria del Penedès».
D’altra banda, la segona moció aprovada per tots els partits i amb l’abstenció del PP és per a controlar la proliferació de les apostes en línia i cases de joc i prendre mesures de prevenció davant la ludopatia. En aquest sentit, es demana que «es reguli la publicitat de les Cases d’Apostes i es prohibeixi el que aquestes empreses puguin publicitar-se per a fer efectiva la protecció del públic infantil i juvenil», així com també es «limiti l’obertura de les cases d’apostes físiques mitjançant l’establiment d’un mínim de metres de separació o per nuclis de població, per a frenar així la seva expansió».
El text aprovat també insta al Govern «que prohibeixi les terminals d’apostes esportives en salons de joc, bingos, casinos i bars o establiments de restauració» i, als governs locals, que s’introdueixin «introduir limitacions urbanístiques a la implantació de locals d’apostes en els voltants d’espais freqüentats per la infància, l’adolescència i la joventut, com els centres educatius, culturals, esportius o juvenils fixant una distància mínima de 500 metres».
Finalment, també es demana l’eliminació de qualsevol cartelleria del mobiliari urbà o de l’espai públic d’aquest tipus d’establiments, la realització realitzi activitats informatives en els centres escolars, treballar perquè no s’identifiqui l’esport amb les apostes i s’augmenti el tipus aplicable en l’Impost sobre Activitats del Joc per a les cases d’apostes i del joc en línia.
Altres acords de ple
El ple del mes d’abril també ha aprovat la memòria de la gestió corporativa del 2018, una modificació de crèdit, la rectificació de l’inventari general consolidat de la corporació a 31 de desembre de 2018 i l’adhesió a la Declaració de Sant Fruitós del Bages “Ciutats i Pobles davant el repte de l’Agenda 2030”.
Finalment també s’ha donat llum verda a la delegació, a favor de la Diputació, de les funcions de recaptació d’ingressos de l’Assemblea de la Junta de Compensació del sector de Can Trabal d’Olèrdola i de l’Ajuntament del mateix municipi, de l’Ajuntament de Moià i de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló; així com el traspàs de titularitat de tres trams de carretera als ajuntaments de Vic, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell.