28.3.19 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona aprova una declaració refermant la defensa pel dret a l’habitatge

0
400

La corporació declara «la demarcació de Barcelona com a territori defensor dels drets de la infància i lliure de xenofòbia i racisme»


Imatge del Ple de la Diputació de Barcelona.
El ple de la Diputació de Barcelona, celebrat aquest dijous, ha començat amb el president Marc Castells, llegint una carta de Meritxell Budó, que fins la setmana passada va ser vicepresidenta de la corporació.  La sessió ha estat marcada per l’adhesió, per unanimitat, a la “Declaració municipalista dels governs locals pel dret a l’habitatge i el dret a la ciutat”, promoguda per l’Organització Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).
Al text s’exigeixen «més competències jurídiques i fiscals per regular el mercat immobiliari amb la finalitat de lluitar contra l’especulació i garantir la funció social de la ciutat» i, «més recursos i ens comprometem a majors inversions per reforçar el parc de públic d’habitatge de lloguer a tots els nostres barris».
Amb la declaració, la Diputació es compromet a «impulsar solucions residencials mixtes, no purament governamentals però tampoc merament lucratives» i «a planificar ciutats mixtes, compactes i policèntriques on l’habitatge es beneficiï d’un context equilibrat i contribueixi a la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental del teixit urbà»; així com també a «realçar la cooperació i la solidaritat en el si de xarxes municipalistes que defensin l’habitatge assequible i ciutats equitatives, justes i inclusives, impulsant estratègies a llarg termini i a escala  metropolitana».
La declaració es basa en les fites assolides en la Nova Agenda Urbana d’Hàbitat III (Quioto, 2016) i l’impuls de “The Shift”, una iniciativa global pel dret a l’habitatge desenvolupada amb el suport de CGLU, l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions per als Drets Humans i Leilani Farha, relatora Especial de les Nacions Unides sobre el Dret a l’Habitatge. A més, permet participar en la Comunitat de Pràctica global que reuneix ciutats pel dret a l’habitatge, que és un espai per intercanviar experiències, elaborar recomanacions polítiques i organitzar accions conjuntes d’incidència política.
Territori lliure de xenofòbia i racisme
El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat una moció on es declara «la demarcació de Barcelona com a territori defensor dels drets de la infància i lliure de xenofòbia i racisme». El text, presentat per Entesa, ha comptat amb els vots a favor de la resta de grups polítics excepte el PP, que s’ha abstingut.
Amb el document aprovat, la corporació es compromet «a treballar de manera col·laborativa i en xarxa amb els municipis de la demacració, entitats, moviments socials i persones voluntàries per desmuntar rumors i estereotips sobre diversitat cultural i per afavorir les relacions basades en la igualtat, el respecte i el reconeixement mutu de drets davant les diverses discriminacions que dificulten la convivència»; a més de «donar suport jurídic als ajuntaments que es personin com acusació particular contra les persones i organitzacions que hagin comès delictes d’odi o els fomentin».
Així mateix s’insta el Govern de l’Estat a la modificació del Protocol marc, a «garantir finançament addicional que contribueixi a gestionar l’increment d’arribada d’infants migrants no acompanyats i a establir els mecanismes de coordinació necessaris per poder preveure l’arribada d’infants i planificar i coordinar la resposta protectora». D’altra banda, s’insta al Govern de la Generalitat a dur a terme mesures urgents, a prioritzar recursos, a dissenyar programes d’atenció i «a la reforma, ampliació i aprovació de la Cartera de Serveis Socials de Catalunya, per, previ consens amb les organitzacions socials i el món local, garantir la creació de recursos socioeducatius amb major capacitat d’atenció i acompanyament als joves i adolescents estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya».
Garantir els centres especials de treball
La segona moció aprovada ha estat presentada pel PSC-CP amb l’objectiu de garantir la continuïtat dels centres especials de treball a Catalunya, i ha tingut els vots a favor de tots els grups polítics.
A la moció aprovada s’insta a l’Estat «a fer efectius els acords presos a la Conferència Sectorial del mes de febrer i que garanteixen que Catalunya disposarà de fons suficient per finançar el 50% de l’SMI a treballadors/es amb discapacitat a Catalunya, i el 55% a aquells que tenen especials dificultats».
També es demana a la Generalitat que incrementi «notablement i amb celeritat els recursos propis destinats als Centres Especials de Treball de Catalunya per tal de garantir la seva viabilitat econòmica» i que garanteixi «l’SMI dels treballadors/es dels Centres Especials de Treball a Catalunya, ja que compta amb el finançament suficient per part del Govern de l’Estat, tal i com es va acordar a la Conferència Sectorial on Catalunya hi era present», així com que faci efectiu el pagament dels endarreriments.
Altres acords de ple
La sessió d’aquest dijous ha donat llum verda a una modificació de crèdit, a una modificació de la relació de llocs de treball, a l’aprovació del reglament de les relacions electròniques en el marc dels procediments administratius en l’àmbit de Recursos Humans, la modificació dels estatuts de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) i, la cessió gratuïta, a títol de propietat, a favor dels ajuntaments de Premià de Mar i de Masquefa de dos trams de carreteres..
Finalment, el ple de la Diputació ha acceptat la modificació de la delegació de funcions de gestió a l’ORGT dels ajuntaments de Berga, Òdena, Sant Llorenç Savall, Sant Pere de Riudebitlles i Tavèrnoles.


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.