Entre les principals inversions, destaquen els 28 milions d’euros destinats a les obres del túnel de les Glòries, obra que el diputat de Presidència, Jordi Martí, ha remarcat «per fer possible una de les més grans transformacions urbanístiques que es farà en el present i futur a la ciutat de Barcelona»
Marc Castells i Jordi Martí durant la presentació del balanç de mandat a la ciutat de Barcelona. Foto: Oscar Giralt/Diputació de Barcelona.
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i el diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jordi Martí, han visitat aquest dimarts les obres del nou Auditori Albert Einstein al Paranimf de l’Escola Industrial i han fet balanç de l’acció de la Diputació a la capital catalana al llarg dels tres primers anys de mandat, on s’han destinat 275,54 milions d’euros.
Castells ha remarcat que «el que volem posar en valor és la tasca que es fa des d’aquesta administració supralocal, no tan sols a tot el territori, sinó també a la ciutat de Barcelona»; a més de recordar que «era molt important descobrir aquesta capa d’invisibilitat per explicar, també als barcelonins i barcelonines, la gran quantitat de recursos que aquesta administració està invertint en la ciutat de Barcelona».
Durant la seva intervenció, el president de la Diputació ha destacat que «tenim la sort de col·laborar amb prop de 1.000 entitats de la ciutat», ja que la inversió a la ciutat es canalitza «en múltiples actuacions vinculades al món dels serveis socials, del turisme, de la cultura i del patrimoni».
D’altra banda, el diputat de Presidència, Jordi Martí, ha posat en valor el fet que «la Diputació de Barcelona és un soci molt important de primer nivell, no sempre prou conegut per la ciutadania», ja que la corporació «no solament té la voluntat de col·laborar lleialment amb l’Ajuntament de Barcelona, sinó el que vol és projectar-se cap al futur».
En aquest sentit, ha recordat que la Diputació destina 28 milions d’euros a les obres del túnel de les Glòries, fet que permetrà «fer possible una de les més grans transformacions urbanístiques que es farà en el present i futur a la ciutat de Barcelona».
Martí ha recordat que es treballa pel «servei directe a la ciutadania, especialment la més necessitada», posant com a exemple «l’ampliació del parc de pisos socials que són gestionats per entitats del tercer sector social». A més, també ha detallat que a l’hora d’impulsar l’acció de la corporació «pensem en el futur en gran; i, en grans equipaments com el futur auditori del Paranimf de l’Escola Industrial».
Sota el lema ‘Connectem’, durant més de tres anys de mandat la Diputació de Barcelona ha treballat amb l’objectiu de prioritzar la cooperació amb els governs locals. És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona ha donat suport als projectes impulsats per l’Ajuntament de Barcelona. En aquest àmbit destaquen els 28 milions d’euros destinats a la construcció del túnel de les Glòries; així com els 17 milions d’euros invertits en la rehabilitació, millora i adequació de les infraestructures educatives de la ciutat; i, els dos milions d’euros destinats a actuacions de millora al Castell de Montjuïc.
Connectar amb la cultura i l’educació
Precisament, una de les apostes de la Diputació ha estat la inversió en equipaments culturals. Mostra d’això són els 20,15 milions que es destinen al Consorci del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), els 16,93 que s’inverteixen al Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona o els 7,43 milions pressupostats pel Palau Güell. En aquest mandat també s’han dut a terme les obres de construcció del nou Auditori Albert Einstein (7,5 milions d’euros), ubicat al paranimf de l’Escola Industrial; a més de destinar 18,46 milions d’euros al Consorci de Biblioteques de Barcelona i, 2,11 milions a la Fundació Teatre Lliure de Barcelona.
D’altra banda, en l’àmbit educatiu s’han invertit 51 milions d’euros en l’Institut del Teatre i s’ha inaugurat el nou Campus Diagonal Besòs, on la Diputació hi ha aportat 23 milions d’euros per fer possible la seva construcció al deixar lliure l’espai que ocupaven al recinte de l’Escola Industrial.
Connectar amb les persones
Al llarg de tot el mandat, la Diputació de Barcelona ha apostat per donar uns serveis de qualitat a les persones. És per aquest motiu que la corporació treballa per assegurar que tothom pugui viure en condicions d’autonomia, benestar i seguretat. Això es tradueix en els 68 pisos, 11 locals i 5 oficines de Barcelona ciutat que estan cedits a entitats sense ànims de lucre. Cal destacar, en aquest àmbit, el conveni que la Diputació de Barcelona té signat amb Càritas i que permet reduir mancances d’accés a l’habitatge dels col·lectius més vulnerables.
En aquest àmbit cal recordar que, durant l’any 2018, 1.381 barcelonins han ingressat, en estades temporals, al centre Respir, que permet millorar la qualitat de vida de les famílies cuidadores de persones amb un determinat grau de dependència, proporcionant-los un temps de descans i donant resposta a determinades situacions familiars imprevistes. Del total d’ingressos, 741 han estat de gent gran, 593 de persones amb discapacitat intel·lectual i, 47 del Servei d’Atenció d’Urgències a la Vellesa.
La corporació també connecta amb les persones a través dels recintes i equipaments que gestiona a la capital catalana i que donen un servei continu a la població. Entre aquests destaquen el recinte de l’Escola Industrial, de la Maternitat, Llars Mundet i Escola Bonnemaison, i que, en total, representen més de 682.000 metres quadrats, tan de serveis propis de la Diputació de Barcelona com de tercers.
Un nou auditori al servei de la ciutat
Amb una superfície construïda de 4.424,10 m2, l’Auditori Albert Einstein serà un equipament versàtil que podrà utilitzar-se per diferents tipologies d’esdeveniments. L’edifici mai ha tingut l’ús d’auditori pel que va ser edificat.
La sala està dividida en tres zones: la platea, l’amfiteatre i l’escenari i tindrà un aforament de 578 persones. La previsió d’usos del Paranimf serà polivalent, incloent funcions teatrals, concerts, així com també conferències i esdeveniments. La seva funcionalitat no estarà restringida ja que les grades mòbils de platea i les tarimes d’altura variable permetran, per exemple, comptar amb espais d’escena a la platea, així com també configuracions amb el conjunt d’ escenari i platea com a espai diàfan per a esdeveniments.
La gran sala del Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona estarà coronada per una gran llanterna central constituïda per un cimbori dodecagonal de doble nivell i una coberta piramidal que atorgarà a la sala un extraordinari volum d’alt valor arquitectònic i patrimonial. Està previst que les obres s’acabin abans d’acabar l’any i hauran tingut un pressupost de 7,5 milions d’euros.