28.11.19 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona destina 750.000 euros per fer front a les actuacions necessàries pels aiguats del 22 i 23 d’octubre

0
389

El ple de la Diputació de Barcelona d’aquest mes de novembre ha donat compte de la declaració d’emergència de les actuacions necessàries per fer front a les fortes pluges del 22 i 23 d’octubre i poder destinar, així, 754.360,06 € per a millorar diversos punts de la xarxa de carreteres de la corporació.


Imatge del plenari de la Diputació de Barcelona. Foto: Enrique Domínguez/Diputació de Barcelona.

Cal recordar que, ara fa un mes, es va produir un episodi de pluges de forma continuada i, en alguns casos, de gran intensitat fet que ha ocasionat desperfectes importants en un gran nombre de punts de la xarxa.

Això va provocar arrossegaments i erosió de material de diferents mides que va anar a parar a les cunetes i a la calçada provocant, al mateix temps, una acumulació de material i l’obturació dels sistemes de desguàs. A més, la gran quantitat d’aigua caiguda en poc espai de temps va desbordar les lleres provocant la circulació de l’aigua per fora dels espais previstos.

Prevenir el VIH/Sida des dels municipis

El ple ha comptat amb dues declaracions institucionals. La primera, llegida pel vicepresident primer, Jaume Collboni, és per enfortir la lluita contra l’estigma i la discriminació en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Sida el proper diumenge 1 de desembre.

Amb aquesta declaració, la Diputació se suma a aquesta commemoració que serveix «per insistir en què els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH però també per recordar que cada any es produeixen noves infeccions i que malauradament no es disposa d’un tractament curatiu».

En aquest sentit, es remarca que «els ens locals treballem per millorar la qualitat de vida de tota la població, evitar noves infeccions i eliminar qualsevol forma d’estigma i discriminació»; i, per aquest motiu, des de la corporació es dona «suport als municipis en el foment de la prevenció del VIH/Sida i en la lluita contra l’estigma» i s’assumeix «el compromís de formar part del Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, que ha de ser desenvolupat pel govern de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’eliminar l’estigma i la discriminació associada al VIH i a la sida a Catalunya».

A més, la Diputació de Barcelona es compromet a seguir «col·laborant amb les entitats sense ànim de lucre que treballen en l’àmbit del VIH/sida a Catalunya des d’una perspectiva comunitària i, en concret, amb el Comitè 1r de Desembre com a plataforma unitària d’entitats en l’àmbit del VIH/sida a Catalunya».

“Jo sí que et crec, germana”

La segona declaració institucional del ple ha anat a càrrec de la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, i ha estat en defensa del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. En aquest sentit, i abans de dur a terme un minut de silenci en record a les víctimes de la violència de gènere, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha afegit que «no permetrem que caiguin en l’oblit i continuarem lluitant per la llibertat, la seguretat i el ple desenvolupament de totes les nens i dones d’aquest món».

En aquesta declaració institucional es detalla que «les violències contra les dones persisteixen any rere any, en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat». És per aquest motiu, s’afegeix, que «les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere» i que «ens hem alçat amb el crit de sororitat "jo sí que et crec, germana" perquè no hi ha cap altra resposta possible front aquest greu atac contra els Drets Humans».

A més, es recorda que «una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l’estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones» i que «aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones».

El manifest, impulsat per les quatre diputacions catalanes, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, acaba reclama la necessitat de «reconèixer la força, el coratge i la valentia de les dones, de les supervivents i de les que han estat assassinades, de les que han trencat el silenci i de les que lluiten dia a dia per fer-ho».

Prevenció de la ludopatia

La primera moció aprovada al ple d’aquest dijous ha estat presentada per En Comú Guanyem, i aprovada per tots els grups polítics amb l’abstenció de C’s i PP, demana a la Diputació que col·labori amb els ajuntaments en la limitació dels salons de joc, les apostes i la seva publicitat, així com el reforç de la prevenció de les ludopaties com a problemàtica de salut públic.

El text aprovat demana a la Diputació que col·labori amb recursos tècnics i econòmics amb aquells ajuntaments que vulguin estudiar les modificacions del seus POUM destinades a  introduir limitacions urbanístiques; així com també els que vulguin elaborar d’una campanya de sensibilització específica, restringir la publicitat i/o patrocini, realitzar activitats informatives als centres escolars, introduir als contractes i les convocatòries de subvencions anuals clàusules específiques, limitar l’accés i la connexió a les pàgines de joc on-line des de totes les dependències municipals; o bé, crear una taxa específica per utilització privativa o l’aprofitament especial del domini públic local.

Ampliar l’horari de les biblioteques

La segona moció aprovada, per unanimitat, ha estat presentada pel PP, amb esmenes d’ERC-AM, sobre l’ampliació de l’horari de les Biblioteques en èpoques d’exàmens. Amb el document es demana que la Diputació obri una línia d’ajuts als ens locals de la demarcació de Barcelona, exceptuant Barcelona, per tal que puguin tenir espais d’estudi nocturns en èpoques d’exàmens i que garanteixi que com a mínim els municipis de més de 50.000 habitants disposin d’espais d’estudi nocturn equivalents al 50% de les biblioteques del municipi.

Contra la incineradora de Cercs

El ple de la corporació també ha debatut una moció, presentada per ERC-AM i ECG, contra la instal·lació d’una incineradora de residus a Cercs i en defensa d’un model de residu zero. El text ha estat aprovat amb els vots favorables d’ERC-AM, ECG, C’s i TxT; i, ha tingut l’abstenció del PSC-CP, Junts i PP.

A més de manifestar el rebuig a la incineradora, l’acord demana que el Departament de Territori i Sostenibilitat dugui a terme «una moratòria en les autoritzacions de les plantes de nova creació, un pla de tancament de les incineradores actuals, i l’aprovació d’una llei catalana de Residu Zero». També es promou que la Diputació de Barcelona desplegui polítiques de suport als territoris afectats.

Flexibilitzar la regla de despesa

La darrera moció aprovada al plenari ha estat perquè la Diputació demani al nou Govern de l’Estat que sorgeixi de les eleccions del passat 10 de novembre que flexibilitzi la regla de la despesa. El text ha estat presentat per TxT i ha tingut el suport de de tots els partits excepte l’abstenció de C’s i el vot contrari del PP.

La moció insta al nou Govern de l’Estat a que «les administracions locals disposin de més flexibilitat per a revertir lliurement el superàvit que generin a programes per a la ciutadania i no quedin subjectes a una regla de la despesa que els coarta la capacitat de revertir la bona gestió econòmica en programes socials».

Altres acords de ple

A més de les dues declaracions institucionals i de les quatre mocions, durant el ple també s’ha donat compte dels acords per la Junta de Portaveus en relació amb la presentació, debat i votació de les mocions  i els tràmits a realitzar amb les preguntes i precs orals i escrits; així com del decret pel qual s’acorda comparèixer, com a acusació particular, en les diligències prèvies 111/2016 que es segueixen al jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona.

També s’han aprovat els dictàmens de modificació de la vigència del Pla ‘Xarxa de Governs Locals 2016-2019’, de ratificació de l’acord referent al pla d’ordenació de recursos humans  del personal laboral de l’Institut del Teatre i, de l’ampliació en 10 anys de la cessió d’una finca a l’Ajuntament de Barcelona i l’autorització d’obres, per part del consistori, a l’esmentada finca.

Així mateix, el plenari s’ha donat per assabentat de l’informe de l’estat d’execució dels pressupostos de la corporació i organismes autònims referits al tercer trimestre i, ha acceptat l’ampliació de delegacions de funcions de gestió, liquidació, inspecció i recaptació  de tributs i determinats ingressos de dret públic municipals dels ajuntaments de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.

Finalment, també s’ha acordat el traspàs de titularitat, a favor de l’Ajuntament de Subirats, del tram de la carretera BV-2428ant comprès entre els punts quilomètrics 1+725 i 2+200 i l’addenda al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès relatiu a la concessió directe de subvenció per a finançar les obres de restauració del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.