Aquest divendres, 15 de juny, la Diputació de Barcelona inicia el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que desplega cada any, en col·laboració amb ajuntaments, agrupacions de defensa forestal (ADF) i altres institucions.
Imatge de la Diputació de Barcelona.
La campanya d’enguany, que durarà fins a l’1 de setembre, compta amb un equip de 257 persones contractades per a aquest dispositiu, que atendran 91 rutes mòbils en el conjunt de 475.502 hectàrees de territori forestal de Barcelona. La Diputació inverteix 2.160.322 euros en aquest pla.
El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, remarca «la importància de la sensibilització, en especial a les burilles llençades des dels cotxes» i recorda que aquest pla és «un dispositiu de prevenció, no d’emergència».
El Pla d’informació i vigilància (PVI) forma part del programa de suport als municipis en la prevenció dels incendis forestals, que té com a finalitat principal d’evitar-los i limitar-ne els seus efectes. El programa desenvolupa accions informatives a la població i dissuasives de pràctiques amb risc, així com d’anticipació a l’inici i propagació d’un incendi forestal.
A la campanya d’aquest any participen, a banda de la Diputació de Barcelona, 269 ajuntaments, 124 ADF i nou federacions d’ADF. La Generalitat de Catalunya també hi col·labora cedint instal·lacions a través de diverses direccions generals.
El dispositiu d’enguany el formen 91 rutes amb vigilància mòbil, 20 punts de vigilància fixa, principalment en els parcs i en espais d’especial interès, i nou centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L’abast territorial del dispositiu és de 475.502 ha forestals repartits en 269 municipis de la demarcació de Barcelona.
L’equip d’informació i vigilància està integrat per un total de 257 persones, de les quals sis són responsables de control (abans enginyers del sector), 29 operadors de comunicacions, 40 guaites i 182 informadors. A més, des de la Diputació hi ha un equip de coordinació del dispositiu format per cinc enginyers forestals. Aquest equip disposarà d’un total de 103 vehicles per atendre les 91 rutes repartides entre les nou zones de vigilància en què s’ha dividit el territori de Barcelona i que inclou els 12 espais de la Xarxa de Parcs Naturals.
Centres de control a tots els territoris
El Pla d’Informació i Vigilància s’estructura en tres sectors de prevenció, que engloben aproximadament l’equivalent a tres comarques. A cada sector hi ha dos centres de control ubicats a parcs de bombers de la Generalitat. En aquests centres de comunicacions hi ha un operador/a que està permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les diferents unitats mòbils d’informació i vigilància.
Aquests centres de control també mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona, que centralitza la informació dels diferents sectors i la canalitza a la direcció del PVI i de la Oficina de Prevenció d’Incendis. I, a més, el dispositiu té assignats operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa.
Més informació: Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals 2018