BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona donarà suport a 192 projectes de participació ciutadana d’ens locals a la província de Barcelona durant el 2021

0
1227

Aquest dimarts s’ha celebrat la jornada La democràcia imperfecta i el repte de prendre decisions complexes en moments de crisi  adreçada als ens locals de la província, en la que la Diputació de Barcelona ha donat a conèixer les línies estratègiques en participació ciutadana per al 2021, en atenció a les necessitats dels ens locals i els nous reptes en polítiques públiques de participació derivats del context de crisi econòmica i post pandèmia.  

Durant la sessió, a la qual han assistit un centenar de tècnics i professionals del sector, s’ha presentat l’estratègia de la corporació en matèria de participació ciutadana, sota la denominació de Participa311, així com dues novetats: d’una banda l’eina virtual pública de participació ciutadana Plataforma Participa311, que renova i millora l’eina que fins ara tenien al seu servei els ens locals, i que actualment està present a més de 100 municipis de la província. De l’altra, s’ha presentat la nova Comunitat virtual Participa311, per fomentar la comunicació, l’intercanvi i el treball col·laboratiu de les persones professionals i tècniques que impulsen processos o gestionen espais participatius amb la ciutadania. Posteriorment ha tingut lloc un diàleg a tres bandes protagonitzat per Eva Anduiza, Catedràtica de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona; Daniel Innerarity, Catedràtic de Filosofia Política i Social a la Universitat del País Basc, i Núria Parlon, Vicepresidenta 4a de Polítiques de participació Agenda 2030 i ODS, que han conversat entorn a La democràcia imperfecta i el repte de prendre decisions complexes en moments de crisi.  

En la sessió, la Vicepresidenta Núria Parlon, ha posat de relleu «els esforços de la Diputació de Barcelona en obrir les línies bàsiques per enfortir la democràcia representativa» i la necessitat de reflexionar, en jornades com les d’avui, «sobre el paper de les administracions locals en el reforç de les comunitats, la cocreació de valor públic, sobre com construïm àgores virtuals, o sobre quin paper hi juga la innovació per millorar la nostra democràcia», tenint en compte l’actual «context de crisi global multifactorial que deixa al descobert d’altres riscos i amenaces que ja estaven presents a la societat». Parlon ha recordat la importància de les polítiques de participació en el mandat de l’Agenda 2030 «per avançar cap a una democràcia més sòlida».

Durant la jornada s’ha donat a conèixer que la Diputació de Barcelona, a través del servei de Participació, aquest any donarà suport econòmic, tècnic o material a 192 projectes d’ens locals vinculats amb la participació ciutadana a la província de Barcelona. Es tracta de 114 projectes que rebran finançament econòmic (70 projectes de municipis majors de 5.000 habitants i 44 de municipis menors de 5.000 habitants) i 78 projectes que rebran suport tècnic o material, entre els que destaquen experiències de participació ciutadana híbrida (virtual i presencial), els processos de pressupostos participatius com a projectes estratègics, o el treball col·laboratiu i en xarxa (com ara els laboratoris ciutadans o la gestió col·laborativa d’equipaments).  Més d’un centenar de plataformes municipals es beneficiaran de la Plataforma Participa311 (abans Decidim) i una desena de municipis rebran formació en matèria de processos participatius.

Suport econòmic, tècnic i material

La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Participació, treballa amb tots els àmbits del govern local per impulsar i promoure la implicació de la ciutadania en el disseny, la implementació i l’avaluació de polítiques públiques per tal de fer-les més eficaces, eficients i de més qualitat democràtica. Ofereix una gran varietat de materials, programes i serveis centrats en l’impuls de la participació ciutadana al territori. Aquest suport inclou recursos econòmics, recursos tècnics i recursos materials per a la participació ciutadana. També s’ofereix formació i altres metodologies com els grups de treball o la recerca.

L’any 2020 va oferir assessorament i acompanyament tècnic en matèria de suport a la participació a 37 ens locals, 168 van rebre finançament econòmic, i va atorgar cursos a 33 ens locals. En relació a la Plataforma Decidim (actual Plataforma Participa311) van rebre suport 86 ens locals (35 nous i 51 ja existents). També durant el 2020 es van editar diverses publicacions, entre les que destaca la Guia de Comunicació per a projectes de participació ciutadana o les dues guies derivades del context Covid19 Trobades participatives segures en espais interiors Trobades participatives segures en espais exteriors.

Les polítiques de participació de la Diputació de Barcelona es basen en quatre eixos: 1) Promoure processos, mecanismes i espais participatius de consulta, deliberació, decisió, co-producció i avaluació de polítiques públiques per als ens locals; 2) Fomentar l’ús d’Internet (i les xarxes socials) com a mitjà per a crear lògiques de participació entre l’administració local i la ciutadania; 3) Producció, transferència i difusió del coneixement en l’àmbit de la participació ciutadana  i 4) Promoure polítiques de participació ciutadana a través del treball transversal i col·laboratiu dins de la Diputació de Barcelona i amb altres institucions.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.