La corporació donarà suport a 19 ens locals que organitzen 21 fires o jornades i que tenen un abast territorial de 209 municipis.
Els POP són espais d’atenció individualitzada que compten amb el suport de professionals de l’orientació. Foto: Diputació de Barcelona.
Per cinquè any consecutiu, la Diputació de Barcelona dona suport als ens locals que organitzen fires i jornades d’orientació al territori, des de mitjan de febrer i fins a finals d’abril, coincidint amb el període previ a les preinscripcions, per orientar els adolescents i joves que estan transitant cap a l’etapa post obligatòria.
Concretament, la corporació donarà suport a 19 ens locals que organitzen 21 fires o jornades i un abast territorial de 209 municipis. L’oferta inclou els Punts d’Orientació Personalitzada (POP) presents a 15 municipis i 73 xerrades d’orientació (amb 10 temàtiques diferenciades).
Punts d’Orientació Personalitzada
Des d’avui, 15 de febrer i fins al 26 d’abril, en el marc de les fires i jornades d’orientació que s’organitzen arreu del territori, la corporació ofereix 15 Punts d’Orientació Personalitzada (POP) per acompanyar els joves, i les seves famílies, a l’hora de fer la tria d’opcions en la transició cap a l’educació post obligatòria. Es tracta d’espais d’atenció individualitzada, la majoria d’accés lliure a la ciutadania, que compten amb el suport de professionals de l’orientació.
Els Punts d’Orientació Personalitzada són espais que compten amb el suport de professionals de l’orientació per completar la informació, resoldre els dubtes i obtenir eines que ajudin a prendre millor les decisions sobre els itineraris educatius. En sessions individualitzades, els professionals atenen els dubtes dels usuaris mitjançant informació específica, provisió de recursos propis de la fira, recursos en línia i altres referències de suport.
Durant el període previ a les preinscripcions, els POP complementen l’oferta d’orientació personalitzada que ja proveeixen molts serveis municipals i els instituts d’ensenyament secundari.
Un altre recurs que es posa a l’abast dels joves per acompanyar la presa de decisions és el tríptic “T’acompanyem en la tria de l’itinerari educatiu”, una infografia que facilita un treball de reflexió personal per fer el procés cap a la definició de l’itinerari educatiu més adequat. Aquest tríptic, també s’ofereix a les famílies, per facilitar el paper d’acompanyament als fills i filles en aquest moments de tria.
Tota transició educativa comporta un procés de presa de decisions i genera molts dubtes. A través de processos d’orientació educativa i d’acompanyament, aquest repte esdevé una experiència positiva i contribueix a garantir tries més fonamentades.
Aquest és l’objectiu global del Pla d’orientació de suport a les transicions educatives que impulsa la Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis d’Educació, per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i promoure l’educació al llarg de la vida.