La trobada ha aplegat prop de 200 tècnics locals de joventut, per compartir experiències municipals on el col·lectiu juvenil adopta un paper actiu i pren decisions per generar canvis en l’entorn.
La presentació ha anat a càrrec del diputat d’Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, acompanyat del regidor de Joventut i Govern Obert de Caldes de Montbui, David Través, i la directora general de joventut de la Generalitat, Marta Vilalta. Foto: Diputació de Barcelona.
El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, ha presentat avui, a l’espai Can Rius de Caldes de Montbui, la 35a Jornada de Polítiques Locals de Joventut: La transformació local des de la participació juvenil; una trobada que ha aplegat prop de 200 tècnics locals de joventut, per compartir experiències municipals on el col·lectiu juvenil adopta un paper actiu i pren decisions per generar canvis en l’entorn. El diputat ha remarcat «la importància de la participació activa del jovent en totes les fases de les polítiques que es dissenyen des de l’Administració».
El diputat, acompanyat del regidor de Joventut i Govern Obert de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, David Través, i la directora general de joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta, ha fet balanç d’aquests 35 anys de polítiques locals –en què la Diputació ha organitzat les jornades-. Antoni Garcia ha destacat que «des de la Diputació estem compromesos a fomentar les polítiques de joventut als 311 municipis de la demarcació i prova d’això és que destinem 1 MEUR l’any per tal que els ajuntaments puguin fer els plans de joventut i planificar polítiques que afavoreixin la qualitat de vida dels joves».
Per la seva banda, Carme Vilalta ha mostrat tot el seu suport a aquestes accions que fan que «els joves esdevinguin protagonistes, no només de les seves vides, sinó també de les decisions polítiques que les administracions volen impulsar».
El regidor David Través ha aplaudit aquesta històrica iniciativa de la Diputació de Barcelona que avui ha celebrat la 35a edició a Caldes de Montbui i s’ha mostrat especialment d’acord amb la temàtica que s’ha tractat al municipi perquè «es potencia la participació jove en la presa de decisions». Través ha aprofitat per recordar que Caldes de Montbui fa créixer enguany l’espai de participació ciutadana Nervi Jove i el fa extensiu també als joves de 16 a 18 anys.
Durant la jornada s’ha repetit la idea que la participació del jovent és imprescindible perquè les polítiques locals s’adaptin a les seves necessitats, i també que cal seguir avançant en la implicació i coordinació de totes les administracions.
Suport de la Diputació als municipis en l’àmbit de la joventut
La Diputació de Barcelona aporta als municipis suport econòmic –enguany, 1 milió d’euros- per fer polítiques de joventut. I també, suport tècnic per elaborar plans de joventut que responguin a expectatives realistes i adaptades a cada municipi; per dissenyar i gestionar equipaments juvenils, i per sensibilitzar i apoderar el jovent a través de diverses accions. La formació i l’acompanyament dels tècnics per part de la corporació és un pilar bàsic de col·laboració amb els ens locals.