21.05.18 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona impulsa una nova campanya de suport als municipis contra l’assetjament sexual en espais públics d’oci

0
466

La corporació elabora protocols d’actuació que permeten als ajuntaments actuar per uns espais públics d’oci no sexistes

16 ens locals ja treballen en el disseny dels protocols

S’ha dissenyat nou material de la campanya “No és no” per dotar de recursos als ens locals per a la prevenció i actuació en el marc de les festes i activitats d’oci locals

La Diputació de Barcelona va endegar l’any passat una nova línia de col·laboració amb els ajuntaments per donar-los suport econòmic i tècnic en l’elaboració dels seus protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci, per donar suport a la voluntat de molts ens locals de treballar per acabar contra el sexisme i les agressions que se’n deriven en el context d’activitats d’oci organitzades als espais públics.
 
Amb aquesta finalitat, es va posar en marxa un procés d’assessorament per elaborar un protocol d’actuació que permet contextualitzar la revisió i disseny de les programacions d’activitats en els espais públics (festes locals, celebracions, tradicions, festivals, actuacions musicals, oci nocturn, etc.), des de la perspectiva de gènere, alhora que preveu les actuacions en el cas que es produeixin violències sexuals en aquests espais i/o contextos.
 
Nou material de la campanya “No és no” per als municipis
 
Ara, la Diputació de Barcelona ha dissenyat nou material de la campanya “No és no” per dotar de recursos als ens locals per a la prevenció, detecció, atenció i recuperació davant de situacions de violències sexuals als espais públics en contextos festius i/o d’oci i, alhora, sensibilitzar i formar els equips locals i la ciutadania, especialment el jovent, envers les diferents manifestacions de les violències masclistes.
 
Els ajuntaments es poden descarregar aquest material a través de la pàgina web www.diba.cat/noesno (postal, cartell-adhesiu, bànner i polseres). Aquest material està a disposició dels ajuntaments per poder-lo oferir en esdeveniments i activitats locals com ara fires, mostres, estands informatius i oficines municipals d’atenció ciutadana.
 
Programa pilot l’any 2017
 
Un total d’11 ens locals (Argentona, Barberà del Vallès, Capellades, Manresa, Mataró, Sant Adrià de Besòs, Sant Sadurní d’Anoia, Vic, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, el Consell Comarcal d’Osona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental) van sol·licitar l’any passat el suport de la Diputació de Barcelona per a l’elaboració dels protocols esmentats. En total, al finalitzar aquest 2018, seran 16 els municipis que disposaran de protocol.
 
Aquests protocols d’actuació suposen el marc a partir del qual es dissenyen campanyes i/o accions de prevenció, detecció i actuació, amb la corresponent elaboració de materials de difusió i sensibilització adreçats a la ciutadania, en general, o a un grup diana, en particular, com ara la nova campanya del “No és no”.
 
A més, els protocols estableixen el context ideal que emmarca altres accions o actuacions en diverses regidories i/o àrees de l’ens locals com poden ser, entre d’altres, en l’àmbit de contractació, comunicació, concessions i llicències municipals (p. e. condicionar la llicència l’obertura d’un local nocturn d’oci a la seva adhesió al protocol d’actuació) o a garantir que el local serà un espai lliure de violències masclistes.
 
Guia per a l’elaboració de protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci
 
Paral·lelament, es va iniciar l’elaboració d’una “Guia metodològica per fer protocols i actuacions davant les violències sexual en espais públics d’oci”, on es descriuen les fases a seguir per a l’elaboració dels protocols i es recullen bones pràctiques i materials de referència. La seva publicació i difusió està prevista per a finals d’aquest any 2018.
 
Accions en el marc del programa integral contra la violències masclistes
 
Durant el mandat 2015-2019 la Diputació ha impulsat el programa integral contra les violències masclistes per coordinar i impulsar les accions municipals en la lluita contra les violències masclistes. S’han realitzat més de 130 accions de suport tècnic i econòmic als municipis entre el 2015 i 2017.
 
Com a novetat més rellevant, durant el 2017 es va posar en marxa un programa pilot per millorar els serveis municipals de prevenció, atenció i recuperació de les dones que pateixen violències masclistes i/o dels seus fills i filles. Aquest suport ha tingut continuació enguany amb una dotació de 500.000€ i 66 ens locals beneficiats.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.