26.09.13 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament signen un conveni de col·laboració

0
339

Coordinar estratègies, fomentar i millorar la cooperació al desenvolupament que es realitza des de Catalunya, promoure l’eficàcia i l’eficiència dels programes i dels projectes

Consolidar l’alineament de posicionaments envers el nou multilateralisme i la construcció d’un model de governança democràtica global.


D’esquerre a dreta: Jordi Martí, regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament,  i Joan Carles García, diputat adjunt a la Presidència de la Diputació.
Coordinar estratègies; fomentar i millorar la cooperació al desenvolupament que es realitza des de Catalunya; promoure l’eficàcia i l’eficiència dels programes i dels projectes; i consolidar l’alineament de posicionaments envers el nou multilateralisme i la construcció d’un model de governança democràtica global. Aquests son els principals objectius del primer conveni en l’àmbit de cooperació al desenvolupament establert entre la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de Catalunya.
L’acord ha estat signat a la seu de la Diputació a Barcelona per Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament, Jordi Martí, regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, i Joan Carles García, diputat adjunt a la Presidència de la Diputació. L’objectiu primordial és que aquest conveni sigui un bon instrument per facilitar la feina a les entitats del sector, especialment ara, que es viu un moment de complexitat.
 Entre les actuacions conjuntes destaquen la coordinació prèvia a la convocatòria de subvencions de cada institució per evitar duplicitat de continguts; coordinar calendaris, homogeneïtzar les bases i els formularis, i els criteris de valoració; la sensibilització i l’educació per al desenvolupament; l’elaboració de documents estratègics; les visites a terreny als països socis; i la identificació conjunta de nous models de cooperació. El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, ha destacat precisament "la importància i la necessitat de sumar esforços entre les tres institucions, fet que permetrà millorar l’eficàcia i atendre millors les necessitats del sector".
Pla de Treball Anual
El conveni inclou la preparació d’un Pla de Treball Anual, que aprovarà una Comissió Mixta, amb els àmbits i línies de coordinació, les activitats concretes a desenvolupar per les parts, un cronograma, la identificació d’altres entitats executores, si és el cas, així com una previsió dels recursos humans i financers que es puguin estimar necessaris per a les diferents activitats programades.
També recull la importància de les ciutats com actors estratègics en el desenvolupament, ja que són els principals proveïdors de béns i serveis públics. En aquest sentit, l’ajuntament de Barcelona contribueix als processos de desenvolupament mitjançant una política integral de relacions internacionals i cooperació internacional, i ha establert relacions d’intercanvi i cooperació tècnica amb les ciutats sòcies del sud i en el foment de la participació en les xarxes internacionals. En aquest sentit, el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, ha tornat a reiterar l’aposta de la capital catalana per la Cooperació al Desenvolupament i ha destacat la importància de treballar conjuntament amb el sector “i situant la nostra acció com a referent internacional, millorant l’eficàcia”.
Per la seva part, la Diputació de Barcelona, amb 311 municipis, promou la dimensió política de les relacions internacionals des del món local i considera la cooperació al desenvolupament i la sensibilització de la ciutadania com a eixos d’actuació destacats. Així, dona suport als municipis en la definició i gestió de la seva política de cooperació perquè reforcin els processos de transformació social i de desenvolupament institucional, econòmic i social dels països tercers; també fomenta el coneixement de la realitat dels països en desenvolupament, facilitant el debat, la formació i el compromís actiu de la ciutadania amb les causes que provoquen desigualtats al món. El diputat adjunt a la Presidència de la Diputació, Joan Carles Garcia, ha manifestat que “la cooperació ha d’estar al marge de les disputes polítiques i ha de ser un instrument per fer avançar el món”.
La voluntat de treballar de forma coordina ja es va traduir en l’aprovació del Pla director de cooperació al desenvolupament, solidaritat i pau 2013-2016 de l’Ajuntament de Barcelona, que està alineat amb la Llei catalana de cooperació al desenvolupament i amb el Pla director de cooperació al desenvolupament de la Generalitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.